Jair Bolsonaro.  Reuters Photographer / TT NYHETSBYRÅN
Korruptionsskandalen i Latinamerika

Analys: Domen kan bana väg för högerextremist

Den politiska kartan i Brasilien kan komma att ritas om helt efter valdomstolens beslut att inte låta Lula da Silva ställa upp i det kommande presidentvalet, skriver Euan Marshall i en analys för Al Jazeera.

Lulas parti Arbetarpartiet har bara tio dagar på sig att nominera en ny presidentkandidat och närmast till hands är den tidigare borgmästaren i Sao Paulo, Fernando Haddad. Han är inte särskilt välkänd i resten av landet och har i nuvarande opinionsundersökningar stöd av runt fyra procent av befolkningen. En del opinionsundersökningar har dock visat att över 30 procent av Lulas supportrar är beredda att rösta för en annan kandidat som stöttas av den tidigare presidenten.

Utan Lula framstår dock den högerextrema politikern Jair Bolsonaro, som legat tvåa i opinionsmätningarna, som den främste favoriten i presidentvalet. Trots tidigare homofobiska, rasistiska och sexistiska uttalanden har Bolsonaro lyckats väl med att framställa sig själv som en pålitlig utomstående kandidat och går särskilt hem bland unga, välutbildade män i medelklassen, skriver Marshall. Att han nu ser ut att nå framgångar i valet innebär ett stort skifte i Brasilien, där sex av de sju tidigare presidentval som hållits sedan demokratin återinfördes 1985 alltid avgjorts mellan kandidater från Arbetarpartiet och mittenpartiet PSDB.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer