Foto: Matt Dunham
Brexit - analyser

Analys: Därför gick allt fel med brexit

Inför brexitomröstningen 2016 propagerade aldrig Lämna-sidan för att ”krascha ut ur EU”. I stället var tanken att det skulle bli en ordnad övergång. Hur blev då brexit en skilsmässa som riskerar att skada Storbritanniens ekonomi? Den frågan ger sig tidskriften Prospect i kast med att analysera.

Otydlighet, oförenliga hållningar, hårdföra ståndpunkter, felkalkyleringar och misslyckandet med att definiera Nordirlands gränser gentemot EU är några av förklaringarna till brexit-situationen.

Efter folkomröstningen såg EU-ledarna dåvarande premiärminister Theresa May som en pragmatiker. Men May, som hade kampanjat för Stanna-sidan, ville visa för sitt parti att hon skulle omfamna brexit, skriver Prospect. Storbritannien skulle lämna EU och May refuserade den norska modellen såväl som den schweiziska. Allt pekade mot en hård brexit.

Theresa May trodde att hon skulle få en skräddarsydd handelsrelation med Europa. Detta visade sig vara feltänkt. Att fästa för stor vikt vid att lämna inom två år var ett annat misstag. Utöver detta slösade Theresa May två månader på det allmänna valet i Storbritannien i vilket hon trodde att utgången skulle leda till ett ökat stöd för en mer realistisk brexit-linje. I stället ledde valet till en Tory-minoritet. Samtidigt förblev frågan om Nordirlands gränser olöslig.

Nuvarande premiärminister Boris Johnson insisterar på att Storbritannien ska lämna den 31 oktober samtidigt som han fortfarande inte har förklarat hur det ska gå till. Att ”ta tillbaka kontrollen” var ett av huvudargumenten bakom brexit. Men efter tre år har landet svårt att ta några beslut överhuvudtaget.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

2 tim
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Idag 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

4 tim
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Idag 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer