Avtalsrörelsen

Allt du behöver veta inför avtalsrörelsen

2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Men redan nu är avtalsrörelsen igång – åtminstone verbalt. Under augusti och september har medieutspelen duggat tätt. Fyra månader innan förhandlingarna startade la Pappers fram ett krav på fyraprocentiga löneökningar. Strax efter kom Kommunal, som inte vill siffersätta sina krav än, men som ändå vill ha mer än märket. Och för ett par veckor sedan presenterade Svenskt Näringsliv sin prognos över läget.

Men det är bara ett inledande småfäktande. Det är i egentligen först i oktober som det tar fart på riktigt. Månaden börjar med Industriarbetsgivarnas konjunkturrapport och Industrins Ekonomiska Råds årliga rapport och går i mål med besked om det blir en samordning inom LO eller ej. En LO-samordning är en signal om att fackförbunden inom LO har landat i en gemensam syn inför förhandlingarnaNyligen sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Arbetsmarknadsnytt att han tycker att det känns som att det finns en vilja bland förbunden att enas, även om det finns olika intressen.

Första siffran

I oktober, eller möjligen i början av november, presenterar dessutom Facken inom industrin sitt siffersatta bud. Det är viktigt eftersom det är första gången parterna får en siffra att förhålla sig till.

I mitten av oktober presenterar Konjunkturinstitutet (KI) sin lönebildningsrapport. Rapporten är årlig och när det närmar sig avtalsförhandlingar råder speciella förutsättningar. KI utformar rapporten i samråd med Medlingsinstitutet. Tidpunkten för publicering är medvetet vald med hänsyn till parternas avtalsförhandlingar. KI har regeringens uppdrag att beskriva lönebildningen ur ett samhällsekonomiskt perspektiv med syftet att uppnå samsyn kring de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildning och löneförhandlingar. Det gör att det finns ett stort intresse för rapporten.

Riksbankens inflationsmål

I november fortsätter det när bland andra Teknikföretagen och Svenskt Näringsliv presenterar sina konjunkturrapporter. Under månaden kommer även Riksbanksutredningens slutbetänkande, som är viktigt för parterna. Frågan är om utredningen vågar föreslå förändringar jämfört med dagens inflationsmål om två procent.

Själva förhandlingarna drar dock formellt inte igång förrän den 1 januari 2020. Det egentliga startskottet är när parterna inom industrin växlar yrkanden den 20 december. Efter det väntar ett drygt halvår, eller mer, av förhandlingar inom nästan alla branscher i Sverige. Tiden får utvisa om den här avtalsrörelsen blir lugn eller konfliktfylld.

Viktiga datum

1 oktober: Industriarbetsgivarnas konjunkturprognos

2 oktober: Industrin Ekonomiska råds rapport

6–11 oktober: Unionens kongress

16 oktober: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport

21 oktober: Industrins arbetsgivare – förutsättningarna inför Avtal 20

23 oktober: Byggindustriernas konjunkturrapport

23 oktober: LO:s representantskaps möte

25 oktober: Medlingsinstitutets konferens

oktober/november: Facken inom industrin, siffersatt bud och avtalsplattform

7 november: Teknikföretagen konjunkturrapport

12 november: Svenskt Näringslivs konjunkturrapport

30 november: Riksbanksutredningen slutbetänkande

20 december: Parterna inom industrin växlar yrkanden

1 januari 2020: Avtalsförhandlingarna inom bland annat industrin inleds

1 mars: Opartiska ordföranden (OpO) in i förhandlingarna för att biträda parterna och bidra till en ökad samordning av industriförhandlingarna.

1 april: Ett nytt industriavtal ska vara på plats

Fakta

  • En avtalsrörelse är en återkommande period av förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om nya kollektivavtal. 2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda.
  • Industriavtalet har gällt sedan 1997 och är ett samarbetsavtal som ska stärka industrins konkurrenskraft och skapa goda förutsättningar för företagens anställda. Det är också ett förhandlingsavtal där intentionen är att förhandla utan stridsåtgärder och att sätta lönenormen för hela ekonomin.
  • Viktiga avtal förhandlas efter hand under 2020, ända in på höstkanten. Den 30 september 2020 ska exempelvis skärgårdstrafiken vara klar med ett nytt löneavtal.

Toppnyheter

Nancy Pelosi.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Pelosi: Tydligt att Trump har medgett mutbrott

Demokraten Nancy Pelosi, talman i amerikanska representanthuset menar att det står klart att Donald Trump medgett att han gjort sig skyldig till mutbrott.

– Mutan är att bevilja eller frysa militärt bistånd i utbyte mot ett uttalande eller en falsk utredning gällande valet. Det är en muta, säger Pelosi under en presskonferens på torsdagen.

Under toppdiplomaten Bill Taylors vittnesmål på onsdagen framkom bland annat uppgifter att Trump haft direktkontakt med EU-ambassadören Gordon Sondland om en ukrainsk utredning av Joe Biden och hans son Hunter.

37 min
Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko / Joe Biden tillsammans med sitt barnbarn Finnegan Biden och sin son Hunter Biden. TT
undefined

Ukraina nekar: Samtal med Sondland kopplade inte bistånd till Bidenutredning

Ukrainas utrikesminister Vadim Prystaiko säger att hans samtal med den amerikanska EU-ambassadören Gordon Sondland inte explicit handlade om sambandet mellan amerikanskt bistånd till landet och en utredning av demokraten Joe Biden och hans son, rapporterar Washington Post.

Vilken kontakt Donald Trump har haft med Sondland har kommit att spela en viktig roll i riksrättsprocessen mot honom. Detta efter att toppdiplomaten Bill Taylor, som vittnade under onsdagen, sagt att hans stab nåtts av informationen att Sondland och Trump hade direktkontakt via telefon och att det i samtalet ska ha framkommit att Trump var mer intresserad av utredningen av Joe Biden och hans son än om Ukraina.

Tidigare vittnesförhör i kongressen har gjort gällande att Trump beordrat om att frysa biståndet till Ukraina under sommaren.

1 tim
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

Idag 11:23
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Polisen vid Möllevångstorget i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Krönikor: Hur ska barnen tacka nej till knarkpengar?

Droghandeln är roten till gängvåldet i Malmö, skriver flera krönikörer efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen.

DN:s Niklas Orrenius skriver att han känner till två 12-åringar som blev erbjudna 5 000 kronor i veckan för att leverera knarket. De tackade nej, men hade de haft en annan socioekonomisk situation hade svaret kanske varit annorlunda.

”Alla politiker borde fundera hårt på hur man bygger ett samhälle där barn vill säga nej till buntarna av femhundralappar”, skriver Orrenius.

Journalisten Anders Paulsson skriver i Sydsvenskan om den öppna droghandeln vid den så kallade knarkrondellen nära Möllevångstorget.

”Det här är bara en av flera stadsdelar i Malmö där liknande saker sker. Bakom finns personer med stor makt men som är i stort sett okända för allmänheten.”

Författaren Torbjörn Flygt skriver i Fokus att han ser droger byta ägare varje dag när han handlar på torget.

”Så länge det finns en efterfrågan, kommer det att finnas ett utbud. Men jag hör aldrig en vettig debatt om köparna och vad vi ska göra åt efterfrågan.”

1 tim
Minnesplats för Karolin Hakim efter mordet Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karolin Hakim vädjade till mördaren innan hon sköts

Innan Karolin Hakim dödades i Malmö i somras vädjade hon till mördaren att sluta skjuta. Det berättar ett vittne som såg mordet på nära håll i SVT:s Veckans brott.

Innan den hänsynslösa dödsskjutningen ser vittnet hur Karolin Hakims pojkvän försöker fly med deras gemensamma barn, men hur han snubblar medan männen avlossar skott.

Karolin Hakim plockar då upp barnet och vädjar till männen att sluta.

– De vänder sig om och tittar på henne och en av männen tar då två steg mot kvinnan och, impulsivt som jag uppfattar det, skjuter henne mot kroppen, berättar vittnet för SVT.

Idag 07:54
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

6 tim
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

5 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

Idag 08:50
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ardalan Shekarab TT
Framtidens pensioner

Inkomstpensionen höjs efter regeringens beslut

Regeringen har beslutat om att fastställa inkomstbasbeloppet vilket påverkar inkomst- och tilläggspensionerna under nästa år, skriver Expressen.

Omkring 1,5 miljoner pensionärer som har inkomst- och/eller tilläggspension utan garantipension eller bostadstillägg påverkas och får en höjning av inkomstpensionen med 2,1 procent.

Förändringarna innebär en ökning med 280 kronor per månad före skatt för en pensionär som har 13 000 i inkomstpension.

– Vi vet att pensionerna behöver höjas mer, därför vill vi se högre pensioner för breda grupper i samhället, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

4 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så kan reglerna för tjänstepension ändras

I morgon, när Liberalerna inleder landsdagarna kommer de ta med sig frågan om ett mer flexibelt tjänstepensionssystem, skriver Dina Pengar.

Det skulle luckra upp låsningarna i dagens system. Har man börjat ta ut sin tjänstepension finns ingen möjlighet att pausa den. Det går inte heller att ändra uttagstiden om man exempelvis ångrar en för snabb utbetalningstakt.

Systemet gör det olönsamt för pensionärer att återvända arbetslivet.

Orsaken är många hamnar över nivån för statlig beskattning när tjänstepensionen slås ihop med lönen.

Detta hindrar personer från att återvända till arbetslivet vilket kan slå mot hela arbetsmarknaden, säger Mats Persson (L), partiets ekonomisk-politiske talesperson.

– Välfärden skriker efter kompetent personal. Det är brist på lärare, läkare och poliser. Vi vill att en pensionerad lärare ska kunna gå tillbaka till sitt gamla yrke. I dag gör man inte det eftersom det inte lönar sig, säger han.

12 nov
Läs mer om Framtidens pensioner
Ulf Nygaard / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

Malmökurator positiv till slopat föräldrasamtycke

Att regeringen vill göra det lättare för socialtjänsten att ingripa utan föräldrarnas samtycke när barn riskerar att hamna i kriminalitet välkomnas av Sophie Johnsson, som är skolkurator på Rosengårdsskolan i Malmö. Regeringens förslag, som presenterades på torsdagsmorgonen, är en av de åtgärder hon själv föreslog i en intervju med P4 Malmöhus på onsdagen med anledning av den senaste tidens våldsdåd i staden.

– Jättebra, det är något jag har förespråkat hela tiden, säger hon nu till SR.

– Man behöver skynda sig att få igenom detta snabbt – vi har inte råd att förlora fler barn in i kriminell verksamhet.

4 tim
Stefan Fohlheim, biträdande enhetschef på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm och överläkare Johan Larsson. Jessica Gow/TT
undefined

Undersökningar efter brott blir allt fler – läget extremt

De rättspsykiatriska undersökningarna av brottslingar blir allt fler och läget på de enheter som gör utredningarna beskrivs som extremt, rapporterar TT.

2017 gjordes 448 undersökningar, i fjol blev det 521, och i slutet av oktober i år var man uppe i 467 stycken, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

Johan Larsson som jobbar som överläkare på myndigheten har inget säkert svar på vad det ökade trycket beror på, men han nämner ökad psykisk ohälsa och ökad tillgång till droger som möjliga förklaringar.

Idag 05:42
Illustrationsbild Björn Larsson Ask / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regelverk bröts 42 gånger bara fram till oktober i år

Väntetiderna ökar till följd av att de rättpsykiatriska undersökningarna blivit allt fler, rapporterar TT.

Regelverket säger att det ska ta max sju dagar efter beslutet, något som bröts vid tre tillfällen under perioden januari-oktober 2017. I år är samma siffra 42 under samma period.

En utredning ska i regel ska inom 28 dagar om personen i fråga är häktad, men Rättsmedicinalverket tvingas många gånger be domstolarna om mer tid för att göra klart undersökningen.

Idag 06:06
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken