Illustration: Ett öde Drottninggatan i Stockholm. TT
Den vikande arbetsmarknaden

Analys: Värre än alla andra kriser, men ljusglimtar finns

Skrämmande siffror och betydligt fler än prognosen för bara en vecka sedan. Så beskriver SR Ekots ekonomikommentator Kristian Åström den rekordhöga varselstatistiken för mars.

– Väldigt få har förutsett den kraftiga nedgången som vi nu ser.

Växande arbetslöshet riskerar att slå mot delar av ekonomin som hittills varit relativt skonade, som banker och fastighetsägare, enligt Åström.

Viktor Munkhammar skriver för DI att tvärstoppet i ekonomin talar för att en ”större del” av de som nu varslats förlorar jobbet.

Jämfört med de värsta månaderna under finanskrisen och 1990-talskrisen är varslen nu närapå dubbelt så många, noterar han.

Men påminner samtidigt:

”Mitt i allt elände ska vi inte heller glömma att en del branscher tvärtom skriker efter arbetskraft”, skriver Munkhammar och nämner sjukvård och distansförsäljning.

Läs även

Toppnyheter

5G-nätet

Expert: Den svenska 5G-linjen påminner om coronahanteringen

5G rycker närmare i Sverige. Och med det är steget till självkörande bilar på gatorna och smarta fabriker plötsligt väldigt nära i tid. Den nya tekniken innebär stora möjligheter men medför också en annan sårbarhet och behov av riskbedömningar. Sveriges sätt att förhålla sig till 5G går att jämföra med hur man agerar i coronakrisen, menar 5G-experten och professor i telekommunikation Per Ödling.

6 min
Allison Kirkby, vd och koncernchef Telia Company invigningstalade tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman har inga invändningar mot Huawei-samarbete

Telia lanserade i dag sin 5G-satsning ihop med Ericsson. Konkurrenten Tele2 aktiverade sitt 5G-nät under söndagen. Detta gjorde Tele2 med Huawei som är en av flera utav deras leverantörer.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman ser inga problem med samarbetet med kinesiska Huawei, som har anklagats för spionage åt den kinesiska staten.

– Operatörerna måste kunna visa att de är säkra och pålitliga, säger han till TT.

25 maj
Läs mer om 5G-nätet
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sjöstedt om virustesterna: En flopp – inget händer

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt beskriver regeringens hanterande av coronatesterna som ”en flopp” i en intervju med Expressen. Han tycker att ”regeringen säger bra saker men att inget händer”.

– Regeringen har varit ganska valhänt och handfallen. Där tycker jag att det är underkänt.

Han säger också att coronakrisen nu blottar åratal av neddragningar, otrygga jobb och bristande utbildning. Och öppnar också för att förstatliga sjukvården.

– Jag tycker definitivt att vi behöver ett större statligt ansvar, säger han.

3 min
Arkivbild. En person står i begrepp att ta ett blodprov för att se om denne bär antikroppar efter covid-19.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor prisskillnad mellan marknadens coronatester

En rad e-läkartjänster och nätapotek erbjuder tester för covid-19-antikroppar. Intresset för dem är stort – skillnaden i prislapp och kvalitet likaså, skriver SvD Näringsliv.

Det dyraste testet kostar 1199 kronor och är ett snabbtest som privatpersoner själv kan ta hemma, genom att ta en bloddroppe från fingret. Det billigaste testet är ett laboratorietest som kostar 419 kronor.

Testerna har generellt kritiserats för att inte vara tillräckligt säkra, speciellt snabbtesterna, skriver tidningen.

2 tim
Statsepidemiolog Anders Tegnell och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Jimmie Åkesson: Tegnell måste avgå omedelbart

Statsepidemiolog Anders Tegnell måste ta ansvar för misstagen och avgå med omedelbar verkan, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I debattartikeln pekar han på att den svenska linjen med att försöka begränsa snarare än att trycka tillbaka smittan har misslyckats. Han pekar även på Sveriges höga dödstal per capita och menar att våra äldre inte har fått det skydd och stöd som de behöver.

”Regeringen måste samtidigt ta klivet ut ur skuggorna och ta fullt ansvar för den negativa händelseutvecklingen vi sett sedan krisen började”, skriver han i debattartikeln.

Igår 19:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Demonstrationståg i USA:s huvudstad Washington i går kväll. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Massprotester i hela USA: ”Ett historiskt skeende”

Tiotusentals personer hade samlats i städer över hela USA när protesterna mot rasism och polisbrutalitet i går antog en ny dimension, rapporterar flera medier.

Fredliga massdemonstrationer hölls bland annat i New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston och Miami – och i huvudstaden Washington arrangerades den hittills största demonstrationen efter George Floyds död.

– Det känns som att jag får vara en del av ett historiskt skeende och en del av en grupp människor som försöker förändra världen för allas bästa, säger Jamilah Muahyman till Reuters vid en demonstration i närheten av Vita huset.

2 tim
Demonstrationer utanför Vita huset.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Washington DC förbereder sig för massiva protester

Washington DC förbereder sig för en dag av massiva Black Lives Matter-protester, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter i lokala medier räknar man med att tiotusentals demonstranter ska samlas i staden. Samtidigt finns uppgifter från aktivister på sociala medier om att en miljon människor komma att delta på olika sätt.

– Vi har information som pekar på att evenemangen den här lördagen kan bli något av det största som vi någonsin haft, säger polischefen Peter Newsham på en presskonferens inför lördagens demonstration.

Igår 17:48
Läs mer om Polisvåldet i USA
Lena Hallengren / Jimmie Åkesson TT
Coronavirusets spridning – globalt

Hallengren: Vi låter inte rädslan för kritik förlama

Socialminister Lena Hallengren svarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som i en debattartikel i DN kräver statsepidemiolog Anders Tegnells avgång och anklagar regeringen för att gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten.

I en kommentar till TT skriver Hallengren att det efter pandemins slut kommer vara viktigt att lyssna till den efterklokhet och de lärdomar som ”vi kommer att överösas av” – men att regeringen fram till dess kommer att fortsätta fatta beslut utifrån rådande kunskapsläge.

”Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov”, skriver Hallengren.

3 tim
Bönor som sköljs. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Perus sexarbetare hjälper varandra under pandemin

Sexarbetare har startat soppkök i Peru för att hjälpa varandra med mat när de blir utan inkomst till följd av pandemin, rapporterar AFP.

Även om prostitution är lagligt i Peru är sexarbetare en väldigt utsatt grupp, ofta helt utan skyddsnät skriver AFP.

Kvinnorna som är i prostitution har därför drabbats hårt av pandemin enligt Leida Portal. Hon är ordförande för en organisation som arbetar för att kvinnorna ska ha rätt till sjukvård.

– Vi har extrema fall med kvinnor som vanligtvis arbetar på bordeller som nu har tvingats stänga. Vad ska de göra, hur ska de kunna försörja sina barn?

Peru har drabbats mycket hårt av coronaviruset, det är bara Brasilien som har fler fall i Latinamerika.

Igår 21:00
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

5 jun
Läs mer om Den globala konjunkturen