Peter Malmqvists analys

Analys: Svensk ekonomi i världstopp

Många pratar om USA som ett tillväxtunder de senaste åren, men Sverige överträffar faktiskt den amerikanska ekonomin på de flesta punkter, skriver krönikören Peter Malmqvist.

Den svenska statistiken över tillväxten har de senaste åren legat mycket högt, bland de högsta i industrivärlden. Ta exempelvis det bredast måttet, BNP-tillväxt. Genomsnittet de senaste fem åren ligger på 2,7 procent, vilket kan jämföras med USA, som ligger på 2,5. Visserligen har tillväxten dalat det senast 18 månaderna, ner till 1,0 procent i årstakt, men även USA har fallit tillbaka, om än bara ner till 2,3 procent. I USA får dock tillväxten stöd av ett accelererande budgetunderskott, som på två år ökat från 2 till hela 5 procent av BNP. Det är president Trumps skattereform som stöttar den amerikanska tillväxten.

Exportstatistiken munter läsning

Med en prislapp på euron kring 10:80 kronor, och nästan 10 kronor för en dollar, är det inte konstigt om exportstatistiken är en munter läsning. Den genomsnittliga tillväxten de senaste fem åren ligger på nästa 7 procent per år, samtidigt som USA ligger på magra 1,2 procent. Effekterna av den svaga svenska kronan syns tydligt. I slutet av 2016 låg det svenska femårssnittet på minus 0,8 procent, med USA på plus 1 procent. Sedan började valutaeffekterna kicka in och exporttillväxten gick i taket. Det senaste året har däremot trenden dalat, men den svenska exporttillväxten ligger fortfarande bättre än den amerikanska, på 3,8 procent, mot minus 1 procent för USA. Det är dock tydligt att USA:s handelskrig har en åtstramande effekt även i Sverige.

En stark svensk gren de senaste 15 åren har varit den inhemska konsumtionen. De senaste fem åren ligger volymtillväxten i detaljhandeln på i genomsnitt 3 procent per år, vilket är identiskt med USA. Riktigt bra var tillväxten fram till 2007, innan finanskraschen. Då låg den som ett femårsgenomsnitt på hela 6 procent i årstakt, mot 5 procent i USA. Fortfarande är tillväxten i den svenska detaljhandeln stark, på 3,3 procent i årstakt, därtill har den uppvisat en stigande trend det senaste halvåret. I USA ligger tillväxten på 3,5 procent, också i en stigande trend.

Bostadspriserna styr konsumtionen

Det som styr trenden i den svenska konsumtionen är utvecklingen av bostadspriserna. De steg hela 15 procent i årstakt under 2015, när Riksbanken under mindre än ett år drog ner styrräntan till minus. Då exploderade även detaljhandeln. Mot slutet av 2015 var årstillväxten hela 5 procent, samtidigt som USA låg på 1,5 procent. Efter bostadsraset hösten 2017 har dock detaljhandeln dämpats. Bostadspriserna ligger nu ungefär 6 procent under toppen i augusti 2017, men den korta trenden är uppåt för det senaste året är tillväxt i priserna 2 procent. Detsamma gäller USA, men där har tillväxten dalat från fem procent för ett år sedan.

Däremot är byggandet en minuspost i den svenska tillväxtstatistiken. Det viktiga bostadsbyggandet toppade i december 2017 på 64000 påbörjade bostäder (snittet de senaste trettio åren är 31000 bostäder), men är idag nere i 46000 enheter. Det är modellen för byggande av bostadsrätter som havererat. Idag är det mycket svårt att få privatpersoner att teckna sig för leverans av en nybyggd lägenhet 2-3 år fram i tiden. Därför är det bara de största och starkaste aktörerna som kan starta nya projekt. Här kommer det nog dessvärre att bli sämre innan det blir bättre. I USA har dock bostadsbyggandet successivt ökat under 8 års tid och ligger nu ganska stabilt på ett värde som ungefär snittet för de senaste trettio åren.

Paradgren i botten

Den sista indikatorn av de jag följer noggrant är bilförsäljningen. Det har varit en svenska paradgren de senaste tio åren, men inte längre. I juni toppade försäljningen med 411.000 bilar i årstakt, vilket var drygt 100.000 fler bilar än den senaste toppen innan finanskraschen. Sedan dess har det rasat med just 100.000 enheter och idag ser det mycket dystert ut. Genomförda, liksom kommande skatteförändringar har skapat en massflykt från vanliga diesel- och bensinbilar. Nu vill alla ha en bil med elmotor, helst som komplement till en förbränningsmotor. De ger nämligen en klart lägre skatt. De bilarna har emellertid varit ganska dyra och dessutom svåra att få tag på. Inte minst de tyska tillverkarna har problem att tillfredsställa trenden, som finns i de flesta länder i Europa, liksom i Kina. Även här är det svårt att se någon förbättring på kort sikt. Det drar ner tillväxten i en viktig del av ekonomin.

Sverige uppvisar en god utveckling

Den svenska ekonomin rusar på, om än inte fullt så snabbt som tidigare. Problemen i bostadssektorn och för bilförsäljningen är oroande, men inte alarmerande. Handelskriget mellan Kina och USA är däremot ett mycket stort hot, men inte mer för Sverige än för andra industriländer Totalt sett uppvisar Sverige en god utveckling, inte minst den exporterande industrin, som tack vare hjälpen från den svaga svenska kronan levererar en utveckling i världsligans topp.

Toppnyheter

Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

1 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 16:59
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

Igår 20:08
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Johnsons rådgivare avgår efter kritik: ”Mediehysteri”

Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky har sagt upp sig på grund av ”mediehysterin” de senaste dagarna. Det skriver han på Twitter.

”Jag ville hjälpa regeringen, inte bli en distraktion. Därför bestämmer jag mig nu för att avgå”, skriver han.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Andrew Sabisky ska sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Sabisky har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Boris Johnson har i nuläget inte kommenterat vare sig kritiken mot rådgivaren eller hans avgång.

Igår 20:23
Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
undefined

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

Igår 13:34
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Igår 09:29
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer