Carl Schlyter Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiet vändpunkt

Analys: EU-valet är det nya partiets stora chans

EU-valet är det nylanserade initiativet Partiet vändpunkt stora chans – kanske till och med den enda, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Partier som har visat sig vara chanslösa i riksdagsvalen har hyggliga möjligheter att ta sig in i EU-parlamentet”, skriver han men pekar på att tidsbrist kan avgöra för PV:s chanser.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus håller med: I EU-valet kan uppstickare skrälla, skriver han.

”Men även om något som liknar en våg av klimatångest nu sveper över landet är det inte lätt att ta sig in i Sveriges riksdag.”

Toppnyheter

”Strejk – ur vägen, Macron borde också försvinna.”  (Fritt översatt) Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
Den franska storstrejken

Ödesdag för Frankrike när pensionsreform läggs fram

Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för vad som kan bli en ödesdag för Frankrikes framtida pensionärer – och för Macrons presidentskap. Det skriver Bloomberg inför att franska fackförbund utlovar ännu en storstrejk på tisdagen.

I dag läggs detaljerna i den franska regeringens pensionsreform fram och syftet är en genomgripande förändring. En sådan har varit på gång sedan 1995 då premiärminister Alain Juppé till slut fick backa från sin reform efter storstrejker som lamslog landet i en månad.

Men den här gången vill regeringen inte ge sig.

– Om vi inte gör en genomgripande, seriös och progressiv reform i dag så kommer någon annan att behöva göra en verkligt brutal i morgon, sa premiärminister Edouard Philippe i en intervju i Journal du Dimanche i söndags.

Men fackförbunden vill inte heller ge sig.

– 1995, i början av protesterna, sa Juppé att han aldrig skulle dra tillbaka sin plan. Saker kan ändras snabbt och folk är arga, säger Philippe Martinez för facket CGT i samma tidning.

21 min
Metron i Paris står stilla på grund av strejk. BENOIT TESSIER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storstrejken stoppar den franska kollektivtrafiken

Stora delar av den franska kollektivtrafiken har under söndagen stått stilla sedan anställda vid det nationella tågbolaget SNCF och RATP som ansvarar för Metron i Paris har strejkat. Det rapporterar Reuters.

Strejkerna är en del av den storstrejk i protest mot planerade förändringar av pensionssystemet som pågått hela veckan.

Regeringen säger sig trots strejken vara fast besluten att genomföra förändringarna, men öppnar för att justera tidsplanen för den.

8 dec
Läs mer om Den franska storstrejken

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer