Andrea Nahles. Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
De tyska socialdemokraterna

Analyser: Nu råder hela havet stormar i Tyskland

Som dotter till en murare som klättrat till toppen av partiet genom idogt arbete sedan hon var 18 år var Andrea Nahles en klassisk socialdemokrat av en typ som nästan inte existerar längre. Att hon nu tvingas avgå som partiledare i tyska SPD visar hur mycket partiet har förändrats, skriver Der Spiegels Christoph Hickmann i en analys.

”De återkommande valförlusterna har inneburit att partiets kärna inte längre fattar beslut rationellt, utan baserat på känslor”, skriver han.

Die Welts Susanne Gaschke skriver att Olaf Scholz nu måste ta över som ledare för SPD om partiet ska överleva. Scholz är den näst mest populära politikern i landet och har enligt Reuters lovat att inte ingå en ”storkoalition” med CDU igen.

SvD:s Tomas Lundin konstaterar att Tyskland går mot oroliga tider och att det finns risk för nyval och en storslam för AFD i höstens delstatsval.

”I Tyskland är det nu hela havet stormar.”

Läs mer

Toppnyheter

TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Johnsons varning: ”Kunde inte vara mer kritiskt”

En frenetisk kampanjdag pågår i Storbritannien inför valet i morgon. Labour knappar in på Torypartiet, vilket är tvärtemot Johnsons plan om att skaffa sig egen majoritet i parlamentet.

– Läget kunde inte vara mer kritiskt, det kunde inte vara jämnare. Jag säger bara till alla att risken är väldigt verklig att vi i morgon går mot ännu ett handlingsförlamat parlament, vilket betyder mer fördröjning, mer tvekan och mer försening, säger han till Sky News.

Johnsons plan med nyvalet var att skaffa sig egen majoritet för att kunna driva igenom brexit. Men nu ser det ut som att det brittiska parlamentet i stället kan bli än mer splittrat efter nyvalet.

24 min
Boris Johnsons företrädare Theresa May utanför 10 Downing Street.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dan före dan – om bestyren inför det brittiska nyvalet

På torsdag går britterna till val och en frenetisk kampanjdag väntar partiledarna, skriver BBC. Enligt den senaste opinionsundersökningen kan Tory-partiet förlora 20 platser i parlamentet och Labour vinna lika många.

TT har tittat närmare på vad som väntar väljarna i morgon när britterna tvingas rösta i december – för första gången sedan 1923!

Skolor måste ställa in julkonserter och julspel då klassrum och andra utrymmen förvandlas till vallokaler.

– Många har förtidsröstat för att slippa ge sig ut på valdagen om det skulle vara förskräckligt väder, säger Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, till TT.

Hon påpekar att valet är viktigt samtidigt som det är ”konstigt” eftersom ingen egentligen ville ha det utom de konservativa.

Bakgrunden är att Boris Johnson vill försöka få en majoritet i parlamentet för att komma över dödläget kring brexit.

1 tim
Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
undefined

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Läs mer om Valet i Storbritannien
Margot Wallström Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallström KU-anmäls efter åtalet mot Kinaambassadör

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet, rapporterar TV4 Nyheterna.

Partiet vill att Wallström klargör sitt agerande i fallet med Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt, som i januari i år arrangerade möten om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med kinesiska affärsmän.

Wallström och utrikesdepartementet har förnekat kännedom om mötesplanerna, vilket Vänsterpartiet ifrågasätter.

– Hela det här agerandet från ambassadören är väldigt konstigt, att hennes chefer inte skulle veta att hon begärt det här mötet, säger partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling till TV4.

Tidigare i veckan åtalades Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas hot: Har inte fått någon information

Kinas ambassadör Gui Congyou meddelade under torsdagen att handelsutbytet med Sverige är på väg att begränsas, som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det sa han i en intervju med GP.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till SR Ekot att även hon nåtts av utspelet men att hon inte fått någon konkret information från kinesiskt håll.

”Därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, skriver Linde.

5 dec
Plakat på de fängslade publicisterna Lee Bo och Gui Minhai i Kina. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

EU: Förväntar oss att Gui Minhai omedelbart släpps

EU ger Sverige ”full solidaritet” i frågan om den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. En talesperson för EU-kommissionen uppger i en skriftlig kommentar till TT att unionens position när det gäller Gui Minhai är klar.

”Vi har upprepade gånger i såväl bilaterala kontakter som internationella sammanhang uttryckt att vi förväntar oss att han omedelbart släpps och vi fortsätter att göra det", skriver talespersonen.

I svaret står det också att EU förväntar sig att Kina ”upprätthåller nationella och internationella krav och respekterar mänskliga rättigheter”.

18 nov
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad.  Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: S har brytt sig mer om C än om väljarna

LO-männens dragning till Sverigedemokraterna och förhandlingar om den framtida arbetsrätten är två ämnen som står i fokus på dagens ledarsidor.

När alltfler LO-anslutna män väljer SD måste S välja en annan väg, menar Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg. ”Socialdemokraterna har så här långt varit mer engagerade i Centerns behov och välbefinnande än väljarnas” skriver hon.

DI:s Tobias Wikström tar upp att sex fackförbund nu ställer sig utanför LO:s förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. ”Arbetsrätten är ett ännu krångligare politikområde än Arbetsförmedlingen”, skriver Wikström och spår att ytterligare en punkt i januariöverenskommelsen i och med detta kan falla i framtiden.

Expressens ledarsida fokuserar också på arbetsrätten och skriver att de LO-förbund som hoppar av verkar göra bedömningen att det är bättre att Januaripartierna får ta ansvaret för förändringen av Las, trots att det innebär att Centerpartiet får större makt över utformningen.

37 min
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  Hannibal Hanschke / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Säljråd pressar Electrolux på stillsam Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen vände nedåt drygt 45 minuter efter handelsstart på onsdagen, efter att ha inlett svagt uppåt.
• OMXS30: −0,1%
• OMXSPI: −0,1%

Under morgonen kom SCB med sin sista inflationsrapport före Riksbankens aviserade räntehöjning nästa vecka. Rapporten visade att inflationen uppgick till 1,6 procent i oktober, precis i linje med Riksbankens egna prognoser.

På bolagsfronten noteras att byggjätten Skanska har sålt sin andel i en fastighet i Houston för motsvarande 3,5 miljarder kronor. Aktien stiger 0,2 procent i inledningen.

Vid midnatt släcktes TV4 för Sveriges alla Com Hem- och Boxerkunder, sedan förhandlingarna mellan ägarbolagen Telia och Tele2 strandat. Både Telia och Tele2 inleder onsdagshandeln mot botten av OMXS30-listan, på −0,5 procent respektive −0,2 procent. Sämst av giganterna presterar dock Electrolux aktie, som är ner 1,9 procent efter en säljrekommendation från Citi.

I andra änden av listan hittas Boliden, som stiger 1,2 procent. Bolaget har fått en sänkt riktkurs från Barclays, där rekommendationen jämvikt dock upprepas.

I går rapporterades att Ericsson betalat över 620 miljoner kronor i mutor i Asien, genom vad som beskrivs som ett nät av slaskkonton. Enligt telekomjätten var det ”vissa medarbetare i några marknader, varav vissa högre chefer” som agerat ”otillbörligt”. Aktien sjunker omkring 0,3 procent.

I kväll svensk tid kommer amerikanska Federal Reserve med sitt sista räntebesked för året. Bedömarna är i princip ense om att räntan kommer att lämnas oförändrad.

41 min
Illustrationsbild.  Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna stängde åt olika håll inför Fed-besked

Asienbörserna bjöd på blandad kompott i onsdagens handel. Vid stängning såg utvecklingen ut som följer:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,2%
• Shenzhen: −0,6 %
• Hongkong: +0,8%
• Kospi: +0,4%

CNBC kopplar samman den yviga handeln med den amerikanska centralbanken Federal Reserves sista räntebesked för året som kommer i kväll, svenskt tid. Bedömarna är i stort sett överens om att Fed troligen lämnar räntan oförändrad.

Samtidigt håller investerarna ögonen på utvecklingen i handelssamtalen mellan Kina och USA, vartefter söndagen – då USA enligt tidigare deadline ska höja en rad tullar på kinesiska varor – kryper närmare. Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att USA planerar att skjuta upp höjningen i syfte att försöka nå en överenskommelse, men enligt Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow kan tullhöjningen fortfarande bli aktuell.

– Varje dag får man en ny liten knuff i någon riktning. Man vet helt enkelt inte vem man ska tro, om dessa kommentarer har någon grund i verkligheten eller om de är en förhandlingstaktik, säger ING Singapores chefsekonom Rob Carnell till Reuters.

4 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street backade – Netflix föll på sänkt råd

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter flera tvära kast i handelskriget. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: –0,1 %
Terminerna pekade skarpt nedåt under förmiddagen sedan kinesisk media rapporterat att supermakterna inte väntas nå något avtal denna vecka. Strax före öppningen rekylerade terminerna efter att WSJ rapporterat att USA och Kina planerar för att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Börshumöret dämpades sedan återigen efter att Vita huset betonat att nya tullar fortfarande kan bli av.

Prudential Financials chefsstrateg Quincy Krosby säger till CNBC att investerare har blivit luttrade vid det här laget och lärt sig att inte ta ut något i förskott.

På bolagsfronten backade Netflix 3,1 procent sedan Needham sänkt rekommendationen till underperform från behåll. Investmentbanken varnar för den ökande konkurrensen på streamingmarknaden.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi seg 5,9 procent efter att bolaget offentliggjort planer på att sluta investera i diabetesforskning och i stället fokusera på områden som cancer.

Igår 21:02
Läs mer om Dagens börs