FABRIZIO BENSCH / TT NYHETSBYRÅN
Merkels Tyskland

Analys: Så blir Merkels sista strid

Angela Merkel har meddelat att den här mandatperioden blir hennes sista. Nu verkar förbundskanslern vara inriktad på klimatfrågan, men blir det en annan fråga som dominerar det sista kapitlet i Merkels politiska karriär?

Under sina snart femton år vid makten har Angela Merkel klivit fram som Europas mest dominanta politiker. ”Den fria världens kansler” kallade Time henne när hon prydde omslaget 2015 och året därpå, strax efter att Donald Trump valts till USA:s president, utnämnde New York Times den tyska ledaren för ”Det liberala västs sista försvarare”.

Utmaningarna sedan tillträdandet 2005 har varit många, från eurokris till parlamentarisk kris, via en flyktingkris. I kölvattnet av ett svagt valresultat 2017 meddelade Angela Merkel att hon inte ställer upp för omval efter mandatperioden. Men innan dess återstår en sista strid: om klimatet. Det skriver Arne Delfs och Raymond Colitt i Bloomberg.

Vill åter bli ”klimatkansler”

Under Helmut Kohl var Merkel klimatminister och som relativt nytillträdd förbundskansler 2007 fick hon smeknamnet ”klimatkanslern”. Men globala koldioxidutsläpp stiger alltjämt och Merkels egen regering har misslyckats med flera av sina klimatmål.
Inför sitt tal under FN:s klimatmöte i New York nästa vecka verkar förbundskanslern ha inriktat sig på att lägga sina sista månader på att återta titeln som klimatkansler.

– Tyskland är en industrination och vi har emitterat mycket koldioxid och därmed bidragit till global uppvärmning, sade Merkel nyligen i en podcast.

Klimatförändringar är en utmaning för mänskligheten, varnade hon i ett tal i Förbundsdagen förra veckan.

– Vi måste ta det grundläggande beslutet om vi vill ta risken och säga att det inte beror på människan, och att det kanske bara försvinner, eller om det finns tillräckligt mycket bevis för att ta ansvar för kommande generationers framtid, sade Merkel till parlamentsledamöterna.

Näringslivet: Har slösat bort en stor del av förtroendet

Men kritiken mot Merkel kommer från flera håll. Klimatprotesterna har blivit större och större i de tyska städerna. Samtidigt oroas företag över att Tyskland har de högsta företagsskattesatserna i OECD och näst högst energikostnader i hela världen, skriver Bloomberg.

– Det är inga bra förutsättningar för en djup, teknologisk omstrukturering för mer klimatskydd, mer säkerhet, trygghet och digitalisering, säger Elmar Degenhart, vd på Continental AG, som tillverkar bildelar, till tidningen.
Merkel, som tidigt betraktades som mer företagsvänlig än sitt parti i stort, lär oroas över varningssignalerna som på löpande band kommer från den tyska industrin. Enligt forskningsinstitutet Ifo kan Europas största ekonomi vara på väg in i en recession. Även Oxford Economics larmade nyligen om att den tyska industrin dragit ned mycket av aktiviteten i eurozonen.

I somras kritiserade Dieter Kempf, ordförande för den tyska näringslivsorganisationen BDI, Merkels koalition för att den misslyckats med att rusta industrin inför en ekonomisk tillbakagång.

– Koalitionen har slösat bort en stor del av det förtroende som folket gav er, sa Kempf under ett årligt möte med företagsledare, skriver Financial Times.
På plats bland åhörarna fanns förbundskanslern.

Frågan är således om Merkels sista år vid makten snarare präglas av en kamp för att undvika en tysk recession, än på att åter bli klimatkanslern. Antagligen behöver hon göra både och.

Toppnyheter

Demonstrationer i Madrid i samband med klimatmötet. GABRIEL BOUYS / AFP
undefined

Fattiga länder kräver högre klimatkompensation

Fattigare länder ställer hårdare krav på ekonomisk kompensation för de skador som klimatförändringarna åsamkar dem. Det står klart efter den första veckans förhandlingar vid klimatmötet i Madrid, rapporterar TT.

De fattigare länderna vill diskutera en helt ny finansieringslösning, något som bland annat Sverige motsätter sig. Enligt den svenske förhandlaren Mattias Frumerie räcker dagens mekanismer.

– Vi är noga med att betona att det inte är problemet i sig som vi ifrågasätter – det klart att det finns behov av finansiering, säger Frumerie.

Världens rika länder har stått för 75 procent av utsläppen sedan 1850.

2 tim
Greta Thunberg. PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
undefined

Thunberg inför FN-mötet: ”Vi blir större och större”

Klimataktivisten Greta Thunberg möttes av ett enormt pådrag när hon på fredagen nådde fram till Madrid inför FN:s klimatmöte, COP25.

– Vi blir större och större. Våra röster hörs. Men det översätts inte i politiska åtaganden, sa Thunberg på en presskonferens inför mötet, skriver Expressen.

Men hon påpekade att den rörelse med klimatstrejker som hon själv startade ännu inte uppnått någonting konkret eftersom utsläppen i världen fortfarande ökar, skriver The Guardian.

Hon uppmanade också världsledarna att inte försumma chansen att nå framsteg som COP25 innebär. Hon sa också att det är motsvarande möte nästa år, COP26, som är det verkligt avgörande om världen ska kunna hejda klimatförändringarna eller inte.

Idag 16:11
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Jeremy Corbyn med det läckta dokumentet. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Corbyn till attack: Johnson ljuger om brexitavtalet

Om den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU blir verklighet kommer det leda till nya gränskontroller och tullar mellan Storbritannien och Nordirland. Det säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn med hänvisning till ett läckt dokument från Johnsons egen regering.

Johnson har tidigare lovat att några sådana kontroller inte är aktuella och avfärdar dokumentet som ”fullständigt nonsens”. Corbyn säger å sin sida att det finns fler hemliga rapporter från flera departement som visar ”de katastrofala följderna av Johnsons överenskommelse”.

4 tim
Boris Johnson håller upp ett plakat med texten ”Få brexit gjort”. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsonattack före debatt: Corbyn fifflar fram brexitval

Boris Johnson anklagar sin politiska rival Jeremy Corbyn för att försöka fiffla fram en ny folkomröstning om brexit. Det skrev premiärministern i ett brev till Labourledaren inför att de två partiledarna möts i en tv-sänd debatt i kväll, skriver Sky News. Johnson varnar för att Corbyn skulle ge två miljoner EU-medborgare rösträtt vilket skulle försvåra chanserna för lämna-sidan att vinna.

Inför debatten har Johnson fått kritik av BBC-programledaren Andrew Neil, efter att han inte velat medverka i en intervju. Andra partiledare har ställt upp under valkampanjen.

– Vi har alltid utgått från att partiledarna ska delta. Och i varje val så har de det, alla. Fram till nu, säger Neil.

Idag 08:16
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer