Sören Andersson
Avtalsrörelsen

Almegas nya vd: Städare ska inte kunna stänga kärnkraftverk

Skurar av varsel och missbruk av konfliktvapnet. Det är saker som oroar Almegas nya vd Thomas Erséus inför stundande avtalsrörelse. ”Jag ifrågasätter att ett fack med små medel kan förstöra stora värden för väldigt många”, säger han till Arbetsmarknadsnytt i en längre intervju.

Thomas Erséus tillträdde som vd för Almega i augusti. Han är ödmjuk inför uppdraget. I bagaget har han 25 års chefserfarenhet från näringslivet, senast från Ericsson. Han menar att det är en pedagogisk utmaning att förklara att tjänstesektorn och industrin måste klara av att konkurrera internationellt för att Sverige ska må bra, och för att företagen ska kunna skapa jobb och behålla medarbetare.

– Vi är ett litet land och är konkurrensutsatta på en global marknad. Vi måste kunna bära de kostnader som vi får på oss, säger han och ser bekymrad ut.

Oron inför avtalsrörelsen

Snart ska Thomas Erséus hantera sin första avtalsrörelse. Almega representerar omkring 11 000 företag och ska teckna drygt 130 kollektivavtal i ett 60-tal branscher som rör knappt en halv miljon medarbetare. Så det är inte brist på utmaningar.

Han är orolig för att LO-kollektivet ska komma med krav på något slags låglönesatsning för att trycka upp ingångslönerna utan att vilja räkna in det i totalkostnaden. Enligt Almega hände just detta under förra avtalsrörelsen och det blev en hel del tuffa bataljer. Märket, som industrin sätter, måste respekteras, konstaterar Thomas Erséus.

– Det måste finnas en prislapp på allting, oavsett om det heter arbetstidsförkortning, låglönesatsning, kompetenslyft eller vad det nu må vara. I grunden är jag öppen för att diskutera, men då måste allt upp på bordet och det måste sättas en prislapp på varje del, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Kräver proportionalitet

Han lyfter vikten av en god samtalston mellan parterna, men är medveten om att tonläget under tidigare avtalsrörelser har varit högt på Almegas avtalsområden. Och att varslen har haglat in, inte minst från Seko och Fastighets. Konfliktvapnet har till exempel använts så att ett fåtal städare har kunnat hota kärnkraftverk och tunga industriverksamheter.

– Jag ifrågasätter att ett fack med små medel kan förstöra stora värden för väldigt många. Det borde finnas tydligare regelverk kring proportionalitet, helt klart, menar Thomas Erséus och upprepar vikten av att arbetsgivare och fack jobbar för att hitta gemensamma nämnare istället för att bråka.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

Igår 21:22
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:51
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Igår 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Igår 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer