Jeremy Hunt och Boris Johnson utanför Downing Street.  TT
Maktstriden efter May

Analys: Hunt kan förena – men Johnson har en fördel

Utrikespolitiken kan vara en av Boris Johnsons svagare punkter när han ställs mot utrikesminister Jeremy Hunt i striden om partiledarposten i brittiska Tory-partiet, skriver The Guardians Peter Walker i en analys.

Däremot tror han inte att det är det som avgör när det Konservativa partiet ska rösta om vem av de två som ska ta över efter Theresa May – snarare är det brexit eller deras personliga stil.

”I de flesta andra politiska sammanhang skulle Johnsons karaktär – han har förlorat mer än ett jobb genom att ljuga och ha ett komplext personligt liv – vara ett stort problem. Men bland hans trogna i Tories får han uppenbarligen ett frikort”, skriver han.

Jeremy Hunts styrka är att han har både brexitörer och ”bremainers” på sin sida och med det kan han säga att han förenar partiet och landet – men Johnson har två fördelar, skriver BBC:s utrikeskorrespondent Iain Watson.

”För det första kommer han kunna citera mätningar som säger att bara han har en chans att slå Labour i ett tidigarelagt val [...]. För det andra har han förmågan att få partiet att må bra över sig självt. Han målar upp en stor bild i levande, klara färger.”

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer