Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attackerna mot bönderna

Aktivister sprider skräck på kosläpp – familjer måltavlor

Militanta djurrättsaktivister laddar för att sabotera helgens kosläpp. ”Slut upp med oss” skriver de på sociala medier. Men vissa lantbrukare vägrar att ställa in lördagens familjefest. ”Det finns helt klart en oro. Framför allt att aktivisterna ska börja förfölja familjen. Men vi kan inte vika ned oss”, säger en bonde till fPlus.

”Många gårdar får numera räkna med olustiga besök på sina kosläpp. Det är militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga budskap. Obehagliga budskap som det kan vara mycket svårt för små barn att hantera så där rätt upp och ner”, skriver mjölkbonden Anette Gustawson i en debattartikel på Expressen.

”Det känns så jävla olustigt, vad är det man vill? Jag tycker att man kan jämföra det med huliganism – de går inte på fotbollen för att njuta, utan bara för att jävlas”, säger lantbrukaren Per Brunberg i en artikel i Kvällsposten.

Liknande reaktioner hörs från gårdar runtom i landet, berättar Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

– De känner naturligtvis en oro. För många har det alltid varit en glädjefylld dag att visa upp gården och ge allmänheten en fin upplevelse om livet på landet och mjölkproduktionen. Men så dyker det upp personer som börjar visa upp bilder på plakat som lantbrukaren inte känner igen sig i, säger han.

”Största oron att de ska förfölja familjen”

Lantbrukaren Joachim Aaby-Ericsson som driver Dansjö gård är en av dem som väljer att trotsa den uppiskade stämningen. Den 4 maj kommer han och familjen att arrangera kosläpp precis som de har gjort de senaste 15 åren. Men den här gången känns det annorlunda, berättar han. Hoten mot lantbrukare har ökat den senaste tiden och gruppen Djurfront har skrivit på sociala medier att de kommer att vara på plats för att visa vad de tycker om djurförtryck. ”Slut upp med oss”, uppmanar gruppen och trycker på att det kommer att finnas material på plats.

– Jag och familjen har snackat en hel del inför årets kosläpp. Det finns helt klart en oro. Lantbrukare blir ju utsatta för grejer, säger han.

– Den största oron är att aktivisterna ska börja förfölja familjen. Man har ju hört om fall där aktivister har fastnat för en familj och aldrig slutar, fortsätter han.

”Kan inte vika ned oss”

Men samtidigt anser Joachim Aaby-Ericsson att det därför är viktigare än någonsin att stå upp mot hoten och hatet, och därför inte gömma sig. Kosläpp är en chans att marknadsföra gårdens arbete och produkter, och visa på allt bra arbete som görs. Dessutom är det ett trevligt arrangemang som brukar uppskattas av familjer med barn och barnbarn, menar han.

– Vi kan inte vika ned oss. Vi har ju en produktion som vi är stolta över och som vi vill visa upp. Vi vill visa vår gård och våra kalvar och det arbete som görs. Så det är helt klart ett dilemma, säger han.

Han vill inte se en utveckling där gårdarna blir allt mer slutna och stängda för allmänheten.

– Det vore väldigt tråkigt, konstaterar han.

Inför helgens kosläpp har familjen bland annat haft kontakt med polisen, som har sagt att de ska vara på tårna om demonstrationerna går överstyr.

– Blir det stök ska vi ringa, så kommer de omgående, säger han.

Oklart vad som gäller

Men samtidigt är det oklart vad som menas med ”överstyr” berättar Joachim Aaby-Ericsson. De direktiv han har fått är att han får anvisa en plats där aktivisterna ska stå, och om de inte lyssnar är det läge att ringa polisen som kan forsla bort dem. Men det finns gråzoner, vad får de skrika och så vidare? Hur hotfull får stämningen bli innan det är över gränsen? Vad ska barnen behöva se?

– Det är oklart, och vi får olika svar beroende på vem vi frågar. Vi har fått höra att den största risken är att övriga besökare blir förbaskade på aktivisterna och att det blir stök. Det finns som sagt en oro i bakhuvudet att det ska bli otäckt för familjerna på plats. Men nu ska vi inte backa, utan se på det här som en positiv och rolig grej, säger han.

– Tidigare år har vi haft ett par aktivister, men de har respekterat när jag har sagt att de ska hålla sig till den anvisade platsen, fortsätter han.

Vill tro gott om människor

Lantbrukaren Martin Nordén, som äger och driver Kläckeberga gård utanför Kalmar, ska också arrangera kosläpp den 4 maj. Han resonerar på liknande sätt som Joachim Aaby-Ericsson och tänker därför inte ställa in, trots hoten mot lantbrukare den senaste tiden. Han vill tro gott om människor tills motsatsen är bevisad.

– Demonstranter är lika välkomna som alla andra, säger han.

Han har valt att inte oroa sig alltför mycket.

– Det enda sättet är att ignorera de här människorna och köra på. Det är det som biter mest, att skratta och gå därifrån. Att ställa in kosläppen eller att konfrontera dem är precis vad de vill, säger han.

Även han lyfter vikten av att det svenska lantbruket tar chansen att visa upp den kvalitet som gårdarna håller för konsumenterna. Förra året var tre maskerade aktivister på plats med plakat, men längre än så gick det inte.

– Vi ska prata om lantbrukets produkter och visa vad vi är bra på. Skulle det bli hotfullt eller att det rättsligt går över gränsen får polisen rycka in. Konfrontation hjälper inte, så det bästa är att skita i det. Det finns inget annat sätt att hantera det på. Så för mig är det här är en ickefråga, säger han.

Klär ut sig i kodräkter för att locka barn

Samtidigt är de budskap som demonstranterna visar upp ofta hårda och stämmer sällan med det som sker inom svensk mjölk- och djurproduktion, menar Anders Drottja på LRF som ändå vill att frågan diskuteras.

– De väljer naturligtvis att visa upp det som talar för deras egen sak. Till exempel bilder på djur som inte lever i allt för roliga förhållanden. Men det kan handla om rent fejkade budskap. Man visar bilder som inte nödvändigtvis är mjölkgårdar eller helt andra bilder på mjölkproduktion i ett annat land.

Genom att visa upp dessa plakat kan allmänheten lätt få för sig att det är så det går till på gården, förklarar han.

– I vissa fall tar aktivisterna till fula knep och klär ut sig i kodräkter för att locka till sig barn och dela ut sina flygblad.

Hur ställer sig besökarna till detta?

– Jag har hört att det har varit konfrontationer vid några tillfällen. Men generellt får lantbrukaren medhåll och demonstranterna lyckas inte få igenom sina budskap. Men det är ändå rätt fräckt att komma oanmäld och driva sin opinion på det här sättet.

LRF anser att de som tänker demonstrera ska begära tillstånd hos polisen först. Då har åtminstone lantbrukaren fått tid att förbereda sig mentalt. Men det går inte till på det sättet, menar Drottja.

– Det enda sättet de anmäler är att skriva på sociala medier att nu ska vi åka och demonstrera på kosläpp. Då är det oftast ingen mer än demonstranterna som vet att det är på gång och det är svårt för lantbrukaren att försöka bevaka miljoner facebook-sidor, säger han.

Söker sällan tillstånd

– Aktivisterna vill själva framstå som hyvens personer som inte gör något konstigt. Men om de vore så hyvens som de påstår skulle de kunna söka tillstånd, men det har mig veterligen aldrig hänt. Det kan inte finnas någon annan orsak än att de vill reta lantbrukare, fortsätter han.

På LRF driver man en linje som handlar om att gårdsplaner i anslutning till bondgård ska kunna klassas som hemfridzon eller omfattas av samma skydd som ett inhägnat industriområde där man inte kan komma och demonstrera hursomhelst. Något som hörsammats av regeringen och lett till att justitieminister Morgan Johansons vill tillsätta en utredning om att skärpa lagen om olaga intrång.

– Detta är särskilt viktigt för lantbrukare eftersom skillnaden mellan hemmet och jobbet inte är lika stor som i andra yrken.

Vad är LRF:s uppmaning till bönderna om det dyker upp demonstranter på deras kosläpp?

– Vi informerar mejerierna om att man har rätt att demonstrera även utan tillstånd och att man inte ska låta sig bli provocerad. Det är tråkigt om det går så långt att lantbrukaren ställer in sina planer.

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Kriget i Syrien

Erdogan har gett tillbaka vädjande brevet till Trump

Turkiets president Erdogan säger att han personligen gett tillbaka det brev som Donald Trump skrev med anledning av den turkiska offensiven i Syrien. Brevet ska ha återlämnats under besöket i Vita huset under onsdagen, uppger Erdogan under en pressträff.

I brevet uppmanade den amerikanska presidenten sin turkiska motsvarighet att gå försiktigt fram i Syrien och överväga eldupphör.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutade Trump sitt brev till Erdogan.

Igår 22:22
Emine Erdogan och Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps möte med Erdogan: Vi förstår varandras länder

USA:s president Donald Trump träffar nu sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.

– Vi har varit vänner länge, nästan från dag ett. Vi förstår varandras länder, vi förstår var vi kommer från, säger Donald Trump till den turkiske presidenten i Ovala rummet.

Strax efter lunchtid, lokal tid, tog Donald Trump och Melania Trump emot Erdogan och hans hustru Emine Erdogan. Turkiska presidenten har tidigare hotat med att ställa in besöket efter konflikter i frågan om Turkiets offensiv i Syrien och USA:s erkännande av folkmordet på armenier.

Igår 18:41
Läs mer om Kriget i Syrien
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

Igår 14:52
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”EU:s sociala pelare är ett riktigt stolpskott”

När riksdagen höll EU-debatten i samband med medlemskapets 25-årsjubileum, borde politikerna ha lagt mer tid på att diskutera frågan om EU:s sociala pelare – en plan som åter är på tapeten när EU-kommissionens nya chef Ursula von der Leyen nu förespråkar europeiska minimilöner, skriver DN:s ledarredaktion.

Den här formen av EU-federalism riskerar att inskränka på den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. En modell som gett landet stabilitet, få strejker och hygglig löneutveckling, heter det.

Samtidigt försöker statsminister Stefan Löfven sitta på båda stolar mellan EU och Sverige. Å ena sidan stod han värd för det sociala toppmötet i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, trots att Sverige borde sagt nej. Å andra upprepade han flera gånger i debatten att den svenska modellen är bäst i världen.

Igår 19:51
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

Igår 16:21
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Vålsamheter i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Evo Morales, Bolivias tidigare president. EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evo Morales: Beredd att återvända om folket vill

Bolivias expresident Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko, säger att han är redo att återvända till sitt hemland.

– Om folket ber mig är jag redo att återvända för att mäkla fred, säger Evo Morales under en presskonferens i Mexico City, rapporterar AFP.

Morales uppmanar också till ”nationell dialog” för att lösa krisen. Oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till övergångspresident efter det maktvaakum som uppstod efter Morales avgång.

Igår 17:37
Militär i Bolivia och Nicolás Maduro. TT
undefined

Uppmaningen till militären: Återge makten till Morales

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanar Bolivias armé att återställa makten till den avgående presidenten Evo Morales, rapporterar AFP. Han menar att situationen i landet riskerar att leda till ett inbördeskrig.

– Enligt konstitutionen och folkets röster heter er ledare Evo Morales och ni måste återge honom makten, säger Maduro.

Morales landade i Mexiko på tisdagen där han beviljats asyl. Enligt Maduro har de båda talat med varandra över telefon.

Igår 04:27
Läs mer om Valet i Bolivia

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer