Ivan Golunov släpptes fri efter en knapp vecka. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
Putins Ryssland

Analyser: Kreml har gjort bort sig med Ivan Golunov

Knappt en vecka tog det för ryske grävjournalisten Ivan Golunov att fängslas och släppas – vilket DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén menar tyder på att rättsprocessen saknat stöd i Kreml.

Till och med journalister från statliga propagandakanaler har krävt rättvisa för journalisten, skriver hon.

Leonid Bershidsky är inne på samma spår i en kolumn i Moscow Times. Han menar att Golunov varit en illa vald måltavla, eftersom han är en klassiskt grävande journalist utan politiska motiv.

”Han grävde och analyserade, han skrev inte ledare”, skriver Bershidsky.

CNN:s Nathan Hodge och Mary Ilyushina menar i sin tur att uttalandet från Putins pressekreterare, om att Kreml tagit hänsyn till de rättelser som publicerats, är det närmaste en ursäkt som kommit från makteliten.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

5 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Idag 13:54
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

6 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna