Lyra McKee. HO / POLICE SERVICE OF NORTHERN IRELA
Hotet mot journalisterna

Analyser: En väckarklocka om våld för Storbritannien

Mordet på journalisten Lyra McKee på Nordirland borde vara en väckarklocka för Storbritannien, skriver CNN:s Luke McGee i en analys.

För den som befinner sig i London kan Nordirland verka avlägset, liksom den politiska historien där. Terrorism förknippas med högerextremism och radikala islamister – det var trots allt 21 år sedan Långfredagsavtalet slöts som reglerar Nordirlands status i förhållande till Irland och Storbritannien. Men våldet kan lätt blossa upp, varnar McGee efter upploppen.

Det är ingen slump att ”Nya IRA”, som har tagit på sig ansvaret och bett om ursäkt för att McKee sköts ihjäl under ett upplopp, fått fäste i Londonderry, skriver Rory Carroll i en analys i The Guardian. Gruppen är emot fredsprocessen. Till skillnad från andra områden av Nordirland där det finns nya hotell, affärsverksamheter och en stark techmarknad väntar Londonderry fortfarande på att löften om ekonomiska framsteg ska infrias, menar han.

Mer om mordet

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
EU-parlamentet FREDERICK FLORIN / AFP
EU-valet 2019

Stora EU-grupper tappar: ”Livet blir annorlunda”

De två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser båda ut att tappa stort i valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman undersökningar från samtiga 28 EU-länder, skriver SvD.

Men grupperna kommer trots det att fortsätta vara störst, visar mätningen. Statsvetaren Göran von Sydow säger till SvD att mätningen kan tyda på att hela maktbalansen i parlamentet kan förskjutas. De stora vinnarna ser ut att bli liberala Alde samt Matteo Salvinis nya högerpopulistiska grupp EAPN, tidigare ENF.

– Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

4 tim
Jimmie Åkesson, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ny smällare kastad vid Åkesson: ”Precis intill”

Ytterligare en smällare har kastats i närheten av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen. Denna gång i samband med ett framträdande i Tranås i Småland.

– Det smällde precis intill folkhavet, några meter ifrån Jimmie Åkesson, säger Åkessons stabschef Mikael Eriksson.

Polisen bekräftar händelsen. Enligt presstalesperson Monika Bergström smällde det ”en bit från platsen” där mötet hölls.

Även under torsdagskvällen kastades en smällare i samband med att Jimmie Åkesson talade.

6 tim
Viktor Orbán, Manfred Weber och Frans Timmermans. TT
EU-valet 2019

Orbán: Skillnaden mellan kandidaterna är utseendet

Det spelar ingen roll om toppnamnet för den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen S&D:s Frans Timmermans eller toppnamnet för den konservativa gruppen EPP:s Manfred Weber blir ny ordförande för EU-kommissionen. I alla fall om man får tro Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Bild.

– Enda skillnaden är hur de ser ut på utsidan, säger han.

Orbáns parti Fidesz ingår självt i EPP, men har varit avstängt sedan i mars. Han kallar Weber för ”en svag ledare” som ”inte längre är konservativ”.

Av de svenska partierna ingår Moderaterna och Kristdemokraterna i EPP, och Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ i S&D.

4 tim
Läs mer om EU-valet 2019
undefined