JANE ROSENBERG / TT NYHETSBYRÅN
Drogbaronen El Chapo

Analys: Maffiakollegorna stod på kö för att vittna

När den mexikanske drogbaronen ”El Chapo” Guzmán förklarades skyldig i dag skedde det i samma byggnad som John Gotti, Cosa Nostra-maffians ledare, dömdes i 1992. Gotti-domen blev början på slutet för de italienska maffiafamiljerna i USA och öppnade för att latinamerikanska nätverk kunde ta deras plats, skriver Ed Vullimay i en analys i The Guardian.

Han skriver att de båda rättegångarna skiljer sig åt eftersom man i Gotti-fallet bara hade ett vittne att luta sig emot. I rättegången mot El Chapo har hans tidigare maffiakollegor stått på kö för att vittna, i utbyte mot egna fördelar, skriver Vullimay.

Men han konstaterar också att domstolen helt struntade i att försöka få klarhet i vilka banker och företag som tjänat på narkotikahandeln, trots att vittnen berättade om regelbundna leveranser av pengar i väskor till ”en bank i Mexico City”.

”Domen innebär att det inte blir några fler tunnlar för El Chapo när fängelsedörren slår igen bakom honom, men den innebär troligen också en lättnadens suck i diverse amerikanska styrelserum”, skriver Vullimay.

Långläsning

Mer om domen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer