En kvinna och hennes barn anländer till den grekiska ön Lesbos från Turkiet.  Petros Giannakouris / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Allt fler migranter tar sig från Turkiet till Grekland

Allt fler människor flyr till grekiska öar från Turkiet, rapporterar Sveriges Radio. Trycket på att åka till Europa är högt, säger Astrid Castelein, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR på Lesbos.

– UNHCR har tillgång till siffrorna över hur många som stoppas av Turkiet och de har stigit den senaste månaden.

En av anledningarna till att fler flyktingar kommer nu är att läget för migranter har försämrats i Turkiet under den senaste tiden.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare varnat att han kan öppna upp portarna mot Europa om inte EU accepterar landets rätt att gå in i Syrien.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer