TT
Brexit - analyser

Analys: Den transatlantiska konservatismen på utdöende

På snarlikt sätt och samtidigt i tid har Donald Tump och brexit förstört den transatlantiska konservatismen. Det hävdar historieprofessor Harold James. I en krönika på Project Syndicate skriver han om skillander och likheter mellan konservatismern i USA och Storbritannien.

Brexit härrör från en demokratisyn som inte tidigare existerat i den brittiska politiska historien. De populistiska brexitivrarna har visat fientlighet mot själva institutionerna som gjorde Storbritannien till vad det är. Det menar James som skriver vidare att eftersom policyarbete är komplicerat och kräver mycket av kompromissande så har det sedan Edmund Burke’s tid överlåtits åt välinformerade representanter att sköta beslutsfattandet.

Toppnyheter

Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

”Låt inte LO diktera villkoren för arbetskraftsinvandring”

Socialdemokraterna ror dit LO:s vilja bor, skriver krönikören Birgitta Ohlsson i Arbetsmarknadsnytt. Hon oroas över att LO får allt för stort inflytande över arbetskraftsinvandringen i en tid där kompetensbristen är det största tillväxthindret bland småföretag.

”Icke-socialistiska partier – borgerliga, liberala, konservativa och gröna – måste visa större ideologiskt självförtroende än att låta LO diktera svensk arbetsmarknad. Och trots att socialdemokraterna i riksdagsutskott uttryckt en önskan om att kompetensutvisningar ska upphöra så händer ingenting”, skriver Ohlsson.

Hon fortsätter:

”Vill vi verkligen tillbaka till åren före 2008, då arbetstillstånd beviljades för personer från länder utanför EU endast i de yrken där LO definierade arbetskraftsbrist?”

1 tim
Sveriges regler om arbetskraftsinvandring infördes av Fredrik Reinfeldts alliansregering. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alliansens linje om arbetskraftsinvandring nära spricka

Det är inte bara KD som vill skärpa de liberala reglerna om arbetskraftsinvandring, även andra gamla allianspartier vacklar, skriver SvD.

Sveriges generösa regelverk för arbetskraftsinvandring infördes av regeringen Reinfeldt. Behovsprövningen mot arbetsmarknaden avskaffades och det är numera företagen själva som avgör om personal behöver rekryteras från utlandet. Medan flyktingpolitiken skärptes kraftigt i samband med den stora flyktingvågen 2015, har det liberala regelverket för arbetskraftsinvandring i huvudsak bestått, skriver SvD.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska till systemet och justitieminister Morgan Johansson vill låta en utredning hitta lösningar på problemen.

Nu syns också en omsvängning hos den gamla Alliansen. KD och M vill skärpa de liberala reglerna för arbetskraftsinvandring. Liknande tankar finns hos L, skriver SvD.

10 nov
undefined

”Arbetskraftsinvandrarna är inte kriminella, Morgan”

Morgan Johansson har fel när han påstår att reglerna för arbetskraftsinvandring inbjuder till kriminalitet. Det skriver Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Självfallet ska missbruk av regelverket bekämpas, menar Lindfelt men pekar på att det är viktigt att skilja på legal arbetskraftsinvandring och illegal arbetskraft:

”Morgan Johansson försöker ge ett väl fungerande system för arbetskraftsinvandring skulden för problem med illegal arbetskraft och kriminella som utnyttjar välfärdssystemen”.

Lindfelt skriver vidare att arbetskraftsinvandrarna är viktiga för företagen och den svenska ekonomin, med ett bidrag till BNP om ungefär 30 miljarder och 12 miljarder kronor i skatteintäkter.

Idén om att vem som helst kan göra ett bra jobb inom bristyrken är också felaktig, enligt Lindfelt som beskriver den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb som ”fysiska förutsättningar, servicekänsla, arbetsmotivation och praktisk yrkeserfarenhet”.

Att begränsa arbetskraftsinvandringen och ge staten mer inflytande över den är en dålig idé, menar Lindfelt.

9 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Hillary och Bill Clinton och Donald Trump.  TT
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Röken skingras fort – men stanken blir kvar

Riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump delar landet i två – och det är troligt att det är två olika verkligheter som kommer att manglas ut i tv-apparaterna i kväll. Det skriver LA Times James Rainey i en analyserande text inför de första öppna utfrågningarna.

Han resonerar att det är få amerikaner som med egna ögon kommer att bevittna utfrågningarna, och istället behöver de förlita sig på å ena sidan Fox News och å andra MSNBC.

På den senare kan du förvänta dig en bild av Trump som ”en fara utom kontroll som hotar amerikanska friheter”. Och om du zappar till Fox är bilden av Trump snarare den av en ”djärv och sanningstalande ledare som utsätts för en statskupp”.

Politicos John Harris frågar sig vad kostnaden kan bli för de republikaner som i dag försvarar Trump. Det finns enligt honom all anledning att tro att yngre republikaner i decennier framöver kommer att få svara på frågan ”hur agerade du under Trump-eran”.

Harris drar en liknelse till riksrättsprocessen mot Bill Clinton, som han själv bevakade: ”Jag kan vittna om att 21 år inte är så lång tid som det verkar. Röken skingrades snabbt – men stanken varade mycket länge.”

2 tim
Donald och Melania Trump.  MANDEL NGAN / AFP
undefined

I dag inleds utfrågningarna i tv: ”Maffiametoder” eller en ”häxjakt” mot Trump?

Riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump går in i en ny fas när representanthuset i dag inleder de tv-sända utfrågningarna av vittnen. De öppna utfrågningarna skapar enorma rubriker i USA där medierna är fulla av guider för nyfikna tittare.

I fokus är huruvida Trump begick ett allvarligt brott när han i somras i ett samtal bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda demokraten Joe Bidens son. Det är också två totalt olika bilder som målas upp av Demokraterna och Republikanerna.

Att be Ukrainas president om ”en tjänst” är maffiametoder, enligt demokraten Adam Schiff, som också är ordförande i representanthuset.

Trump har å sin sida kallat Schiff för en "dubbel-korrupt politiker”.

Först ut att höras är USA:s chargé d'affaires i Ukraina William Taylor samt den högt uppsatte UD-tjänstemannen George Kent. Båda har tidigare frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina att genomföra utredningen, skriver Politico.

Att utfrågningarna tv-sänds sker delvis efter klagomål från uppretade republikaner som önskar mer transparens och insyn i arbetet.

5 tim
William Taylor.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraterna presenterar lista med åtta nya vittnen

Demokraterna har presenterat en lista med ytterligare åtta personer som kommer att vittna i de öppna utfrågningarna i riksrättsprocessen mot Donald Trump som startar i dag.

I dag har William Taylor, amerikansk toppdiplomat i Ukraina, och George Kent, tjänsteman på utrikesdepartementet, kallats till utfrågningarna, rapporterar AFP.

Samtliga av de nya vittnena har redan frågats ut i förhör som skett bakom stängda dörrar om vad de visste om Trumpadministrationens kontakter med Ukraina.

Tidigare har det republikanska partiet riktat kritik mot att Demokraterna ratat de vittnen som de krävt skulle frågas ut.

Idag 05:14
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Morgan Johansson  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Morgan Johanssons hårda M-kritik: ”Följer efter SD”

Justitieminister Morgan Johansson (S) riktar skarp kritik mot att Moderaterna valt att stödja Sverigedemokraternas krav på en misstroendeomröstning mot honom.

– Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks eller Per Unckels tid. Då fanns det lite stadga i det partiet, nu är det svansen som viftar med hunden när man ser hur de följer efter SD, säger han till Aftonbladet.

Under dagens EU-debatt i riksdagen krävde både M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson att Johansson skulle avgå eftersom man menar att han misslyckats med att vända utvecklingen med grova brott.

Omröstningen kommer att hållas i riksdagen på fredag klockan 09.00. Det står dock på förhand klart att Johansson kommer att klara sig eftersom både C, L och V kommer att rösta emot.

1 tim
Serkan Köse, Esma Yagci och Ulf Kristersson. Pressbilder/TT
undefined

S-debattörer: Sluta med cirkusen, Ulf Kristersson

Moderaternas beslut att stödja misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson är osmakligt, skriver S-politikerna Serkan Köse och Esma Yagci på Aftonbladets debattsida.

Debattörerna tycker att M-ledaren Ulf Kristersson ägnar sig åt populism i sina uttalanden om dödsskjutningarna i Malmö. De påpekar att Kristersson först krävde blocköverskridande samtal mot gängvåldet – och sedan hoppade av.

”När möjligheten fanns att visa en enad front mot gängkriminaliteten och hitta lösningar, avstod Moderaterna till fördel för politiskt spel”, skriver de och uppmanar M-ledaren att sätta stopp för den ”politiska cirkusen”.

3 min
Illustrationsbild 50080 / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisförstärkningen har börjat komma till Malmö

Efter den senaste tidens våldsamma händelser i Malmö har polisen i region Syd begärt förstärkning – och nu har hjälpen från övriga landet börjat komma, rapporterar Ekot. Det rör sig i ett initialt skede om 30 poliser från övriga landet som bistår Malmöpolisen med bland annat utredningsverksamhet och arbetet mot gatulangning.

– Förstärkningen har börjat komma och mer kommer den närmaste tiden, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till radion.

I början av veckan beslutade Nationella operativa avdelningen, Noa, om att inleda den nationella insatsen ”Operation Rimfrost” som ett svar på den senaste tidens händelser.

1 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Nyamko Sabuni.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Sabuni vill fundera över flera delar i januariavtalet

L-ledaren Nyamko Sabuni menar att man borde fundera ett varv till på flera av punkterna som ligger till grund för januariavtalet eftersom det innehåller mycket ”ogenomtänkt politik”.

– Jag kommer inte att dra mig för att kritisera när jag ser att det håller på att gå snett, säger hon i en intervju med DN.

Sabuni betonar dock att partiet kommer att vara lojal med januariavtalet som paket.

Som exempel på punkter som hon tycker borde förhandlas om lyfter hon reformen av Arbetsförmedlingen och öppnar där för att se över tidsplanen.

2 tim
Arkivbild. TT
undefined

Uppgifter: Sabuni rör sig bort från Stefan Löfven

Nyamko Sabuni (L) kan vara på väg att manövrera sitt parti bort från Socialdemokraterna och närmare Moderaterna, enligt uppgifter till Expressen.

Efter L-ledarens utspel om att hon vill ha med M för att partiet ska säga ja till regeringens satsning på snabbtåg har Miljöpartiet ilsknat till. Det nämns som ett av flera exempel på när L hamnat i konflikt med övriga partier i regeringssamarbetet.

Flera källor som tidningen talat med menar att Sabuni har sjösatt en ny linje där det sakpolitiska ska styra partiets riktning och att den statsministerkandidat som står närmast ur det perspektivet ska få L:s stöd.

Gruppledaren Johan Persson säger däremot att det inte finns någon tanke på att januariavtalet inte skulle fullföljas.

3 okt
Läs mer om Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Mer svensk el betyder färre globala utsläpp”

Om Sverige ska gå före i klimatarbetet, vilket vi ska, behöver vi fokusera på åtgärder som ger verklig klimatnytta, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv på DI Debatt.

Näringslivet kan bidra till att lyfta klimatarbetet genom att investera i bland annat transportsystem, energiproduktion och nya lösningar som minskar klimatutsläppen. Då krävs det också att politikerna bereder mark för infrastruktur, kompetens, och ett bra företagsklimat.

"Det är särskilt viktigt att minska regelbördan. Vi måste bort från långdragna och osäkra processer för tillståndsgivningar", skriver Jan-Olof Jacke.

Vidare måste Sverige ha ett globalt perspektiv i sitt klimatarbete. Annars riskerar utsläppen i världen att öka om verksamheter flyttas från Sverige till länder med mer fossilbaserad el.

"Klimatet räddas inte av att svensk exportindustri slutar resa eller att svensk handel och industri straffbeskattas och tappar marknadsandelar. Svenska företag som kan förändra världen ska inte stanna hemma”, avslutar han.

10 nov
Phil Noble / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så ska H&M göra hållbarhet lönsamt

Med en ökande medvetenhet kring klimatkrisen väljer allt fler bolag att lägga fokus på hållbar tillväxt. För klädjätten H&M innebär det att de ska göra flera långsiktiga hållbarhetsinvesteringar med målet att öka lönsamheten, skriver Di.

Bland annat ska H&M investera i hållbara material, som exempelvis TreeToTextile och Re:newcell, som bland annat innefattar återvunnen cellulosa.

– Sådana saker innebär i dag kanske en kostnad, men på sikt ser vi att det verkligen kan ge avkastning genom att vi får tillgång till de material vi behöver och att det förhoppningsvis blir minst prisneutralt, men förhoppningsvis billigare och på så sätt kan ge ökad lönsamhet, säger H&M hållbarhetsdirektör Anna Gedda till Di.

Dessutom väljer H&M att arbeta med lönefrågan i flera av sina produktionsländer för att bidra till mer stabila arbetsklimat och minska risken för strejker, som kan få konsekvenser för produktionen.

11 nov
Läs mer om Klimatomställningen