TT
Brexit - analyser

Analys: Folkets verkliga fiender är flera

Nu sitter vi här med en regering som inte kan regera och hundratusentals britter som söker medborgarskap i andra EU-länder, människor bunkrar mat och mediciner, familjer har splittrats och militären står redo att ingripa ifall oroligheterna tar överhand. Så inleder Martin Fletcher sin kolumn i New Statesman om hur brexit har förändrat och skadat en nation i grunden.

Fletcher riktar skarp kritik mot inblandade politiker, även oppositionen, och menar att även om David Cameron är den värsta premiärministern i modern tid ligger Theresa May inte lång efter. Men även en del av den brittiska pressen som under lång tid ensidigt rapporterat negativt om EU och Storbritanniens roll pekas ut som medansvariga för den situation som landet nu befinner sig i.

”Folkets vilja” som är mantrat som brexitförespråkare använder för att skjuta ned alla slags argument som kommer i deras väg, skriver Fletcher, är idag inte heller ens säkert stämmer. Huruvida en majoritet av befolkningen vill se brexit är tveksamt, de flesta opinionsundersökningar under de senaste två åren har gett mer stöd åt stanna kvar i EU-sidan.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer