Joseph Kabila lägger sin röst på valdagen.  LUIS TATO / AFP
Valet i Venezuela

Analyser: Är Joseph Kabila valets verkliga segrare?

Valresultatet i Kongo-Kinshasa ser på ytan ut som en seger för oppositionen och slutet på Joseph Kabilas styre – men kan i själva verket innebära något helt annat. Det skriver Reuben Loffman i en analys i Quartz.

Han får medhåll av The Guardians korrespondent Jason Burke. Han målar upp bilden av den utropade valsegraren Felix Tshisekedi: Ledare för landets största oppositionsparti UDPS och son till en av landets mest respekterade oppositionspolitiker – men med relativt svaga egna meriter: ”Kritikerna säger att han är oprövad, oerfaren och saknar sin fars karisma.”

Dessutom anklagar den andra oppositionskandidaten Martin Fayulu honom för att ha gjort en uppgörelse med Kabila, och säkrat segern genom att ge denne fortsatt tillgång till makten.

Om det stämmer kan Kabila – som många befarade – bli valets verkliga segrare, skriver Burke.

Toppnyheter

Torun Nilsson. CHRISTINE OLSSON / TT
Äganderätten

Torun Nilsson, DI:”Företagande är inte en ideologisk fråga”

Okunnighet om företagande har präglat Socialdemokraterna i snart 100 år, och om de inte gör upp med den blir samarbeten över blockgränsen hopplösa projekt, hävdar DI:s ledarskribent Torun Nilsson.

Skatten på företagsvinster har hållits nere, medan företagsvinster har motarbetats. ”Gärna företag, men inte kapitalister, blev partiets paroll”, fortsätter Torun Nilsson.

Idag präglas det svenska näringslivet av globalisering och entreprenörskap och det finns inte längre något utrymme för socialistiska ägarexperiment, vilket vissa socialdemokrater inser.

”Men samtidigt visar den förra mandatperiodens hets mot vinst i välfärden att det fortfarande är alldeles för få socialdemokrater som förstått att ägande inte främst är en ideologisk fråga utan organisatorisk.”, skriver Nilsson.

14 jan
Naturskyddsföreningen
Äganderätten

”Nyckelbiotoper är inte rättssäkra för skogsägare”

Inventeringen av nyckelbiotoper är inte rättssäker. Det skriver Mats Nordberg (SD) och Runar Filper (SD) i en replik till Naturskyddsföreningens ordföranden Johanna Sandahl på SvD debatt.

Sandahl menar att det är fel att hävda att hanteringen av nyckelbiotoper inte är rättssäker eftersom de utgör en så pass liten del av den totala skogsarealen. Hon argumenterar också för att de är avgörande för skogens hotande arter.

Nordberg och Filper anser dock att så är fallet eftersom skogsägarna inte får ersättning för områden som klassas som nyckelbiotop.

Skogsbolagen avverkar eller köper inte heller nyckelbiotopklassad skog vilket gör att den i princip blir värdelös för skogsägarna, menar Nordberg och Filper.

De skriver också att den breda definitionen av nyckelbiotoper gör att tjänstemän har en stor frihet att definiera ett område som nyckelbiotop Samtidigt som skogsägarna inte har mycket att sätta emot ett fattat beslut.

Statistik från Skogsstyrelsen visar också att andelen mark som klassas som nyckelbiotop har vuxit kraftigt de senaste åren.

14 jan
Läs mer om Äganderätten
Andreas Norlén och Stefan Löfven.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Några steg kvar till en ny regering – det händer nu

I morgon genomförs den tredje statsministeromröstningen i riksdagen – och då kommer Stefan Löfven av allt att döma röstas fram.

Efter det ska Löfven bestämma vilka som ska ingå i hans nya regering – och vissa förändringar är att vänta. Bland annat kommer Gustav Fridolin (MP) troligen att bytas ut då han aviserat att han ska lämna rikspolitiken när han lämnar posten som språkrör i maj.

Den nya regeringen tillträder sedan officiellt i samband med en så kallad skifteskonselj som enligt talmannens plan ska hållas på måndag klockan 11.

2 tim
Annie Lööf i Morgonstudion.  SVT
Valet - regeringsbildningen

Annie Lööf om kritiken: ”En hel del pajkastning”

Centerledaren Annie Lööf kommenterar i dagens Morgonstudion i SVT den kritik som kommit från representanter i Moderaterna och Kristdemokraterna efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Jag tror att man ska inse att det är mycket känslor nu, det är en hel del pajkastning och ett högt tonläge. Det måste lägga sig och vi måste orka med att ha två tankar i huvudet samtidigt, säger hon.

Om hoten från M och KD att fälla regeringen ifall det blir så att Vänsterpartiet riktar en missförtroendeförklaring mot den säger Lööf:

– Är det så att Moderaterna vill ta stöd av både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att fälla en regering för att man genomför borgerlig liberal politik, då får det stå för Moderaterna.

2 tim
TT
Valet - regeringsbildningen

Två till avhopp från MP: ”Går käpprätt åt helsike”

Även Annika Lillemets och Valter Mutt väljer nu att lämna Miljöpartiet, skriver SvD.

– Jag kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike, säger Lillemets till tidningen.

Tidigare under dagen gick även Carl Schlyter ut och berättade att han lämnar partiet.

– Jag instämmer med Carls analys. Ur en grön synpunkt fungerar inte den nya uppgörelsen. Den är istället helt kontraproduktiv med sin nyliberala inriktning, säger Lillemets.

Valter Mutt säger till SvD att han varit på väg bort tidigare, men att överenskommelsen med S, C och L var droppen.

– Jag tar ansvar för mina värderingar om en socialt och miljömässigt hållbar politik, säger Mutt.

2 tim
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT Nyhetsbyrån
Fusket med högskoleprovet

Domaren: ”Inga som helst tvivel om att de fuskat”

Alla 23 personer som använts sig av ”fuskpaketet” under högskoleprovet döms till villkorlig dom och böter.

– Det har inte varit något som helst tvivel om att de har fuskat, säger domaren Lars-Gunnar Lundh vid en pressträff på torsdagen.

Bland annat har fuskarna presterat dåligt vid tidigare prov och sedan vid tillfället före fusket plötsligt fått bättre resultat. Samtidigt har även namn, vad de beställt och bilder sparats i fuskligans material.

Enligt rätten har bilderna nog varit tänka att kunna användas som påtryckning om köparna inte betalar.

12 min
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fusket med högskoleprovet

”Mycket allvarligt angrepp på hela systemet”

Högskoleprovsligan har under flera års tid sålt ”fuskpaket” till människor runt om i Sverige. I tingsrättens dom skriver man att de tre huvudåtalade männen bedrivit ”en omfattande verksamhet” som omsatt mångmiljonbelopp årligen.

”Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor”, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

De tre huvudåtalade döms till mellan tre och ett halvt års och sex års fängelse.

1 tim
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fusket med högskoleprovet

Tre döms till fängelse i högskolefuskhärvan

De tre huvudåtalade bröderna i den uppmärksammade högskolefuskhärvan döms till fängelse.

Männen döms till mellan tre och ett halvt och sex års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Även deras pappa döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, skriver SVT Öst.

De 23 personer som åtalades för att ha fuskat under provet döms till villkorlig dom och böter.

5 tim
Läs mer om Fusket med högskoleprovet
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Larmet: 30 000 bolag riskerar duka under

30 000 småföretagare inom åkeri-, bygg- och jordbrukssektorn riskerar att gå i graven. Detta för att dess ägare börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen är intresserad av att ta över stafettpinnen, larmar Småföretagarnas riksförbund enligt DI.

Det slår extra hårt mot landsbygden, där många av dessa företag är verksamma. De äldre företagarna har nämligen en social funktion och står för den lokala servicenivån, menar organisationen.

Om det lokala ägandet förloras till förmån för utomstående aktörer, kan det påverka hela engagemanget för orten, förklarar företagsekonomiprofessorn Mattias Nordqvist vid Internationella handelshögskolan i Jönköping för tidningen.

För att åtgärda detta behövs en bättre politik för familjeföretagare. Som läget är nu straffas företagare med högre skatter om de säljer till familjen, än om de säljer till ett riskkapitalbolag.

– För att det glesbefolkade delarna av landet ska fortsätta leva behövs en bättre företagarpolitik, säger Nordqvist.

2 tim
TT
Företagsklimatet i Sverige

Debattörer: Branscherna som har mest att oroa sig över Löfven-regeringen

”Det svenska näringslivet har nu både en möjlighet och en skyldighet att påverka innehållet som ska fylla målsättningarna i regeringsöverenskommelsen. Ett antal viktiga politikområden som berör näringslivet kommer att utredas, och mycket står på spel för svenska företag.”, skriver Helena Dyrssen, Johan Jakobsson, Martina Lind och Markus Uvell från konsultföretaget Nordic Public Affairs på DI debatt.

Bygg- och fastighetsbranscherna, fordons- och transportbranscherna, tjänsteföretag och svensk skogsindustri är några av de branscher som kommer att påverkas allra mest om de aviserade utredningarna leder till ny politik.

Igår 19:26
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sanktionerna mot Ryssland

Kubal räddat – sanktionerna mot bolagets ägare tas bort

Tvära kast i frågan om Kubals framtid. Nu har den amerikanska senaten beslutat att ta bort sanktionerna mot Sundsvallsföretaget Kubals ryska moderbolag Rusal, där Oleg Deripaska är huvudägare, rapporterar P4 Västernorrland.

Det innebär att aluminiumsmältverket, som så sent som igår hotades av nedläggning, kan vara räddat.

Det första nedläggningshotet kom i april i fjol när USA:s hotade med sanktioner mot det ryska ägarbolaget. Före jul meddelade dock Trumpadministrationen att man ville slopa sanktionerna mot Deripaskas företag men förslaget mötte hårt motstånd från framför allt demokrater men även flera republikaner som röstade för fortsätta sanktioner.

Sanktionslyftet känns som "att en sten ramlat bort från ryggen", berättar fackklubbsordförande för IF Metall Stefan Hultman för P4.

Även näringsminister Mikael Damberg (S) ringde Hultman för att gratulera.

– Han  sa att det var ett bra jobb som vi gjort som larmade regeringen. De har också gjort sitt, gemensamt med andra länder för att påverka. Vi har inte stått ensamma i kampen, säger han till P4.

3 tim
Mostphotos
Sanktionerna mot Ryssland

Fortsatta sanktioner mot Sundsvallsföretaget Kubal

Sanktionerna mot det Sundsvallsbaserade företaget Kubal kommer att fortsätta.

Det stod klart efter att den amerikanska senaten röstade ja till förslaget att fortsätta sanktionerna mot Kubals ägare Oleg Deripaska, som är huvudägare till Kubals moderbolag, den ryska jättekoncernen Rusal. Före jul meddelade

Trumpadministrationen meddelade innan jul att den ville slopa sanktionerna mot Deripaskas företag men förslaget mötte hårt motstånd från framför allt demokrater men även flera republikaner röstade för fortsätta sanktioner.

Igår 09:02
Läs mer om Sanktionerna mot Ryssland
Tony Blair, Jeremy Corbyn.  TT
Brexit - reaktionerna

Blairs känga till Corbyn: I en kris dyker man upp

Den tidigare premiärministern Tony Blair går hårt åt sin efterträdare som Labourledare, Jeremy Corbyn, i en BBC:s radiosändningar.

Efter att Theresa May klarat misstroendeomröstningen bjöd hon in de övriga partiledarna till samtal, något som Corbyn hittills tackat nej till.

– Om premiärministern ber oppositionsledaren att komma till samtal under en nationell kris så är det självklart att han ska komma.

I intervjun säger Blair också att han tror att det är oundvikligt att det brittiska EU-utträdet kommer att skjutas upp, ”nästan oavsett vad som händer nu”.

1 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

”Hård brexit ett mardrömsscenario”

Det brittiska parlamentets nej till utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien skapar stor osäkerhet eftersom det inte finns något alternativ som samlar en majoritet i parlamentet.

– Osäkerheten är närmast total kring vad som kommer att gälla för handel och investeringar efter den 29 mars. Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien, säger Jonas Berggren, chef för internationella sekretariatet på Svenskt Näringsliv, i en kommentar på organisationens hemsida.

Han tror att EU är beredda att ge britterna mer tid om man ser en möjlighet att inom kort få till stånd ett ordnat utträde. Men det förutsätter att britterna blir tydliga med vilken brexit man vill ha.

För svenska företag blir en hård brexit kännbar. Förseningar, högre kostnader, oklarheter kring transporter, tillstånd, dataöverföring och anställda kan få stora negativa effekter, enligt Jonas Berggren.

– Blir det däremot ett utträde med avtal kommer handeln under en övergångsperiod att fortgå enligt nuvarande villkor.

Premiärminister Theresa May har fram till måndag den 21 januari på sig att föreslå en plan B.

2 tim
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - reaktionerna

Tysklands utrikesminister: ”Tiden för lekar är över”

Samtidigt som en misstroendeomröstning väntar premiärminister Theresa May, efter rekordnederlaget i brexitomröstning, tryter tålamodet ute i Europa. Klockan tickar och ”tiden för lekar” är över, konstaterar Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Maas säger samtidigt att EU ”konstruktivt” kommer hantera alla förfrågningar från Storbritannien om att begära mer tid, rapporterar Reuters.

Den tyske politikern Peter Altmaier slår samtidigt fast att grunddragen i uppgörelsen med EU inte är förhandlingsbara, även om EU är bredda att se över eventuella nya förslag från London.

Igår 08:45
Läs mer om Brexit - reaktionerna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

Stor mängd nya varsel i hamnkonflikten

Hamnarbetarförbundet fortsätter varsla om olika konfliktåtgärder i hamnar runt om i landet. Sammanlagt har förbundet nu lagt 24 olika varsel, skriver Arbetsmarknadsnytt.se.

– Varslen har bokstavligen haglat in sedan i måndags. Tyvärr känner vi igen mönstret från Hamnarbetarförbundets historia och bekräftar bilden av en fackförening som söker konflikt snarare än lösningar, säger Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Hamnar.

Det var i måndags som det första varslet kom. Sedan dess har sammanlagt 23 varsel inkommit till Sveriges Hamnar. Enligt Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér har förbundet valt platser och tider som kan orsaka ”mest skada”. Konflikten har uppkommit efter att Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar inte har kommit överens i höstens avtalsförhandlingar.

2 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

”Orimligt att ett utomstående förbund kan skapa konflikt”

Snart riskerar Hamnarbetarförbundet, Sveriges mest konfliktsökande fack, vara på väg att lamslå stora delar av Sveriges export, skriver GP:s krönikör Csaba Perlenberg.

Och enligt Erik Helgeson, styrelsetopp i Hamnarbetarförbundets egen utsago, verkar de vara sugna på storbråk.

Att ett icke-anslutet fackförbund kan ställa till med besvär på arbetsmarknaden är orättvist, inte minst för Sveriges Hamnar, som till skillnad från Hamnarbetarförbundet följer sina skyldigheter till punkt och pricka och har inget att vinna på en konflikt.

Han skriver vidare att det är orimligt att en historisk dispyt mellan fackförbund ska drabba inte bara arbetsgivaren utan även näringslivet som är beroende av att ta emot och skeppa gods. Nu klämtar klockan för att få plats en en lagstiftning som omöjliggör konflikt mot en arbetsgivare som tagit sitt ansvar och ingått avtal, avslutar han.

Igår 08:03
Läs mer om Hamnkonflikten