En kvinna protesterar i Bukarest, Rumänien, mot regeringen och för EU och Nato. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Natos framtid

Analys: Nato kan fira mer än 70 år – men hot återstår

Nato har anledning att fira och det är inte bara för att försvarsalliansen firar 70 år. Det skriver Politicos David Herszenhorn och Nahal Toosi i en analys inför mötet i Washington DC den här veckan.

Donald Trump har slutat att hinta om att lämna Nato och i stället blivit något av en hejarklack. Skribenterna pekar på att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade USA:s president i går och att Trump då sa att han är med Stoltenberg ”till 100 procent”.

Samtidigt har Nato stora frågor att diskutera när man nu möts. Herszenhorn och Toosi nämner försvarsalliansens förmåga att hantera asymmetriska hot, såsom terrorism och cyberattacker, samt misslyckandet med att stoppa Rysslands aggressioner.

The Atlantics Neil Hauer skriver i en analys att det transatlantiska samarbetet har sett bättre dagar och hänvisar till att Trump kallat Nato för ”överflödigt”. Men i östra Europa lever hotet från Ryssland, skriver Hauer. Han pekar på Georgien som ett land där ett Nato-medlemskap ses som närmast heligt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer