Virginia Giuffre som 17-åring år 2001/Prins Andrew Okänd/TT
Traffickingåtalet mot Epstein

Analys: Varför har prins Andrew armen runt offret?

Det brittiska kungahuset har dragits in i turerna kring miljardären Jeffrey Epstein som anklagades för sexbrott mot minderåriga innan han tog sitt liv i häktet i New York i helgen.

Buckingham Palaces huvudvärk utgörs av prins Andrew, hertig av York, och hans vänskap med Epstein. Hovet har fått förneka anklagelser om sexuella möten med en vid tidpunkten minderårig flicka, Virginia Giuffre, som utnyttjats i Epsteins påstådda sexring av mäktiga personer.

Ett fotografi från 2001 visar de båda tillsammans.

”Det återstår fortfarande för hertigen att förklara det fotografi som visar honom med armen runt offret”, skriver The Guardians Paul Lewis och Jim Waterson i en analys.

New York Times podcast The Daily diskuterar i dag frågan om vad som ska hända med utredningen nu när Epstein är död. Vilka som möjliggjort utnyttjandet är en faktor, men även hur offren ska få upprättelse, enligt tidningens kriminalreporter Benjamin Weiser. Han flaggar också för att rätten nästa månad ska ta ställning till om ännu fler dokument som rör Epstein ska släppas.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

5 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Idag 13:54
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

6 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna