Kanadas premiärminister Justin Trudeau under ett kampanjmöte i Milton, Ontario, under lördagen. STEPHANE MAHE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kanada

Analys: ”Legaliseringen av cannabis hämmar valet”

Frågan om legaliseringen av cannabis i Kanada bidrog stort till att valdeltagandet var högt i det senaste valet. När plantan nu är laglig i landet finns risken att färre går till valurnorna vid parlamentsvalet på måndag, skriver kolumnisten Martin Regg Cohn i kanadensiska The Star.

Men den som drar sig för att gå och rösta på måndag bör tänka ett varv till, menar Regg Cohn, som skriver att ilska, rädsla och desperation ofta motiverar folk att rösta, men att det är opålitliga komponenter om man vill ha en stabil demokrati.

Liberala presidenten Justin Trudeaus popularitet har dalat och anledningarna till det är bland annat klimatskatten och att han sagt ja till en ny oljepipeline trots sina höga ambitioner om landets klimatpolitik, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.

”På så vis har han lyckats bli ovän både med landets klimatskeptiker och landets klimataktivister”, skriver Bjerström.

Toppnyheter

Finansminister Magdalena Andersson på väg in till mötet Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar på väg in till möte: ”Ett allvarligt läge”

Partistyrelsen i Socialdemokraterna har i dag samlats för att diskutera krisen som partiet befinner sig. På väg in till mötet gav flera tunga socialdemokrater sin syn på situationen.

– Det är klart att det är ett allvarligt läge, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Finansminister Magdalena Andersson kopplar det vikande stödet för Socialdemokraterna till den senaste tidens våldsdåd.

– När det skjuts och sprängs på gator och torg så är det naturligt att det är de som sitter vid regeringsmakten som märker av det i opinionen, säger hon till Expressen.

Energiminister Anders Ygeman menar att Socialdemokraterna nu måste visa hur man vill föra landet framåt. Han anser att man nu behöver prata om hur landet kan enas och välfärden förbättras.

36 min
Stefan Löfven, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare om S-skalvet: ”Paniken större om S inte hade haft regeringsmakt”

Stefan Löfven (S) sitter än så länge säkert, menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Det trots vikande stöd i opinionen och den omdiskuterade intervjun i Agenda om gängkriminaliteten i söndags.

– Paniken hade varit större om de inte hade regeringsmakten, säger Ljunggren.

Enligt Aftonbladets källor växer missnöjet mot Löfven inom partiet, men Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson menar att Löfven redan skulle ha avgått om en misslyckad intervju skulle fälla avgörandet. Han menar dock att Löfven ”är färdig”, men att det snarare beror på att statsministern har nått sitt mål, ett mittensamarbete.

1 tim
Lena Rådström Baastad, arkivbild. Stina Stjernkvis/TT / TT NYHETSBYRÅN / SVT
undefined

Rådström Baastad: Löfven var tydlig i Agendas intervju

Kritiken mot Socialdemokraterna har varit hård sedan statsminister Stefan Löfvens (S) intervju i Agenda förra helgen. I dag på förmiddagen möts partistyrelsen för att diskutera sin ”mellanvalsstrategi”.

– Veckan visar tydligt hur svårt det är att i dagens debattklimat föra resonemang om segregation och om kriminalitet, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad i P1-morgon.

Löfven har kritiserats för sin ovilja att koppla samman den organiserade brottsligheten med migrationen, men Rådström Baastad understryker att Löfven i intervjun var tydlig med att det finns ett samband mellan segregation och kriminalitet.

– Finns det däremot en koppling mellan migration och kriminalitet? Nej, självklart inte, säger hon till SR.

5 tim
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Den akuta elkrisen

Nej till ny ledning slår hårt mot elförsörjningen

Nu hotas elförsörjningen i södra Sverige efter att en ny planerad luftburen ledning har stoppats av Energimarknadsinspektion, kan fPlus avslöja. Ledningen är tänkt att mata in stora mängder svensk vindkraft i systemen. ”Det är ju definitivt inte bra om vi måste säga nej till en stor mängd förnybar energi som behövs i systemet för att vi ska klara våra energipolitiska mål”, säger Per Eckemark, Svenska Kraftnät.

Idag 06:42
Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.  Pressbild / TT
undefined

Pågens vd vill se modigare näringsliv efter elbristen

Pågens vd Anders Carlsson Jerndal kräver att näringslivstoppar i större utsträckning engagerar sig i samhällsfrågor. Till Sydsvenskan säger han att dagens medieklimat har skapat ”en feghet bortom anständighetens gränser” bland företagsledare.

Bakgrunden är att Pågens expansionsplaner i somras fick läggas på is på grund av elbrist, och bageriföretagets vd var då en av få näringslivstoppar att rikta skarp kritik mot regeringen.

Carlsson Jerndal menar att det är för riskabelt för företrädare i näringslivet att engagera sig i samhällsfrågor:

– Om du tycker olika får du plötsligt en konflikt som du ursprungligen inte haft en tanke på att skapa, säger han till tidningen.

Igår 08:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska Kraftnät: Vår möjlighet att importera el minskar

Svenska kraftnäts tekniska direktör Ulf Moberg varnar nu för att Sveriges möjlighet att importera el minskar.

Det skriver tidningen Svenska Dagbladet.

Det beror på att Sverige håller på att ersätta planerbar energi som kärnkraft med förnybar väderberoende produktion som sol och vind. Dessa energislag har enligt Ulf Moberg en lägre effekttillgänglighet.

Det kan till exempel handla om att det inte blåser tillräckligt mycket under den period, eller den dag, på året det är som kallast och då effektbehovet är som störst.

Det är inte ovanlig att Sverige har effektbrist under de kallaste dagarna. Då måste vi importera från andra länder. Men det är en möjlighet som nu är hotat.

– Möjligheten att importera minskar successivt, eftersom samma utveckling som pågår i Sverige även pågår i vår omvärld, säger Ulf Moberg till SvD.

Han är även orolig för att det kommer att bli svårt att rent fysiskt hitta plats åt alla nya elstationer, ledningar och kablar i framförallt storstäderna.

– Det är sådant som gör att det tar tid. Men vi tror att vi har lösningar för att nå dit vi vill.

20 nov
Läs mer om Den akuta elkrisen
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Restaurangkedjan: Besöksnäringen kan driva på en hållbar utveckling

Sedan år 2008 har Max Burgers jobbat intensivt med klimatarbete och infört en rad vegetariska alternativ på sin meny, något som har gjort att de i december kommer att ta emot FN:s Global Climate Action Award på klimatmötet i Madrid, skriver sajten Besöksliv.

I onsdags talade restaurangkedjans hållbarhetschef Kaj Török på Pandox Hotel Market day som hade temat hållbarhet. Han ser positivt på den svenska besöksnäringens klimatarbete och menar att med rätt mål och resurser kan fler företag göra samma resa.

– Besöksnäringen kommer att behöva ställa om från grunden förr eller senare, så de som vill vara relevanta i framtiden behöver hoppa på klimattåget senast nu, säger Kaj Török till Besöksliv.

Max Burgers har arbetat efter en tydlig klimatanalys som har hjälpt dem att identifiera sina utsläpp och hur de kan förändra sin produktion.

– Att det går att göra något kraftfullt som inte är för komplicerat. För oss kostar klimatpositiv bara 0.4 procent av vår omsättning. Jag vill att de ska gå hem och göra kraftfulla saker sin verksamhet och bli sugna på att börja mäta effekten, säger Kaj Török.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klimatalarmismen är helt ologisk

Står människan inför en mer eller mindre förestående utrotning på grund av klimatkrisen? Det kan man i alla fall tro om man läser argumenten från en del klimatdebattörer.

Då väcks frågan vad som ska göras för att förhindra detta, resonerar Johanna Möllerström, Professor i nationalekonomi vid George Mason University och krönikör i tidningen Svenska Dagbladet.

Hon har svårt att ta alarmisterna på allvar för att de föreslår så lama lösningar. Sluta flyga, fimpa sugröret, bli vegan, säger man.

”Tamheten och det nästintill meningslösa i de här förslagen står i bjärt kontrast till hur problemet målas upp”, skriver Möllerström.

Om så alla människor i USA och Europa skulle göra just detta så skulle det inte spela någon som helst roll med tanke på utsläppsmängderna från Kina och Indien.

Däremot saknas de extrema förslagen som krav på att bygga ut kärnkraften kraftigt eller att stänga alla kolkraftverk. Eller för den delen, att förespråka militära ingrepp mot de länderna.

Orsaken, resonerar Möllerström, till att de extrema förslagen inte läggs kanske beror på att dessa personer egentligen inte tror att det handlar om några existentiella hot.

Igår 20:46
Klimatdemonstrationer utanför parlamentet i Bryssel. Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU röstar om klimatnödläge – tre grupper står bakom

Nästa vecka kommer EU-parlamentet rösta om att utlysa klimatnödläge i unionen, rapporterar Ekot. Tre partigrupper står i nuläget bakom förslaget, bland annat S&D där svenska Socialdemokraterna ingår och Centerpartiets grupp Förnya Europa.

Den gröna partigruppen har ställt som krav att förslaget ska innebära konkreta åtgärder för att stötta det.

– Annars blir det bara greenwash och tomma ord, säger MP:s Pär Holmgren.

Igår 18:42
Läs mer om Klimatomställningen
TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

SD-toppen: ”Vi kommer att se en strid om arbetskraftsinvandringen”

Sverigedemokraterna pressar på om att begränsa arbetskraftsinvandringen och SD-toppen Oscar Sjöstedt har inga problem att försvara partiets omsvängning i synen på värnskatten: ”Det är svårt att motivera skattesänkningar för höginkomsttagare jämfört med pensionärers”, säger han i en fPlusintervju. Han pekar ut tre huvudområden inför helgens partimöte: Migrationsfrågan, brotts- och rättsfrågor och kommunkrisen.

Igår 19:33
Mattias Karlsson och Henrik Vinge SVT
undefined

Karlsson lämnar över till Vinge: ”Med lätt hjärta”

SD:s avgående gruppledare Mattias Karlsson tackade för sig på partiets landsdagar och lämnade över till Henrik Vinge.

– Det är med lätt hjärta och med framtidshopp som jag tar ett kliv neråt från de hårdaste vindarna högst upp på barrikadernas topp, sa han i sitt sista tal.

Karlsson, som fortsätter med partipolitiken, kallade SD:s utveckling sedan starten för fantastisk och pekar på att opinionsmätningar placerat partiet som näst störst.

Vinge tackade i ett tal Karlsson för hans insatser och sa att han själv, i jobbet som gruppledare, ska stärka delarna mellan partiorganisationen. Politiskt vill Vinge fokusera på reglerna för arbetskraftsinvandring.

4 tim
Paula Bieler, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bieler vill bli ”torr bakom öronen” – men kan ta över

SD-politikern Paula Bieler utesluter inte att i framtiden ta över efter partiledaren Jimmie Åkesson, skriver SvD.

– Jag är beredd att kunna ta en så pass offentlig roll. Däremot, att jag vill bli partiledare, att jag tänker bli det, det går inte att säga, säger hon.

Bieler tillägger att hon tror att Åkesson har många år kvar som partiledare och säger att hon själv vill bli ”torr bakom öronen” innan posten kan bli aktuell för hennes del.

Hon har själv meddelat att hon lämnar partistyrelsen för att bilda familj.

4 tim
Läs mer om SD:s landsdagar
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Företagare: Nya skattehöjningen ett dråpslag

Det nya systemet för fordonsskatter, Bonus Malus, infördes förra året med syftet att främja fordon med låga utsläpp och beskatta fossildrivna fordon. Efter att först ha fått beskedet att husbilar skulle undantas, ändrade Transportstyrelsen sedan sitt svar, skriver Di.

– Ett dråpslag. För en husbil på 3,5 ton betyder det att den årliga skatten nu landar på 28.000–35.000 kronor. 2018 var skatten cirka 7.500 kronor för samma bil”, säger Emil Wilhelmsson, vd för husbilsföretaget M Fritid.

Den trend av en ökad försäljning av husbilar som branschen har sett de senaste åren ser nu ut att vända.

Emil Wilhelmsson menar att förslaget är en straffbeskattning och att det är viktigt att betrakta husbilar som ett semesternöje. Om alternativet är solsemestrar med flygresor är en husbilssemester betydligt mycket mer klimatsmart.

3 tim
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Låt bilarnas position avgöra fordonsskatten”

Fordonsskatten borde styras efter toppar och dalar i bilkörningen. Det skriver Carl Oscarson, entreprenör, matematik- och it-lärare på NyTekniks debattsida, som föreslår ett digitalt trafikövervakningssystem.

Som läget är nu leder höjningar av fordonsskatten till att vidga gapet mellan stad och glesbygd.

Men med ett AI-system kan skattenivåerna varieras dynamiskt och göra fördelningsbilden mer rättvis och samtidigt ge stora miljövinster, menar Oscarson.

Samtidigt slår han ett slag för en mer återhållsam övervakning som till skillnad från globala techjättar som Facebook och Google endast bevakar bilarnas geografiska position och den aktuella trafiksituationen.

23 okt
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Avgående gruppledaren Mattias Karlsson (SD) och tillträdande riksdagsgruppledare Henrik Vinge (SD). Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Vill prata med KD, M och V om arbetskraftsinvandring – och köra över regeringen

SD:s nytillträdde gruppledare Henrik Vinge vill ta kontakt med gruppledarna för KD, M, och V för att stoppa regeringens politik för arbetskraftsinvandring.

– Vi har västvärldens mest generösa arbetskraftsinvandring när det gäller helt vanliga jobb, sa Vinge i ett tal på SD:s landsdagar i Örebro.

I stället för spetskompetens lockar Sverige till sig arbetskraftsinvandring för jobb som svenska arbetslösa och unga skulle kunna ta, menar Vinge som vill undersöka förutsättningarna för att köra över regeringen med hjälp av de tre andra partierna.

– Om vi skulle lyckas med det skulle vi i ett bräde kunna minska både arbetslösheten och invandringen.

4 tim
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arbetskraftsinvandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Kontroller, sanktionsmöjligheter och bättre myndighetssamverkan måste till för att komma åt arbetslivskriminaliteten. Men att strama åt den legala arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften”, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Arbete.

De skriver bland annat att det i diskussionen om arbetskraftsinvandring finns en okunskap om regelverket och tillämpningen samt kring behoven och förutsättningarna på arbetsmarknaden.

I dag utvisas arbetstagare, oavsett deras utbildningsnivå, till följd av Migrationsverkets restriktiva tolkning av regelverket.

”Detta är inte att beteckna varken som ’extremt generöst’ eller som ett ’slappt regelverk’”.

20 nov
undefined

”Arbetskraftsinvandrarna är inte kriminella, Morgan”

Morgan Johansson har fel när han påstår att reglerna för arbetskraftsinvandring inbjuder till kriminalitet. Det skriver Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Självfallet ska missbruk av regelverket bekämpas, menar Lindfelt men pekar på att det är viktigt att skilja på legal arbetskraftsinvandring och illegal arbetskraft:

”Morgan Johansson försöker ge ett väl fungerande system för arbetskraftsinvandring skulden för problem med illegal arbetskraft och kriminella som utnyttjar välfärdssystemen”.

Lindfelt skriver vidare att arbetskraftsinvandrarna är viktiga för företagen och den svenska ekonomin, med ett bidrag till BNP om ungefär 30 miljarder och 12 miljarder kronor i skatteintäkter.

Idén om att vem som helst kan göra ett bra jobb inom bristyrken är också felaktig, enligt Lindfelt som beskriver den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb som ”fysiska förutsättningar, servicekänsla, arbetsmotivation och praktisk yrkeserfarenhet”.

Att begränsa arbetskraftsinvandringen och ge staten mer inflytande över den är en dålig idé, menar Lindfelt.

9 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Torypartiet lovar skatt på utländska husköpare

Konservativa Torypartiets senaste valfläsk består i ett löfte om skatt på utländska husköpare. Det rapporterar Bloomberg. Logiken bakom är att det kommer dämpa efterfrågan och därmed prisutvecklingen och göra det lättare för förstagångsköpare att ta sig in på fastighetsmarknaden i Storbritannien.

Bostadskrisen är en het fråga inför nyvalet. Liberaldemokraterna lovade i torsdags att bygga 300 000 nya bostäder varav 100 000 skulle vara öronmärkta som ”sociala bostäder”. Labour å sin sida har lovat att bygga 150 000 kommunala- och sociala bostäder.

3 tim
Det nya manifestet. Rui Vieira / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Corbyns reformer ska locka mer än brexit

Målet mer Labours radikala valmanifest är att måla bilden av att resultatet i brexitomröstningen 2016 berodde på ett allmänt missnöje med sakernas tillstånd snarare än ett missnöje med EU. Det skriver Sky News Tom Rayner i en analys.

”Bakom slagordet ’kampanj för verklig förändring’ finns budskapet att reformerna på 82 miljarder pund är större än brexit”, skriver han.

DN:s Katrine Marçal skriver att manifestet innehåller förslag som borde få varje borgerlig politiker att gå till hårt motangrepp. Ändå har motståndaren Boris Johnson inte sagt ett ord om skattehöjningarna och de stora förstatligandena som Labour föreslår, han pratar bara brexit.

Enligt Marçal antyder detta att de konservativa faktiskt tror att Corbyns politik kan gå hem i många grupper.

”Och därför tycker de att det är säkrast att inte prata om den”, skriver hon.

Igår 19:49
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Gordon Sondland.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Sondlands samtal kan definiera hela dramat

Ögonblicket när EU-ambassadören Gordon Sondland ringde upp Donald Trump från en uteservering i Kiev kan bli det ögonblick som definierar hela det drama som riksrättsprocessen är, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

Han målar upp en scen av hur samtalet mellan Trump och EU-ambassadören Sondland sägs ha gått till. Enligt diplomaten David Holmes ska Trump ha talat så högt att Sondland tvingades flytta telefonen från sitt öra och övriga i sällskapet kring bordet ska ha hört vad som sades.

I samtalet sägs Trump ha utövat påtryckningar för att få Ukraina att utreda familjen Biden.

”Samtalets innehåll är ännu mer fantastiskt än omständigheterna kring det”, skriver Collinson.

Washington Posts Eugene Robinson går hårt åt Republikanerna som parti och skriver att det – om det fortsätter hävda att Trump inte har gjort något fel – snarare bör betraktas som personkult än ett politiskt parti.

Tom Del Beccaro, som skriver för Fox News, menar att stora delar av vittnesmålen som varit bygger på hörsägen, och att det råder delade meningar om huruvida Trump ska ha uttryckt en ”önskan” eller ”krav” i kontakterna med Ukraina.

3 tim
Nancy Pelosi, Donald och Melania Trump.  TT
undefined

Öppna förhören avslutade – nu går processen vidare

Det som kan ha varit de sista offentliga förhören i den pågående riksrättsprocessen mot Donald Trump har avslutats. I en summering av förhören lyfter The Hill fram ett antal punkter som särskilt viktiga.

Det handlar delvis om hur den tidigare Rysslandsexperten Fiona Hills slagit ner på påståenden från Vita huset om att det skulle ha varit Ukraina och inte Ryssland som försökte påverka presidentvalet i USA 2016.

Ett annat exempel handlar om hur diplomaten David Holmes sagt att han överhört ett samtal där Trump uttryckligen ska ha bett om att hans motståndare ska utredas.

Demokraten Adam Schiff, som har lett utfrågningarna, har fortfarande möjlighet att kalla fler vittnen.

4 tim
Donald och Melania Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset stöttar fullt riksrättsåtal mot Trump

Senaten bör inte använda sin republikanska majoritet för att omedelbart avvisa målet mot president Donald Trump, vilket vissa röster inom partiet föreslagit. Det har en grupp republikanska senatorer enats med högt uppsatta medarbetare i Vita huset om, enligt uppgifter till Politico.

Dessa sammanträdde under torsdagen för att skissa på strategin inför ett eventuellt riksrättsåtal.

Republikanerna anser i stället att en fullständig rättegång bör hållas. En av orsakerna uppges vara att partiet vill visa respekt för processen, eftersom man gått hårt åt Demokraternas hantering av frågan i representanthuset.

Idag 04:49
Läs mer om Anklagelserna mot Trump