Det svenska skattetrycket

”Alla argument talar emot en ny arvsskatt”

Om det är någon avskaffad skatt som har liten risk att komma tillbaka så är det arvsskatten, skriver Tobias Wikström i en ledare i Di.

Det är många organisationer som förbereder sig för en kommande skattereform, en sådan som utlovas i januariöverenskommelsen. Men risken med en stor skattereform är att det inte är säkert att slutresultatet blir bättre än utgångsläget. När man kastar upp alla bollar i luften kommer kanske en del dåliga skatter att införas.

SNS varnade nyligen för att arvsskatten kan återinföras men Tobias Wikström anser att risken är liten. Skatten röstades bort av en enig riksdag, från V till M. Dessutom vill 65 procent av svenskarna enligt en undersökning inte ha tillbaka arvsskatten.,

”Men det viktigaste argumentet mot arvsskatt är att den var förödande för generationsskiften i familjeföretag”, skriver Tobias Wikström i Di.

Toppnyheter

Illustrationsbilder (Munskydden på bilden är inte av samma modell som de som texten handlar om).  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Underkända skydd spreds av Socialstyrelsen: ”Ska kanske kassera skiten”

Hundratusentals skyddsmasker, som underkänts i två av tre tester, dras nu tillbaka av Socialstyrelsen, rapporterar SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Trots testresultaten har modellen använts i vården, sedan Socialstyrelsen köpt in och spridit maskerna.

Sedan SVT konfronterat Socialstyrelsen rekommenderar myndigheten att den inte längre används.

– Som en extra försiktighetsåtgärd bromsar vi användningen av den. Så får vi väl besluta om vi bara ska testa igen eller om vi bara ska kassera skiten, säger myndighetens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

11 min
Lena Micko.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen ger Stockholm kalla handen om utjämning

Regeringen ger inget gehör för Stockholms krav på att slippa betala pengar till andra delar av landet under coronakrisen.

Enligt civilminister Lena Micko (S) är syftet med det nationella utjämningssystemet, där pengar fördelas från rika till fattigare regioner, att hela landet ska leva.

– Alla har ökade kostnader för pandemin och regeringen har gjort historiskt stora tillskott, säger civilministern och syftar på ökade generella statsbidrag till regioner och kommuner.

Finansregionrådet i Stockholm Irene Svenonius (M) menar att det är orimligt att Stockholm ska bära en så stor del av utjämningskostnaderna när man drabbats hårt av pandemin.

11 min
Arkivbilder på badstrand och Ölandsbron.  TT
undefined

Larm om trängsel när turister samlas på Öland

Länsstyrelsen i Kalmar län varnar för trängsel när turister samlas på Öland, skriver Expressen.

På öns stränder och inne i centrala Borgholm har folk haft svårt att hålla avstånd. Restriktionerna följs däremot bättre på campingplatser och i butiker.

– De flesta vet hur man ska agera, men man verkar ta semester även från covid, säger smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer Olsson till tidningen.

Enligt honom kommer det att dröja flera veckor innan man kan se om trängseln lett till en ökad smittspridning.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson.  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Kritik mot att Johansson vägrade debattera i SVT

Justitieminister Morgan Johansson (S) ville inte debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de båda gästade SVT:s Morgonstudion på tisdagen, skriver Aftonbladet.

Malmer Stenergard menar att det kändes ”bisarrt” att sitta mittemot varandra utan att få debattera. Hon riktar även kritik mot att Johansson fick sista ordet och att hon inte fick bemöta hans uttalanden.

Judit Ek som är ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter säger att man i efterhand diskuterat situationen.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade, säger hon till tidningen.

39 min
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommitténs ordförande slår tillbaka: ”Är att ta i”

Migrationskommitténs ordförande, den politiskt obundne kammarrättspresidenten Thomas Rolén, slår tillbaka mot kommitténs ledamöter som tidigare i dag sagt att det inte kommer att gå att få en majoritet bakom ett helhetsförslag för en ny migrationspolitik, rapporterar Ekot.

Rolén säger att det är att ”ta i” att säga så eftersom förslagen som ligger kvar svarar mot frågorna i direktiven. De frågor som har strukits är de förslag som partierna fört in, utöver det som finns i direktiven.

Det finns en så kallad ”hoppande majoritet” bakom varje förslag.

– Det finns en majoritet bakom varje förslag, men det är inte samma majoritet bakom varje förslag. På det sättet är det ingen helhet.

Igår 18:04
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Tom uteservering i Fažana, Kroatien/Arkivbild. Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Apollo flyger svenskar till Kroatien trots ökad smitta

Antalet bekräftade coronafall i Kroatien ökar – trots detta kan svenskar flyga dit med Apollo i slutet av veckan, rapporterar SvD. Om någon resenär blir sjuk under resan finns ett slags karantänhotell som hela resesällskapet flyttas till.

– Vi har blivit informerade om att det hotellet ligger på Makarska rivieran, precis på stranden, säger resebolagets Sverigechef Erika Butterworth till tidningen.

Planet är fullbokat och enligt Butterworth följer man de rekommendationer som finns enligt lokala myndigheter.

2 tim
Protester utanför parlamentet i Begrad i går kväll. Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Parlament stormat i protest mot Belgradnedstängning

Serbiska parlamentet stormades i går av en grupp demonstranter efter att president Aleksandar Vucic meddelat hårdare coronarestriktioner samt att huvudstaden Belgrad stängs ner till helgen, rapporterar Reuters.

Under kvällen sköt polisen tårgas mot demonstranterna som då svarade med att kasta sten, ägg och flaskor. Tusentals människor hade samlats utanför parlamentsbyggnaden.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i landet efter de lättade restriktionerna i slutet av maj och läkare varnar nu för att sjukvården inte klarar av fler sjuka.

3 tim
Coronautbrottet i Lleida, Spanien, kopplas till fruktodlingar/Många migranter hamnar på gatan när de inte får jobb på odlingarna i krisen.   Emilio Morenatti/AP/TT
undefined

Fruktplockare i Spanien utsatta i krisen – hundratals har insjuknat i covid-19

Många av de som insjuknat i klusterutbrottet av covid-19 i katalanska Lleida är säsongarbetare på de många fruktodlingar som finns i området, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Av de i går 846 bekräftat smittade i Segrià-regionen kopplas hälften till odlingarna, skriver spanska ABC.

Enligt Esther Jove, som arbetar för säsongsarbetarnas rättigheter, har munskydd och handsprit delats ut men inte alla arbetsgivare följer reglerna om två plockare per träd. Dessutom bor många trångt i sovsalar med gemensam matsal och toalett.

På grund av epidemin har fler utländska säsongsarbetare än vanligt kommit till Segrià-regionen för att plocka persikor och nektariner men inte alla får jobb. Därför hamnar många migranter på gatan, enligt Jove.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen vänder upp – Electrolux toppar

Stockholmsbörsen ligger åter på minus efter att under handelsdagens första timme hämtat upp ett tapp på närmare en procent till plus. Vid 12.30 ligger indexen som följer:
• OMXS30: –0,3%
• OMXSPI: –0,2%
Klädkoncernen RNB rapporterade ett rörelseresultat och omsättning som rasat men samtidigt att e-handeln har stärkts. RNB backar över 3 procent på rapporten.

Fastighetsbolaget Kungsleden rapporterade också under morgonen och redovisade ökade hyresintäkter men samtidigt minskat resultat. Aktien ökar närmare 2 procent.

Vitvarubolaget Electrolux lämnade en omvänd vinstvarning i går kväll och beräknar att rörelseresultatet lär landa runt minus 100 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Aktien ökar över 4 procent och sticker ut bland storbolagen. Närmast efter är Kinnevik och Swedbank med ökningar strax över 1 procent.

Sämst bland storbolagen går Autoliv som backar omkring 2,5 procent.

Bettingbolaget Kindred gör en omvänd vinstvarning och spår ett högre överskott än väntat enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen. Kindred uppskattar att spelöverskottet kommer uppgå till cirka 2,7 miljarder jämfört med 2,6 miljoner under samma period förra året. Kindred rusar över 5 procent under första timmens handel.

Handelsbanken höjer rekommendationen för Fabege från behåll till köp. Riktkursen höjs också från 125 till 140 kronor. Fabege stiger över 4 procent.

Traton backar 1,5 procent efter att lastbilskoncernen i går meddelade att bolagets vd Andreas Renschler slutar.

2 tim