Eric Vidal / TT / NTB Scanpix
Brexit

Analys: Många olösta frågor i förhandlingarna

Än så länge kvarstår många frågetecken i brexitförhandlingen, skriver BBC:s Brysselkorrespondent Adam Fleming. Dit hör till exempel frågan om huruvida EU-regler fortsatt ska vara direkt tillämpliga i Storbritannien framöver och om till exempel unionens ursprungsskydd för vissa regionala produkter.
Och även när man spaltat upp de stora diskussionspunkterna som ännu saknar en lösning återstår en rad tekniska frågor som till och med den mest pålästa brexitnörden skulle ha svårt att lyfta på rak arm, enligt Fleming.
”Men även små detaljer kan få stor effekt för att man måste komma överens om allt innan en uppgörelse kan undertecknas.”

Mer om

Toppnyheter

Matteo Salvini. Giuseppe Lami / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Italiens ekonomiska problem

Italiens inrikesminister: ”De attackerar ett folk”

Italien reagerar starkt efter att EU-kommissionen beordrat landet att lägga fram ett omarbetat budgetförslag.
– De attackerar inte en regering, utan ett folk, säger inrikesminister Matteo Salvini, enligt Nyhetsbyrån Direkt.
Italiens finansminister Giovanni Tria har, i ett brev till EU-kommissionen, skrivit att de redan lagda budgetförslagen är nödvändiga för att skapa tillväxt i Italiens ekonomi.

1 tim
EMMANUEL DUNAND / AFP
Italiens ekonomiska problem

EU avvisar Italiens budget - ”Vi ser inga alternativ”

Gör om, manar EU-kommissionen till Italien, sedan landets budgetförslag inte anses vara i linje med EU:s regler, rapporterar TT.
– Vi ser inga alternativ än att be våra italienska kollegor att göra så här. Euroområdet bygger på förtroende. Om förtroende rubbas så skadas vår union, säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis på en presskonferens sedan den italienska budgeten diskuterats av EU-kommissionen i Strasbourg på tisdagen.
Italien får nu tre veckor på sig att agera.
Kommissionen vill bland annat se åtgärder för att minska det budgetunderskott på 2,4 procent som Italien räknar med de närmaste åren.

5 tim
Läs mer om Italiens ekonomiska problem
Valet 2018

S-rösten om SD: ”Man krigar om samma väljare”

Widar Andersson är chefredaktör för tidningen Folkbladet. Under 90-talet satt Andersson i riksdagen för Socialdemokraterna. I en intervju med fPlus om beröringsskräck och beröringspunkter i politiken lyfter han migrationen som en naturlig startpunkt för kommande samtal och förklarar varför ett maktparti inte mår så bra i opposition.
Du har följt Socialdemokraterna under många år, dels som riksdagsledamot och senare som S-märkt ledarskribent och redaktör. Var befinner sig partiet idag och vad spår du för resultat för partiet när sonderingarna är över? 
–Resultatet ligger i borgerlighetens händer med tanke på majoriteten i riksdagen. Vi har haft två voteringar vilket gett en stor majoritet för dels en moderat talman och sedan att avsätta en socialdemokratisk statsminister. Makten i parlamentet ligger inte i den socialdemokratiska handen just nu. Antingen så lyckas man med det från de borgerligas sida och om man misslyckas med det så blir det någon DÖ-variant eller en S-ledd regering där man regerar med passivt stöd av ganska många. Slutresultatet är det dock ganska långt kvar till. Det här kommer att hålla på ett tag är min bedömning.
–Socialdemokraterna är också inne i en strukturell nedgång som har att göra med ett förändrat samhälle. Även om det inte är på någon syd- eller centraleuropeisk nivå än, där det inte verkar finnas någon botten alls. Förmodligen har det att göra med att klassröstningen fortfarande är påfallande stark i Sverige, det var trots allt uppemot en halv miljon LO-väljare som röstade på Socialdemokraterna i valet.
I Halmstad valde SD nyligen att i sista stund stötta S i en omröstning om en nyckelpost och i Karlskoga uppstod en liknande situation. Vad betyder det som sker ute i landet nu för Socialdemokraterna på en övergripande nivå?
–Steg för steg så innebär det att den ”aldrig-retoriken” som de flesta ägnat sig åt sedan 2006 när det gäller SD börjar bli väldigt daterad. Att säga att man inte ska ha med partiet att göra överhuvudtaget, vilket gäller alla partierna, det kommer att hoppa upp och bita en i rumpan.
–Sedan finns det ju en möjlighet att man snart inser att den här vägen vi följt fram tills nu håller inte längre, vi behöver vända på kuttingen och göra det på ett annat sätt. Inte minst för att på sikt kunna ha ett underlag i riksdagen. Det finns en sådan gen också inom S, man är ett maktparti.
–Treklövern i Landskrona är ju ett exempel på hur man i flera mandatperioder hyfsat och anständigt kunnat styra en kommun delvis med stöd av SD utan någon dramatik. Fortfarande är det lite svårt att nå fram i S med denna insikt. Men Moderaterna har börjat gnugga på opinionen lite och man måste ändra sig, både på sikt men också för den kommande regeringen, så till vida det inte blir någon ny DÖ.
–Om man tittar på Norrköping, som jag följer noga, så ser man hur mycket som förändrats i kommunerna under de senaste mandatperioderna. Efter valet 2006 hade SD två mandat här, det fanns inget riktigt parti här då och var jättestökigt. Idag har de 14 mandat och i måndagskväll valde de ett oppositionsråd som är tjänsteman på ICA. Det är en helt vanlig person. Och det här pågår ju runtom i många kommuner nu och kommer förstås skynda på att man överger den här ”aldrig-retoriken”. Man kommer kunna göra upp om skolor, vägar och budgetfrågor lokalt utan att man behöver regera ihop. 
Hur olika respektive lika är dessa partier?  
–Likheten med SD är att man på riksplanet utgör den absolut största utmanaren. Socialdemokraterna är inte så rädda för Moderaterna. Det finns enstaka överlappningar förstås men i grunden har man helt olika valkretsar. Medan SD och S har både LO-väljarna och de äldre som är jätteviktiga för båda partierna. SD utmanar i de fackliga leden och bland de äldsta. Det faktum att man krigar om samma väljare gör hela relationen mellan SD och S extra spänd. 
SD gjorde i detta val också stora inbrytningar hos LO-väljarna (24 procent röstar i år på SD) och samtidigt är det tio procentenheter färre som röstar på Socialdemokraterna. Hur kommer Socialdemokraterna hantera detta nya läge? 
–SD försöker nu äta sig in i LO-basen och hos de äldre och utmanar därmed S på hemmaplan. De socialdemokrater som håller liv i att Sverigedemokraterna framförallt är ett fascistiskt och nazistiskt parti försöker försvåra för de egna väljarna att ta steget till SD. Personligen tror jag att sådana kampanjer fungerar i begränsad omfattning. I det långa loppet biter det inte eftersom folk tänker själva. SD utmanar ju S på ett allvarligare sätt än Vänsterpartiet, som inte är ett parti som vill växa, man har legat runt fem procent i hundra år. Men SD slåss ju om makten rentav.
–Om man ser vad som händer ute i landet i kommunerna så måste man också börja samtala med SD och göra upp om det där partierna redan ligger nära varandra.
Vad är det man skulle kunna göra upp om?
–Migrationspolitiken. Att migrationspolitiken ska vara restriktiv kan det inte vara några som helst problem kring. Det är små skillnader som det handlar om här mellan S, M och SD. Som ingångsvärden i förhandlingar, vill säga.
Man skulle ju kunna tänka sig att just migrationspolitiken annars skulle vara särskilt svårt att göra upp med SD om.
–Det finns en lång historia av samsyn mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i migrationspolitiken. Det är mer att man misskött den under de senaste tio åren.
–SD sitter till exempel redan med i försvarsberedningen. Vad jag förstått det som så fungerar arbetet väl och då är vi verkligen inne på statens kärnuppgifter.
Socialdemokraterna har de senaste åren frontat och fokuserat mycket kring den sociala pelaren, som slutligen röstades ned i riksdagen tidigare i år. Vad kommer fokuset vara framåt när det gäller EU?
–De sociala frågorna och arbetsmarknaden kommer fortsätta att stå i centrum. Det är det som man mest är intresserad av och känner sig hemma med.
Arbetskraftsinvandring är något man från S-ledningen lovat att ta tag i och beskära, bland annat genom införande av statliga kontroller som ska avgöra om det finns ett behov av arbetskraft utomlands ifrån. Tror du man kommer att gå vidare med denna linje?
–Arbetskraftsinvandringen har egentligen utgjort grunden för svensk invandringspolitik i många hundra år, fram till 1972-73 när tillväxten började knacka av och sedan ersatte asylinvandringen arbetskraftsinvandringen. Den borgerliga regeringen öppnade upp för den moderna arbetskraftsinvandringen, men det blev ju sedan mest ett politiskt slagträ. Regelverken tycks inte fungera, dugliga slängs ut och samtidigt finns det de som inte skulle ha tillstånd. Jag tror det finns ett stöd för reformer här.
Och om vi lämnar sakpolitiken hur ser det ut på personnivå hos Socialdemokraterna inför nästa mandatperiod, oaktat vilken regering vi får? Vilka är nyckelpersonerna som överlever den här regeringsbildningsprocessen?
–Socialdemokraterna är ett regeringsparti, det är så man förnyar och förändrar sig, det har varit ganska fruktansvärda år i opposition. Det var nödvändigt med de senaste regeringsåren.
–Nationellt sett finns det nu en generation som fått öva sig lite i regeringstid och som har längre erfarenheter för att kunna gå vidare. Där finns Ibrahim Baylan, Anna Ekström, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Lena Hallengren, för att nämna några. Det ser ganska välförsörjt ut på den fronten inför framtiden.

2 tim
Helene Odenjung TT
Valet 2018

Unika lösningen: Kan få tillfällig borgmästare

Det låsta politiska läget i Göteborg har fått partierna att enats om en unik lösning då kommunfullmäktige på torsdag ska välja en ny ordförande, skriver Göteborgs-Posten.
Helene Odenjung (L) kommer då att föreslå en tillfällig ledning, ett så kallat presidium, något som Ann-Sofie Hermansson (S) stödjer.
– Jag har aldrig upplevt något liknande under mina år som politiskt aktiv, säger Hermansson till tidningen.
Rollen som kommunfullmäktiges ordförande är ett hedersuppdrag och personen som innehar ämbetet kallas ibland borgmästare, skriver GP.

3 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018

9 av 10 riksdagsledamöter positiva till lobbyister

96 procent av riksdagens ledamöter är mycket eller ganska positiva till att bli kontaktade av lobbyister, enligt en undersökning från pr-byrån Westander.
– Lobbying är en viktig del av demokratin. Om många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig samtidigt som politikerna får bättre beslutsunderlag, säger Mikael Persson, affärsområdeschef för Westander Politik och Analys, i ett pressmeddelande.
Några riksdagsledamöter har även lämnat en kommentar till undersökningen, däribland riksdagsledamoten Alexandra Völker (S).
– Det viktigaste är att de är öppna och tydliga med vilka intressen de företräder. Problemet blir när påverkansarbete sker i det dolda. Jag hade önskat att vi i Sverige hade tydligare regelverk för redovisning av lobbyism, säger hon i pressmeddelandet.

Idag 08:14
Läs mer om Valet 2018

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Wallström. TT
Jamal Khashoggis försvinnande

Wallström: Är djupt oroad över situationen i landet

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är ”djupt oroad” över situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien efter journalisten Jamal Khashoggis död, skriver hon på Facebook.
”Sveriges syn på MR-situationen i landet är väl känd, och tas återkommande upp med landets företrädare”, fortsätter hon.
Wallström har tidigare kallat Jamal Khashoggis försvinnande skandalöst, skriver SVT Nyheter.

2 tim
OZAN KOSE / AFP
Jamal Khashoggis försvinnande

Khashoggis dator kan ha hittats i konsulatets bil

Obekräftade uppgifter till Sky News gör gällande att delar av den saudiska journalisten Jamal Khashoggis kropp har hittats. Enligt källorna har kroppen styckats och kroppsdelarna ha hittats i den saudiska konsulns trädgård.
Uppgifterna kom kort efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal i parlamentet på tisdagen sagt att kroppen ännu inte påträffats.
CNN Türk rapporterar samtidigt att utredare hittat en dator och dokument som ska ha tillhört Khashoggi, i samband med en genomsökning av en bil med koppling till det saudiska konsulatet i Istanbul.

Idag 12:20
Läs mer om Jamal Khashoggis försvinnande
Plasten i världshaven

Ballongföretagare hotas av EU:s plastkrav

Ballonger som glädjer på barnkalas, bröllop, företagsevent och fester hotas nu av EU:s förbud mot plastprodukter, skriver Svenskt Näringslivs redaktion.
Allt fler produkter som tops, flaskor, muggar och förpackningar läggs till svarta listan. Nu har ballongpinnar lagts till de produkter som med all sannolikhet kommer att beläggas med försäljningsförbud.
– Visst är det bra att vi renar haven från plastavfall. Men ballonger tillverkas inte av plast utan av latex som är ett naturmaterial och bryts ner i naturen. Av någon anledning klumpas de trots det ihop med plastprodukter, säger Dennis Anderberg, ägare till Candab i Landskrona, ett företag specialiserat på att trycka på ballonger och som nu hamnat i kläm i regelverket.
Medan pinnarna blir förbjudna kommer ballongerna troligtvis att beläggas med dels ett så kallat producentansvar, dels plikt att informera om hur ballonger ska hanteras.
– Proportionerna är orimliga. Utan pinnar kommer cirka hälften av vår försäljning att försvinna, säger Dennis Anderberg.

Idag 11:25
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Plasten i världshaven

Ballong-oro inför plaströst i EU

Adjö till allehanda engångsplaster i sugrör, drinkpinnar och bestick är att vänta när EU-parlamentet nu röstar för att minska världens plastavfall.
Fast barnkalasens ballonger är inte hotade, lovar EU-kommissionen.
Förslaget för att rejält få ner plastförbrukningen lades fram i våras och innehåller en kombination av förbud och andra åtgärder.
– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstoppar i engångsplast på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänligt material. Och detsamma gäller för sugrör, drinkpinnar, ballongpinnar, bestick och tallrikar, sade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Idag 11:27
Läs mer om Plasten i världshaven
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street väntas falla tungt efter flera rapportmissar

Efter gårdagens blandade börshumör ser Wall Street ut att inleda tisdagshandeln med brett sjunkande index. Cirka femton minuter före öppning indikerar S&P-terminen en start på minus 1,3 procent, Nasdaq-terminen pekar på minus 1,6 procent och Dow Jones ser ut att öppna på minus 1,5 procent.
Oron kommer dels av den politiska situationen i Saudiarabien. På tisdagseftermiddagen rapporterade Sky, med hänvisning till källor, att delar av journalisten Jamal Khashoggis kropp ska ha hittats i den saudiska konsulns trädgård.
Humöret dämpas också av flera tunga rapportmissar. Industriföretaget 3M nådde inte upp till förväntningarna och sänkte samtidigt sin prognos för den justerade vinsten per aktie till 9,9–10 dollar från tidigare 10,2 till 10,5 dollar. Aktien backar över 7 procent i förhandeln.
Även Caterpillars rapport mottas svalt. Siffrorna nådde visserligen upp till förväntningarna men bolaget flaggar samtidigt för ökade kostnader till följd av strängare tullar. Caterpillars aktie är ner närmare 8 procent i förhandeln.

5 tim
TT
Dagens börs

Nya tunga nedgångar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll tungt på tisdagen precis som Asienbörserna och Europa storbörser. Vid stängning noterades båda de ledande indexen i Stockholm på minus: • OMXS: -1,7 procent • OMXS30: -1,1 procent
Morgonen var rejält rapporttung med siffror från bland annat Swedbank, Saab och MTG.
Swedbank överträffade resultatförväntningarna och på en efterföljande konferens gjorde vd:n Brigitte Bonnesen sitt bästa för att distansera banken från penningtvättsskandalen i Estland. Aktien gick mot strömmen och steg 2 procent.
Saab rapporterade minusresultat och meddelade en nyemission på 6 miljarder kronor. Aktien blev dagens mest omsatta och föll 15 procent.
MTG släppte däremot en stark rapport där rörelseresultatet var klart över analytikernas prognoser. Aktien klättrade 4 procent.
Sandvik visade upp ett kraftigt ökat resultat i sin kvartalsrapport, även om företaget inte nådde upp till analytikernas skyhöga förväntningar. Aktien föll 0.3 procent.
De konjunkturkänsliga förpacknings- och skogsbolagen hade återigen en dyster dag. SCA tappade 4 procent medan Stora Enso föll 4 procent.
Alfa Laval stängde ned 3 procent, sedan finska konkurrenten Wärtsilä levererat en svag rapport med sänkta prognoser.

Idag 12:21
Regn i Shanghai. JOHANNES EISELE / AFP
Dagens börs

Uppgången blev kortvarig – Asiens börser faller rejält

Asienbörserna backar brett och tydligt på tisdagen. Samtliga de ledande indexen är klart neråt strax efter 8.30. • Nikkei: -2,7 procent • Hang Seng: -2,9 procent • Shanghai: -2,5 procent • Kospi: -2,6 procent
”Gårdagens rally på 4,1 procent för Shanghai-indexet var sannolikt en död katt som studsade”, skriver DBS Groups strateger enligt CNBC.
Geopolitiken fortsätter att oroa investerare. Utöver att Saudiarabien hamnat i onåd skrämde en kinesisk hög tjänsteman upp amerikanska investerare vid ett möte i Peking.
– Kina vill inte ha ett handelskrig […] Men vi är inte heller rädda för ett krig, sa tjänstemannen enligt CNBC.

Idag 06:43
Läs mer om Dagens börs