Södra sjukhuset Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Amningsmottagningarna i Stockholm skrotas

Amningsmottagningarna på Södersjukhuset och i Södertälje kommer att läggas ner enligt de nya sjukhusavtalen, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Tanken är att kunskapen ska flyttas till länets barnavårdsmottagningar genom utbildningar för barnsjuksköterskor.

Vårdregionrådet Tobias Nässén (M) menar att det kommer innebära ett tydligare stöd för föräldrarna.

Men Barnmorskeförbundet är kritiskt och menar att det kommer att uppstå ett kunskapsglapp när en ny yrkesgrupp ska ta över uppgiften.

– Det mest naturliga vore att barnmorskorna som redan kan de här frågorna och har lång erfarenhet jobbade ute på BVC, säger Mia Ahlberg, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet, till SVT.

Läs också

Toppnyheter

Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppcheferna: Så hanterar vi coronakrisen

Coronakrisen har slagit hårt mot det svenska näringslivet och de svenska storbolagen. Det skriver Dagens Nyheter som pratat med Henrik Henriksson, chef för Scania, Elisabeth Peregi, vd Kapp-Ahl, Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo och Åsa Bergman, vd för Sweco.

– Så klart finns det en oro, jag försöker se folk i ögonen och förklara hur det är. Jag pratar en hel del med mina branschkolleger, som sett försäljningen försvinna och vi har en dialog med facket, Elisabeth Peregi, vd Kapp-Ahl till tidningen.

Carl-Henric Svanberg, ordförande i AB Volvo, konstaterar att styrelsen kan vara ett stort stöd för en vd vid en kris då den kan hjälpa till att lyfta blicken och tänka långsiktigt.

– Ett samhälle måste ta hand om sjuka och svaga, vi vill absolut inte hamna i ett läge, där vi ställer dem mot ekonomiska faktorer. Men vi måste också tänka på vilket lidande konkurser och massarbetslöshet kan skapa. I Sverige har vi en förmåga att föra lugna resonemang. Nu är det helt nödvändigt att vi tillsammans skapar planer för hur och när vi öppnar samhället igen och minimerar skadorna, han till DN.

16 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Calmfors: ”Nu måste finansministern våga mer”

Kraftfulla och snabba åtgärder kan verka kostsamma, men alternativet kan bli ännu dyrare, skriver Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN, i en ledare i DN.

För att förhindra konkurser och långsiktiga återverkningar på produktion och sysselsättning bör stödet till näringslivet öka kraftigt, anser han och förslår följande åtgärder:

  • Bidragen vid korttidsarbete är otillräckliga. Det räcker inte att staten tar halva lönekostnaden. Vid permitteringar på heltid borde subventionen vara 80–90 procent.
  • Nedsättningen av sociala avgifter bör omfatta också pensionsavgifter.
  • Småföretagsstödet till hyreskostnader – upp till 25 procent – måste utökas och bli administrativt enklare.
  • Det bör inrättas någon form av krisakut som kan ge selektiva stöd (motsvarande Nils Åslings industriakut på 1970-talet).
  • Konkursreglerna kan tillfälligt behöva mildras.

I avvägningen mellan att vara uthållig under en lång tid och att tillta kraftiga åtgärder idag, förespråkar Calmfors det senare.

”Striktare restriktioner mot smittspridningen ställer kortsiktigt ännu högre krav på statliga stödinsatser. Men kostnaderna kan på sikt mycket väl bli mindre”, skriver Lars Calmfors.

Igår 18:33
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Banker får pausa kravet på amortering – för alla kunder

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

3 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varselvågen väntas ge en trögare bomarknad

Räkna med en trögare bomarknad i kölvattnet av varselvåg och stigande arbetslöshet. Priserna påverkas mindre, åtminstone i ett inledande skede. Den bedömningen gör flera experter.

Fastighetsprofessor Hans Lind drar en parallell till finanskrisen 2008.

– Det första som händer är att omsättningen går ner. Köparna blir osäkra, säger han till DN.

Han påminner om att coronakrisen pressar räntorna, vilket ger stöd åt priserna.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, väntar sig att alla kommer avvakta som inte absolut måste flytta. Hon ser inget stundande prisfall just nu.

– Men skulle vi se flera uppsägningar och att vi går in i en längre lågkonjunktur, då kan priserna nog påverkas, säger hon till TT.

19 mar
Skandias vd Johanna Cerwall.  TT
undefined

Expert: Börsraset påverkar – bomarknaden förlamas

Coronavirusets främsta effekt på bostadsmarknaden än så länge är att det uppstått en avvaktande hållning mellan köpare och säljare, uppger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i senaste Ekonomiekot Extra.

– Svenska folket sparar mycket i aktier eller fonder. När det påverkar deras privatekonomi mattar det av bostadsmarknaden, säger han och lägger till att en ökad arbetslöshet dock skulle påverka bostadspriserna i ännu större mening.

Skandias vd Johanna Cerwall menar att det det är oklart hur viruset slår mot bopriserna på lång sikt.

– På väldigt kort sikt kan vi snarast se att bostadsmarknaden riskerar att bli förlamad, säger hon till SvD.

21 mar
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden
Illustrationsbilder. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Över 90 kommuner kan ha haft smitta på äldreboende

Minst 90 kommuner i landet har haft bekräftade eller misstänkta fall av coronasmitta på äldreboenden, enligt en kartläggning från SR Ekot.

43 kommuner har haft bekräftade fall av covid-19 på äldreboenden och ytterligare 51 säger att de haft misstänkta fall. Förutom de många fallen i Stockholm finns flera i bland annat Norrköping och Enköping.

Att skydda de äldre har varit en bärande del av Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset. För några dagar sedan infördes ett besöksförbud på alla landets äldreboenden.

– Den här enkäten talar väl för att det kanske är så vi måste göra, tyvärr, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

2 tim
Finansborgarråd Anna König Jerlmyr. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm öppnar boenden för att avlasta vården

Stockholms stad ska öppna två nya boenden för att avlasta vården under coronakrisen. Det meddelade finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och äldreborgarråd Erik Slottner (KD) på en pressträff i dag.

Boendena, som ligger i Farsta och Bromsten, ska innehålla särskilda vårdplatser. De ska användas för personer som inte kan vårdas i hemmet.

Under en pressträff i dag vädjade König Jerlmyr (M) om att Stockholm ska få mer skyddsutrustning till den kommunala verksamheten.

– Vi får för få leveranser, sa hon.

1 tim
Karin Nyman. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS flaggar för att stoppa inrikesflyg: ”Inte gångbart”

Efter att Bra pausat alla flyg flaggar nu även SAS för att stoppa inrikestrafiken, skriver SVT Nyheter.

– Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu, säger kommunikationsdirektören Karin Nyman till kanalen.

Hon påpekar möjligheten att göra som i Norge där staten har valt ut de linjerna som anses viktigast och sedan delat upp dem mellan marknadsaktörerna och hjälpt till med finansieringen.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Dagens börs

OMXS30 runt nollan på svängig Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel på svagt plus men redan efter 30 minuter vände de ledande indexen ner under nollan. Klockan 10.00 står de ledande indexen som följer:
• OMXS30: +0,1 procent
• OMXSPI: +/-0 procent
På Wall Street stängde gårdagskvällens handel på klara minus. I Asien har börserna klättrat tillbaka efter initiala nedgångar vilket fick Stockholmsbörsen att initialt öppna uppåt. OMXS30 var som högst upp närmare 1 procent innan säljarna tog över taktpinnen.

Finansinspektionen har under morgonen presenterat nya åtgärder. FI föreslår att bankerna ska få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. Swedbank, SEB och Nordea handlas initialt upp på nyheten medan Handelsbanken är ner cirka 0,5 procent.

Hexagon inledde piggt och handlades upp cirka 2 procent efter att DNB Markets höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll. Vid 09.45-tiden var aktien ner under nollan.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Riktkursen har också sänkts hos ABG Sundal Collier till 225 kronor från 293 kronor, dock med upprepad köprekommendation. Intrum öppnar torsdagens handel svagt ner och handlas runt 121 kronor.

1 tim
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svagt uppåt på Asienbörser – men Tokyo sjunker

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

4 tim
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 13:36
Läs mer om Dagens börs
Hua Chunying. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Kina slår tillbaka mot USA: Försöker lägga över skulden

Amerikanska företrädare försöker lägga över skulden för virusutbrottet i USA på Kina. Det säger Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, enligt Bloomberg.

Uttalandet kommer efter uppgifter om att USA:s underrättelsetjänst misstänker att Kina mörkade virusutbrottets verkliga storlek.

Hua Chunying säger att Kina har förståelse för att USA är pressat just nu och att landet kan relatera till svårigheterna som amerikanerna går igenom.

38 min
Anthony Fauci och Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA:s folkhälsochef Fauci hotas – får personskydd

Den amerikanske folkhälsochefen Anthony Fauci får utökat personskydd efter att ha mottagit hot, skriver New York Times.

Fauci medverkar regelbundet på president Donald Trumps pressträffar om coronaviruset och är en stark förespråkare för de regler kring social distansering som stängt ner stora delar av det amerikanska samhället.

Det har gjort Fauci, som tjänat som expert under både republikanska och demokratiska presidenter, till en måltavla för kritiker som menar att han försöker underminera president Donald Trump.

27 min
Medicinsk personal vid ett sjukhus i New York.  Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryskt plan med medicinsk utrustning har landat i USA

Ett ryskt militärplan med medicinsk utrustning har landat i USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under onsdagen uppgav Rysslands försvarsminister att planet var lastat med bland annat skyddsmasker och respiratorer och att destinationen var satt till New York, som är coronavirusets epicentrum i USA.

”Vi måste arbeta tillsammans för att besegra covid-19. Därför har USA har gått med på att köpa medicinsk utrustning som vi är i stort behov av från Ryssland”, skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo på Twitter.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer