Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Analyser: Duon måste bort för att rädda Swedbank

I dag, torsdag, har Swedbank bolagsstämma och den senaste tidens avslöjanden kring misstänkt penningtvätt hänger som ett mörkt moln över ledningen. DI:s Anders Hägerstrand skriver i en analys att stämman måste bli en nystart för banken där både vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark byts ut.

Enligt Hägerstrand finns det dock en risk att storägaren Folksam envetet fortsätter att backa Idermark. Ett stort ansvar hamnar då på AMF och Alecta, bankens tredje och femte största ägare.

”Pensionsjättarna måste agera kraftfullt och tydligt på stämman. Framför allt för att rädda Swedbank, men också för att rädda anseendet”, skriver han.

DN:s Carl Johan von Seth skriver att det är riktigt allvarliga anklagelser som svävar över Swedbank:

”Att placerare som AMF och Alecta visar missnöje är inte alls konstigt. Märkligare är att storägare, inte minst Folksam, fortfarande står bakom ledningen.”

Ekonomiekots Sören Granath säger att det verkliga hotet mot Swedbank är USA och att det kan det bli höga böter för banken. Han nämner att Danske Bank enligt spekulationerna kan dömas till vite på 80 miljarder kronor.

– Det här är ett skräckscenario för Swedbank och de stora aktieägarna naturligtvis.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer