TT/Mostphotos
Trumps Amerika
I flödet

Analys: USA:s nästa president kan vara en socialist

”Det här är början”. Alexandria Ocasio-Cortez var märkbart tagen när hon spontant adresserade sina supportrar i den sena junikvällen. Den 29-åriga socialisten från Bronx hade besegrat sin mer mittenorienterade partikamrat och primärvalsmotståndare i vad tidningen Time beskrev som årets största överraskning i mellanårsvalen. Programledare på den liberala tv-kanalen MSNBC eller Trevor Noah på The Daily Show lyfte fram Alexandria Ocasio-Cortez som ett spännande framtidsnamn, medan hon grillades hårt av CNN:s Chris Cuomo och, föga förvånande, sågades i Fox News.

Stormvinden Donald Trump initierade knappast diskussionen om hur splittrade republikanerna är, men han gjorde frågan både akut och relevant för bredare lager i den amerikanska valmanskåren. Är partiet delat i två delar? I tre? Är Trump ens republikan eller bara en populist som såg sin chans och tog den?

Lite i skymundan pågår en minst lika omvälvande förändring i det andra stora partiet, Demokraterna. Att en radikal och identitetspolitisk våg svept över flera framstående amerikanska universitet har bevakats flitigt av amerikanska medier i ett drygt decennium. Komikerna Chris Rock och Jerry Seinfeld har slutat att uppträda på studentcampus då de upplever att det blivit lägre i tak och smalare i åsiktskorridoren.

Men att den uttalade socialisten Bernie Sanders under det senaste presidentvalet hade en sportslig (nåja) chans att rå på etablissemangskandidaten Hillary Clinton, var något nytt.

Visst, USA har en historia av socialism. 1 maj har trots allt sitt ursprung i Chicago, för hundra år sedan hade 38 amerikanska städer socialistiska borgmästare, och redan 1904 blev socialisten Victor L. Berger från Wisconsin invald i kongressen. Men under 1900-talet fick ideologin aldrig något starkt fäste i vare sig Vita huset, senaten eller representanthuset. I Kalla krigets logik tenderade socialism att bli synonymt med Kuba eller Kambodja.

Under en tv-sänd valdebatt mellan Sanders och Clinton fick kandidaterna frågan om de föredrog socialism eller kapitalism. Sanders svarade det förstnämnda, den mer moderata Clinton höll inte med utan betonade den avgörande roll som kapitalismen spelat i att bygga upp den breda amerikanska medelklassen.

Om Demokraternas ledande presidentkandidat 2020 svarar likadant som Clinton är ytterst tveksamt. Tiden har gått snabbt sedan 2016, vilket Ocasio-Cortez oväntade framgång vittnar om.

Så, hur många amerikaner gillar socialism idag? Om man får tro undersökningar är tillväxten god när det gäller unga som blickar vänsterut. En Yougov-undersökning från 2016 visade att 53 procent av respondenterna i åldrarna 18 till 29 såg positivt på ideologin. Enligt en Harvardstudie ogillar en knapp majoritet i samma åldersgrupp kapitalism.

Bernie Sanders bröllopsresa till Sovjetunionen rimmar illa med millennials syn på socialism som något mer skandinaviskt än sovjetiskt, trots att Sanders själv gärna framhåller Danmark och Sverige som föregångsländer.

Redan nästa år kommer de demokrater som känner sig manade att börja positionera sig inför presidentvalet. Det skvallras om mittenkandidater som Joe Biden, Cory Booker eller Deval Patrick, såväl som representanter för den mer progressiva falangen av partiet – Bernie Sanders, Elizabeth Warren, eller Kamala Harris. Trots den ständiga turbulensen lär den republikanske motståndaren heta Donald J Trump (han har redan nu lanserat sin återvalsslogan: ”Keep America great again”).

Att en socialist blir Trumps huvudutmanare är inte troligt, men jag vill i all ödmjukhet påpeka att vid samma tidpunkt inför förra presidentvalet var Jeb Bush den givna republikanska kandidaten, ingen diskuterade huruvida en mur mot Mexiko borde byggas och republikanerna var pålitliga frihandelsvänner.

Istället blev det ett val mellan en insiderkandidat och en outsiderkandidat. Mycket tyder på att anti-etablissemangskandidaterna nu går starkt framåt i båda lägren. Vi som skrockade åt Trump som vore han en nydemokrat med storhetsvansinne på tillfälligt besök i maktens korridorer, har tvingats acceptera både honom och ett allt mer polariserat klimat.

Om Donald Trump - som inte bara introducerade högerpopulismen på nationell nivå utan även tänjde gränserna för vad en kandidat kan säga och göra - kan bli president i USA så kan en socialist bli det.

2020 kan bli året när två outsiders gör upp om platsen i Vita huset.
Minns vad Trump tweetade några veckor innan han tillträdde: ”Det här är bara början”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer