Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Analys: Kommer ge en expansiv finanspolitik

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L innehåller mycket positivt, skriver den samhällsekonomiska kommentatorn Johan Schück på sin blogg. Han ser det som att förslagen innebär att en expansiv ekonomisk politik väntar, men undrar var pengarna ska komma från.

”Till sist gäller det ändå att klara både allt detta och att dessutom kunna möta en framtid där många andra hål ska fyllas”, skriver Schück.

Även SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att förslaget är expansivt och framhåller på Twitter att det kan stötta den svenska tillväxten om recessionen slår till i ett läge där Riksbanken inte kan stimulera ekonomin.

SvD Näringslivs Birgitta Forsberg breddar perspektivet ytterligare och konstaterar att oenigheten, ekonomiskt räknat, mellan partierna är minimal. Skillnaden mellan övergångsbudgeten och budgeten från KD och M uppgår till 25 miljarder av statsbudgetens totala 1 000 miljarder.

Med tanke på de stora problem Sverige står inför uppmanar Forsberg därför nästa regering att inte ”strössla lite gullpengar här och där”.

”En ny regering behöver ta ett omtag”, skriver hon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer