Demonstranter i Hongkong som är emot Kinas inflytande i januari. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Analys: Värsta övergreppet på Hongkong sedan år 1997

Kinas plan på en ny nationell säkerhetslag i Hongkong är det största ingreppet på områdets frihet sedan avtalet om ”ett land, två system” kom på plats 1997. Det skriver Washington Post i en analyserande text.

En sådan lag kommer att förändra allt, fortsätter tidningen, som menar att det är ett hårt slag mot de demonstranter som i månad efter månad har fyllt gatorna för att protestera mot Kinas ökande inflytande.

Nu lär protesterna fortsätta, men möjligtvis med lägre styrka än tidigare. En ökad risk att bli gripen och att smittas av det nya coronaviruset kan sätta stopp. Max åtta personer får träffas åt gången i Hongkong.

Läs mer om säkerhetslagen

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer