Matteo Salvini/Marine Le Pen/Jimmie Åkesson. TT
EU-valet reaktioner och analyser

Analyser: EU-vänner håller fortet mot skeptikerna

Det som skulle bli EU-skeptiska partiers stora val kom av sig under söndagen, skriver The Guardians Jon Henley i en analys. Trots att flera av de EU-kritiska partierna till höger gjorde starka val kommer parlamentet även fortsatt ha en EU-positiv majoritet.

Henley påpekar att även de högerpopulistiska och nationalistiska partierna är oense sinsemellan och att den koalition som Italiens Matteo Salvini drömmer om är långt ifrån att bli verklighet.

”Polska nationalisterna i Lag och rättvisa och högerradikala Sverigedemokraterna har motsatt sig Salvinis allians på grund av hans förkärlek för Vladimir Putin”, skriver han.

Reuters skriver i sin analys att storkoalitionen mellan EPP och S&D inte längre har majoritet, vilket kommer att leda till att man söker stöd hos liberala Alde och den gröna gruppen.

”Det sänker hoppet hos Le Pen, Salvini och andra”, skriver nyhetsbyrån.

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver att högerpopulisternas segertåg kom av sig men tillägger:

”Många av de etablerade partierna har anpassat sin politik, framför allt på invandringsområdet, till högerpopulisterna för att stoppa väljarflykten. Utan den anpassningen hade nationalisternas framgångar varit ännu större.”

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer