Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
USA:s ekonomi

Alla räknar med Fed-sänkning – men varför?

Klockan 19 svensk tid på onsdagen är det dags för Federal Reserve att sänka räntan med 0,25 procentenheter för tredje gången i år. Åtminstone enligt marknaden, vars prissättning av räntor enligt TT indikerar en 93-procentig sannolikhet för en ny sänkning.

– Vi ser det som väldigt osannolikt att Feds direktion skulle göra marknaden besviken, säger JP Morgans Michael Feroli till USA Today.

Men varför ska Fed sänka räntan igen när USA-börserna hovrar runt på nya rekordnivåer? Det frågar sig Market Watch.

Ett svar kan vara att kommittén vill slutföra den ”mittencykeljustering” som Fed-chefen Jerome Powell talat om tidigare. Enligt experter skulle en tredje sänkning nu i oktober efter sänkningarna i juli och september matcha definitionen av just en sådan justering och kunna rättfärdigas som en försäkring mot den recession som kan krypa allt närmare.

Keith Lerner, chefsmarknadsstrateg för Suntrust, pekar på trippelsänkningarna under 1995 och sedan 1998 som paralleller till Feds nuvarande taktik. Särskilt sänkningsrundan under 1995, som Powell ofta har talat gott om, anses vara en mittencykeljustering som gjordes av försäkringsskäl, säger han till Market Watch.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

USA:s ekonomi

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer