Flera människor i Filippinerna har protesterat mot Dutertes krig mot drogerna i landet. Arkivbild. Romeo Ranoco / TT NYHETSBYRÅN
Filippinerna och knarkkriget

Amnesty välkomnar att drogkriget utreds: Bra steg

Amnesty International hyllar FN:s beslut att utreda Filippinernas president Rodrigo Dutertes blodiga krig mot drogerna, som lett till flera dödsfall.

Organisationen säger till AFP att beslutet är ett avgörande steg för att få slut på våldsamheterna i landet.

”Det ger hopp för tusentals familjer som förlorat någon”, säger Amnestys regionalchef för Öst- och Sydostasien, Nicholas Bequelin, i ett uttalande.

Även Human Rights Watch välkomnar beslutet.

”Det är en blygsam lösning, men det är ett mycket viktigt steg”, säger Laila Matar, biträdande chef för Human Rights Watchs grupp som bevakar FN.

Hon säger till New York Times att utredningen också visar att dödandet i landet inte har gått obemärkt förbi det internationella samfundet.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer