Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Analys: Oscar Properties kris är bara början

Bostadsbyggaren Oscar Properties riskerar nu konkurs då de fallit offer för en affärsidé som inte längre funkar. Fler företag väntas falla, skriver Dagens Nyheter.

Oscar Properties har kallats lyxbyggare med anledning de dyra bostäder de byggt i Göteborg och Stockholm. Lägenheterna har kostat mellan 120 000–130 000 kronor per kvadratmeter, men samtidigt som antalet färdigställda bostäder har ökat de senare åren så har försäljningen dalat stadigt.

Affärsmodellen - att bygga lyxiga bostäder och låta köparen stå för risken - har nu lett till att bolaget står på randen till konkurs. Men Oscar Properties är inte det enda byggbolaget som satsat mycket på att bygga dyra bostäder i landets dyraste orter. Det finns god anledning att tro att de kommer bli fler som drabbas av liknande kriser.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer