JANE ROSENBERG / TT NYHETSBYRÅN
Drogbaronen El Chapo

Analys: Maffiakollegorna stod på kö för att vittna

När den mexikanske drogbaronen ”El Chapo” Guzmán förklarades skyldig i dag skedde det i samma byggnad som John Gotti, Cosa Nostra-maffians ledare, dömdes i 1992. Gotti-domen blev början på slutet för de italienska maffiafamiljerna i USA och öppnade för att latinamerikanska nätverk kunde ta deras plats, skriver Ed Vullimay i en analys i The Guardian.

Han skriver att de båda rättegångarna skiljer sig åt eftersom man i Gotti-fallet bara hade ett vittne att luta sig emot. I rättegången mot El Chapo har hans tidigare maffiakollegor stått på kö för att vittna, i utbyte mot egna fördelar, skriver Vullimay.

Men han konstaterar också att domstolen helt struntade i att försöka få klarhet i vilka banker och företag som tjänat på narkotikahandeln, trots att vittnen berättade om regelbundna leveranser av pengar i väskor till ”en bank i Mexico City”.

”Domen innebär att det inte blir några fler tunnlar för El Chapo när fängelsedörren slår igen bakom honom, men den innebär troligen också en lättnadens suck i diverse amerikanska styrelserum”, skriver Vullimay.

Långläsning

Mer om domen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är Ebola och Sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Kvinnor med skydd för ansiktet handlar i Tel Aviv på söndagen.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Pandemin sprider sig” – Israel återinför restriktioner

Israel återinför ett antal restriktioner efter att antalet smittade av coronaviruset skjutit i höjden, rapporterar Reuters.

De nya restriktionerna innebär att bland annat barer, nattklubbar och gym stängs ner, och att maxgränsen för antalet besökare i synagogor sätts till 10 personer.

– Pandemin sprider sig, det är tydligt. Den stiger brant varje dag och den drar med sig, tvärtemot vad som har sagts, kritiskt sjuka patienter i sitt kölvatten, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Igår 14:38
Turist på Rhodos/Illustrationsbild. TT
undefined

Tui stoppar resor – flyger ner tomt plan för att hämta hem svenskarna på Rhodos

Grekiska myndigheter stoppar Tui:s nästa flight till Rhodos, rapporterar Aftonbladet. Därför tvingas resejätten i stället flyga ner ett tomt plan för att hämta hem svenskarna som befinner sig där.

I förra veckan landade det första charterplanet från Tui på den grekiska ön efter flygbolaget fått ett specialtillstånd för en ”marknadsföringsresa”. Med på planet fanns journalister och medarbetare men även vanliga charterresenärer, något som Tui säger att man varit tydliga med.

Charterplanet väckte stor uppmärksamhet i medier när det landade, något som Tui menar bidrog till att man nu stoppats från ytterligare resor

– Anledningen är bland annat den uppståndelse som var kring det första flyget i svensk och grekisk media, säger Adam Györki, presschef på flygbolaget.

Igår 08:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt