Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Analys: Snart sliter hon av Kristerssons ledartröja

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ”tycks nu vara på väg att slita den konservativa ledartröjan av Ulf Kristersson”, skriver Sydsvenskans politikreporter Olle Lönnaeus om SCB-mätningen, där KD rusar i opinionen och hamnar på 13,0 procent. Partiet har klättrat med hela 7,6 procentenheter sedan förra mätningen i november.

Lönnaeus tror att Busch Thor har vunnit mycket på sin ”aggressiva debattstil”, i jämförelse med M-ledaren Ulf Kristersson som snarare framstått som en ”vresig dålig förlorare” efter att inte ha fått regeringsmakten.

Liberalerna är den stora förloraren i mätningen. Partiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag, med 3,7 procents stöd. Det är partiets sämsta siffra någonsin, skriver SvD:s politikreporter Göran Eriksson som samtidigt konstaterar att mätningen kan vara goda nyheter för Nyamko Sabuni, som vill bli ny partiledare för L.

”Sabuni skulle kunna gynnas om krismedvetandet växer i Liberalerna. Och en rekorddålig SCB-siffra kan vara ett argument för att partiet måste göra något radikalt”, skriver han.

SCB-resultatet för maj 2019

Socialdemokraterna: 27,6 procent (30,5)

Sverigedemokraterna: 17,1 procent (18,3)

Moderaterna: 16 procent (19,2)

Kristdemokraterna: 13 procent (5,4)

Vänsterpartiet: 8,7 procent (8,4)

Centerpartiet: 6,9 procent (8,6)

Miljöpartiet: 5,6 procent (4,0)

Liberalerna: 3,7 procent (4,3)

Övriga partier: 1,3 procent (1,2)

Andelen osäkra väljare är cirka 11 procent.

(Siffran inom parentes är från SCB-mätningen i november 2018)

Valresultatet 2018

Socialdemokraterna: 28,3

Moderaterna: 19,8

Sverigedemokraterna: 17,5

Centerpartiet: 8,6

Vänsterpartiet: 8,0

Kristdemokraterna: 6,3

Liberalerna: 5,5

Miljöpartiet: 4,4

Om mätningen

Undersökningen genomfördes mellan den 29 april och den 28 maj med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 092 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

Svaren har samlats in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Av urvalet har 25,3 procent ej anträffats (inkl. hemligt telefonnummer och saknar telefon), 3,7 procent har varit förhindrade att medverka och 21,5 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 50,4 procent.

Det totala antalet svarande är 4 506, vilket motsvarar 49,6 procent. Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor.

Under insamlingsperioden pågick valrörelsen till EU-valet men de svarande informerades tydligt om att frågan om val rörde just ett hypotetiskt riksdagsval. Majoriteten av svaren samlades in under den första halvan av insamlingsperioden.

Källa: SCB

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer