Arkivbild Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre - analyser

Analyser: Mätningen visar tuff situation för S och M

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson konstaterar att den senaste läsningen från Novus innehåller tråkiga nyheter för statsminister Stefan Löfven (S).

”Socialdemokraterna klättrade i opinionen under själva regeringsprocessen, men när den nya regeringen väl presenterades gjorde väljarna tummen ner”, konstaterar Knutson.

Det konservativa block som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson siktar mot skulle däremot ha ”hyggliga chanser” att nå riksdagsmajoritet, enligt Knutson. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har avvisat ett sådant samarbete.

På Facebook lyfter TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson den utsatta situationen just för M och KD. Han skriver att Moderaterna ”är det parti som har den tuffaste utmaningen rent pedagogiskt när det gäller att påvisa en väg till regeringsmakten – utan samverkan med vare sig SD eller L-C.”

Resultaten i SVT/Novus mätning

V: 9,1 procent (+1,5)

S: 29,0 procent (-2.8)

MP: 3,4 procent (-0,5)

C: 7,5 procent (-0,1)

L: 2,7 procent (-0,7)

M: 18,3 procent (-0,6)

KD: 7,4 procent (+1,2)

SD: 21,2 procent (+2,0)

ÖVRIGA: 1,4 procent

Så gjordes mätningen

Novus har intervjuat 3 045 personer per telefon under tiden 14 januari – 3 februari. De intervjuade har svarat på frågan om hur de skulle rösta om det vore val i dag. Andelen osäkra är 6 procent.

Undersökningen genomfördes genom telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Källa: SVT/Novus

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen: ”En högtidsdag för demokratin”

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

17 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders då och nu. TT
Helgläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

6 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten.  Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helgläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helgläsning
undefined