Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU:s nya toppskikt

Analyser: ”Nomineringen är inte bra för EU:s framtid”

Även om Tyskland och Frankrike tar två av EU:s tyngsta chefsposter – och det med kandidater som bor väster om tyska Hannover – jublar Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans kompisar, skriver DN:s Pia Gripenberg i en analys.

Anledningen: De slapp se nederländska socialdemokraten Frans Timmermans som EU-kommissionens ordförande, skriver hon. Att tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen blev det slutgiltiga förslaget till ordförandeposten får Visegradländerna att jubla då det enligt dem visar att de ”återigen demonstrerat sin styrka”, skriver Gripenberg.

”Detta är inte bra för EU:s framtid och ett svek mot pro-europeiska krafter i Central- och Östeuropa.”

CNN:s Luke McGee skriver att nomineringen av Ursula von der Leyen är en perfekt illustration av problemen som Europa möter med populism och en generell misstro till etablissemanget.

Valet ritade om EU-kartan och gav nya och mindre partier mer makt vilket gör att partierna nu tvingast till kompromisser kring nomineringarna, skriver han.

”Men det är en hårfin gräns mellan en kompromiss där alla partier accepterar att de inte får exakt vad de vill och en som slutar upp med en situation som alla hatar.”

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer