Colin Kaepernick  i Nikes kampanj Nike
Sport

Analyser: Nike springer rakt in i den politiska hetluften

Företag försöker ofta undvika att göra politiska ställningstaganden av rädsla för att stöta ifrån sig kunder, men genom att bygga en reklamkampanj på NFL-spelaren Colin Kaepernick springer Nike rakt in i den politiska hetluften. Det konstaterar CNN Moneys Nathaniel Meyersohn efter nyheten om att Nike ska fira 30-årsjubileet av sin slogan ”Just Do It” med bilder på Kaepernick. ”Nike spelar med höga insatser”, konstaterar han.

Yahoo Sports NFL-skribent Charles Robinson håller med om att sportmärket tar en stor risk. Samtidigt citerar han källor i branschen som uppger att även konkurrenter till Nike uppvaktat Kaepernick för att få honom att skriva på för dem. Enligt insiders i branschen har Nike stora planer för Kaepernick, skriver Robinson. Han citerar en chef för ett konkurrerande skobolag: ”Trump kan twittra i morgon och uppmana alla att bojkotta Nike, och jag tror att det är något man tänkte på innan man skrev på. (...) Men det finns en annan sida också: Colin Kaepernick kan vara den person med störst socialt genomslag som Nike någonsin skriver kontrakt med”.

Fler röster

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer