Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Analys: Trump agerar helt rätt mot Kina

President Donald Trump gör rätt när han tar upp kampen med Kina. Det skriver DI:s Henrik Mittelman i en analys.

Han skriver att Kina tillåtits att göra lite vad som helst även utanför sina gränser och att Trumps handelskrig mot Kina är bra och nödvändig.

Han nämner i sammanhanget bland annat Kinas aggressiva uppköp i Afrika, att Grekland sålt hamnen Pireus till ett statligt kinesiskt bolag samt det stora infrastrukturprojektet, Belt and Road initiativet.

Han varnar också för en fortsatt kinesisk uppköpsvåg i Sverige i spåren av den svaga kronan.

I sin analys lyfter han även fram USA:s underskott mot Kina som är uppe i 400 miljarder amerikanska dollar och att landets ekonomiska framgångar går hand i hand med ett ökat förtryck av landets medborgare.

På grund av Trumps envishet i de här frågorna gissar Henrik Mittelman att han och Xi Jinping på G20-mötet i japanska Osaka om en månad kommer att presentera ”århundradets deal” med tydliga kinesiska eftergifter.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket