Sveriges regler om arbetskraftsinvandring infördes av Fredrik Reinfeldts alliansregering. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Alliansens linje om arbetskraftsinvandring nära spricka

Det är inte bara KD som vill skärpa de liberala reglerna om arbetskraftsinvandring, även andra gamla allianspartier vacklar, skriver SvD.

Sveriges generösa regelverk för arbetskraftsinvandring infördes av regeringen Reinfeldt. Behovsprövningen mot arbetsmarknaden avskaffades och det är numera företagen själva som avgör om personal behöver rekryteras från utlandet. Medan flyktingpolitiken skärptes kraftigt i samband med den stora flyktingvågen 2015, har det liberala regelverket för arbetskraftsinvandring i huvudsak bestått, skriver SvD.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska till systemet och justitieminister Morgan Johansson vill låta en utredning hitta lösningar på problemen.

Nu syns också en omsvängning hos den gamla Alliansen. KD och M vill skärpa de liberala reglerna för arbetskraftsinvandring. Liknande tankar finns hos L, skriver SvD.

Arbetskraftsinvandring

  • 2008 infördes ett nytt regelverk. Tidigare beviljades arbetstillstånd främst om det fanns brist på arbetskraft i Sverige, vilket prövades av Arbetsförmedlingen.
  • För att få arbetstillstånd ska man erbjudas en lön som är i nivå med svenska kollektivavtal. Lönen ska vara minst 13 000 kronor i månaden före skatt.
  • Den som får ett arbetstillstånd har rätt att utan försörjningskrav ta hit familjemedlemmar, som maka, make, sambo, registrerad partner och ogifta barn under 21 år.

Källa: TT

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer