Polisen utanför justitieminister Tor Mikkel Waras bostad i Oslo. Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN
Hotskandalen i Norge

Analys: ”Det här är en helt extraordinär händelse”

”En extraordinär händelse”, kallar VG:s kommentator Anders Giæver nyheten om att norska justitieministern Tor Mikkel Waras (Frp) sambo Laila Bertheussen har gripits av säkerhetstjänsten PST med kopplingar till de hot som riktats mot Wara.

– Det är helt extraordinärt. Att landets justitieministers sambo iscensätter ett angrepp, om det visar sig att hon gjort det, mot sig själv, säger Anders Giæver till VG.

Giæver lyfter att Wara varit högst politiskt ansvarig för polisens utredning som gällde honom samtidigt som hans sambo är den misstänkta gärningspersonen. Samtidigt menar han att det här blir intressant för omvärlden – inte minst på grund av hur hoten utförts.

– Det tyder på att man har försökt att få det att se ut som om hoten skulle komma från invandrare, eventuella vänstergrupper eller motståndare av Fremskrittspartiet, säger han.

I norska Dagbladets tv-sändning säger kommentatorn Marie Simonsen att beskedet är chockerande och en personlig tragedi för Wara.

– Jag blir inte överraskad om han avgår nu, säger Simonsen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket