USA:s president Donald Trump och ryska presidenten Vladimir Putin (Arkivbild) Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
USA:s militär

Analys: Huvudvärk i Europa om USA lämnar avtal

Den största risken med att USA hotar att lämna det internationella avtalet Open skies är att Ryssland kan göra detsamma, skriver SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi i en analys.

Om Trumps hot blir verklighet och avtalet faller samman kommer det att orsaka huvudvärk för många av USA:s allierade i Europa eftersom få av dessa har möjlighet att satellitövervaka Ryssland, skriver BBC:s försvarsreporter Jonathan Marcus. Risken är att Trumps beslut orsakar spänningar mellan USA och Europa, menar han.

Open skies-avtalet, som trädde i kraft 2002, går ut på att de 34 medlemsländerna får göra omfattande spaningsflygningar över varandras territorier.

Läs mer

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer