Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attackerna mot bönderna

Aktivister sprider skräck på kosläpp – familjer måltavlor

Militanta djurrättsaktivister laddar för att sabotera helgens kosläpp. ”Slut upp med oss” skriver de på sociala medier. Men vissa lantbrukare vägrar att ställa in lördagens familjefest. ”Det finns helt klart en oro. Framför allt att aktivisterna ska börja förfölja familjen. Men vi kan inte vika ned oss”, säger en bonde till fPlus.

”Många gårdar får numera räkna med olustiga besök på sina kosläpp. Det är militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga budskap. Obehagliga budskap som det kan vara mycket svårt för små barn att hantera så där rätt upp och ner”, skriver mjölkbonden Anette Gustawson i en debattartikel på Expressen.

”Det känns så jävla olustigt, vad är det man vill? Jag tycker att man kan jämföra det med huliganism – de går inte på fotbollen för att njuta, utan bara för att jävlas”, säger lantbrukaren Per Brunberg i en artikel i Kvällsposten.

Liknande reaktioner hörs från gårdar runtom i landet, berättar Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

– De känner naturligtvis en oro. För många har det alltid varit en glädjefylld dag att visa upp gården och ge allmänheten en fin upplevelse om livet på landet och mjölkproduktionen. Men så dyker det upp personer som börjar visa upp bilder på plakat som lantbrukaren inte känner igen sig i, säger han.

”Största oron att de ska förfölja familjen”

Lantbrukaren Joachim Aaby-Ericsson som driver Dansjö gård är en av dem som väljer att trotsa den uppiskade stämningen. Den 4 maj kommer han och familjen att arrangera kosläpp precis som de har gjort de senaste 15 åren. Men den här gången känns det annorlunda, berättar han. Hoten mot lantbrukare har ökat den senaste tiden och gruppen Djurfront har skrivit på sociala medier att de kommer att vara på plats för att visa vad de tycker om djurförtryck. ”Slut upp med oss”, uppmanar gruppen och trycker på att det kommer att finnas material på plats.

– Jag och familjen har snackat en hel del inför årets kosläpp. Det finns helt klart en oro. Lantbrukare blir ju utsatta för grejer, säger han.

– Den största oron är att aktivisterna ska börja förfölja familjen. Man har ju hört om fall där aktivister har fastnat för en familj och aldrig slutar, fortsätter han.

”Kan inte vika ned oss”

Men samtidigt anser Joachim Aaby-Ericsson att det därför är viktigare än någonsin att stå upp mot hoten och hatet, och därför inte gömma sig. Kosläpp är en chans att marknadsföra gårdens arbete och produkter, och visa på allt bra arbete som görs. Dessutom är det ett trevligt arrangemang som brukar uppskattas av familjer med barn och barnbarn, menar han.

– Vi kan inte vika ned oss. Vi har ju en produktion som vi är stolta över och som vi vill visa upp. Vi vill visa vår gård och våra kalvar och det arbete som görs. Så det är helt klart ett dilemma, säger han.

Han vill inte se en utveckling där gårdarna blir allt mer slutna och stängda för allmänheten.

– Det vore väldigt tråkigt, konstaterar han.

Inför helgens kosläpp har familjen bland annat haft kontakt med polisen, som har sagt att de ska vara på tårna om demonstrationerna går överstyr.

– Blir det stök ska vi ringa, så kommer de omgående, säger han.

Oklart vad som gäller

Men samtidigt är det oklart vad som menas med ”överstyr” berättar Joachim Aaby-Ericsson. De direktiv han har fått är att han får anvisa en plats där aktivisterna ska stå, och om de inte lyssnar är det läge att ringa polisen som kan forsla bort dem. Men det finns gråzoner, vad får de skrika och så vidare? Hur hotfull får stämningen bli innan det är över gränsen? Vad ska barnen behöva se?

– Det är oklart, och vi får olika svar beroende på vem vi frågar. Vi har fått höra att den största risken är att övriga besökare blir förbaskade på aktivisterna och att det blir stök. Det finns som sagt en oro i bakhuvudet att det ska bli otäckt för familjerna på plats. Men nu ska vi inte backa, utan se på det här som en positiv och rolig grej, säger han.

– Tidigare år har vi haft ett par aktivister, men de har respekterat när jag har sagt att de ska hålla sig till den anvisade platsen, fortsätter han.

Vill tro gott om människor

Lantbrukaren Martin Nordén, som äger och driver Kläckeberga gård utanför Kalmar, ska också arrangera kosläpp den 4 maj. Han resonerar på liknande sätt som Joachim Aaby-Ericsson och tänker därför inte ställa in, trots hoten mot lantbrukare den senaste tiden. Han vill tro gott om människor tills motsatsen är bevisad.

– Demonstranter är lika välkomna som alla andra, säger han.

Han har valt att inte oroa sig alltför mycket.

– Det enda sättet är att ignorera de här människorna och köra på. Det är det som biter mest, att skratta och gå därifrån. Att ställa in kosläppen eller att konfrontera dem är precis vad de vill, säger han.

Även han lyfter vikten av att det svenska lantbruket tar chansen att visa upp den kvalitet som gårdarna håller för konsumenterna. Förra året var tre maskerade aktivister på plats med plakat, men längre än så gick det inte.

– Vi ska prata om lantbrukets produkter och visa vad vi är bra på. Skulle det bli hotfullt eller att det rättsligt går över gränsen får polisen rycka in. Konfrontation hjälper inte, så det bästa är att skita i det. Det finns inget annat sätt att hantera det på. Så för mig är det här är en ickefråga, säger han.

Klär ut sig i kodräkter för att locka barn

Samtidigt är de budskap som demonstranterna visar upp ofta hårda och stämmer sällan med det som sker inom svensk mjölk- och djurproduktion, menar Anders Drottja på LRF som ändå vill att frågan diskuteras.

– De väljer naturligtvis att visa upp det som talar för deras egen sak. Till exempel bilder på djur som inte lever i allt för roliga förhållanden. Men det kan handla om rent fejkade budskap. Man visar bilder som inte nödvändigtvis är mjölkgårdar eller helt andra bilder på mjölkproduktion i ett annat land.

Genom att visa upp dessa plakat kan allmänheten lätt få för sig att det är så det går till på gården, förklarar han.

– I vissa fall tar aktivisterna till fula knep och klär ut sig i kodräkter för att locka till sig barn och dela ut sina flygblad.

Hur ställer sig besökarna till detta?

– Jag har hört att det har varit konfrontationer vid några tillfällen. Men generellt får lantbrukaren medhåll och demonstranterna lyckas inte få igenom sina budskap. Men det är ändå rätt fräckt att komma oanmäld och driva sin opinion på det här sättet.

LRF anser att de som tänker demonstrera ska begära tillstånd hos polisen först. Då har åtminstone lantbrukaren fått tid att förbereda sig mentalt. Men det går inte till på det sättet, menar Drottja.

– Det enda sättet de anmäler är att skriva på sociala medier att nu ska vi åka och demonstrera på kosläpp. Då är det oftast ingen mer än demonstranterna som vet att det är på gång och det är svårt för lantbrukaren att försöka bevaka miljoner facebook-sidor, säger han.

Söker sällan tillstånd

– Aktivisterna vill själva framstå som hyvens personer som inte gör något konstigt. Men om de vore så hyvens som de påstår skulle de kunna söka tillstånd, men det har mig veterligen aldrig hänt. Det kan inte finnas någon annan orsak än att de vill reta lantbrukare, fortsätter han.

På LRF driver man en linje som handlar om att gårdsplaner i anslutning till bondgård ska kunna klassas som hemfridzon eller omfattas av samma skydd som ett inhägnat industriområde där man inte kan komma och demonstrera hursomhelst. Något som hörsammats av regeringen och lett till att justitieminister Morgan Johansons vill tillsätta en utredning om att skärpa lagen om olaga intrång.

– Detta är särskilt viktigt för lantbrukare eftersom skillnaden mellan hemmet och jobbet inte är lika stor som i andra yrken.

Vad är LRF:s uppmaning till bönderna om det dyker upp demonstranter på deras kosläpp?

– Vi informerar mejerierna om att man har rätt att demonstrera även utan tillstånd och att man inte ska låta sig bli provocerad. Det är tråkigt om det går så långt att lantbrukaren ställer in sina planer.

Toppnyheter

Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
Höstbudgeten

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

2 tim
Isabella Lövin, språkrör för MP. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friåret gör comeback i ny form: ”Framgång för MP”

En ny version av det gamla friåret kommer att införas under nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet att vi har fått igenom det här, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Den här gången kommer reformen kallas ”utvecklingstid” och kravet för att man ska få ledigt är att man använder tiden till att vidareutbilda sig eller starta eget.

Fullt utbyggd väntas reformen kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Idag 16:09
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Varning för en alltför stor skattereform”

Enligt Januariöverenskommelsen ska det genomföras en ”omfattande skattereform”, men onsdagens höstbudget är inte någon särskilt revolutionerande skattebudget, skriver Tobias Wikström på DI:s ledarsida.

Trots röster i debatten som menar att kapitalskatterna måste höjas för att minska inkomstskillnader, och att välfärdens utmaningar kräver höjningar, behövs det inga skatteökningar. Det finns istället rum för sänkningar, menar Tobias Wikström.

Riktningen för skattereformen som Januariöverenskommelsen utlovat är oklar, och gör att det finns anledning att varna för att göra en allt för stor skattereform. Wikström menar att en skattereform kan bli ett högriskprojekt.

”Politikerna gör bäst i att ta vissa ändringar i taget. Och M bör värna sin oppositionsroll, antingen partiet går med i några skattesamtal eller inte,” skriver Tobias Wikström.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Brandrök från en av oljeanläggningarna. TT
Drönarattacken i Saudiarabien

Flera stormakter fördömer attacken – ska ta fram svar

Flera stormakter sluter upp bakom Saudiarabien efter att den saudiskledda koalitionen slagit fast i sin preliminära undersökning att vapnen som använts mot de saudiska oljeanläggningarna kom från Iran, skriver flera medier.

Bland länderna finns Ryssland, USA och Storbritannien. Storbritannien fördömer attacken och lovar att man tillsammans med länder som USA, Tyskland och Frankrike ska ta fram ett effektiv svar mot attacken.

Irans president Hassan Rouhani har tillbakavisat alla påståenden om att Iran skulle ligga bakom attackerna och menar det rör sig om självförsvar från jemenitiska Huthirebeller.

2 tim
Jens Stoltenberg. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Natochef oroas för ökade spänningar efter attacken

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är oroad för att attacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien i lördags ska leda till ökade spänningar, rapporterar AFP. Han anklagar även Iran för att destabilisera regionen.

– Vi uppmanar alla parter att förhindra att sådana här attacker inträffar igen eftersom det kan ha negativa konsekvenser för hela regionen, sa han.

Uttalandet var Stoltenbergs första efter drönarattacken, som Huthirebellerna tagit på sig, men som USA och Saudiarabien menar att Iran ligger bakom.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning.

5 tim
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. Arkivbild. TT.
undefined

Saudiska militären: Iranska vapen bakom attacken

Den saudiskledda koalitionen, som kämpar mot Huthirebellerna i Jemen, säger att allt pekar på att attacken mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien i helgen genomfördes med iranska vapen och att attacken inte skedde från Jemen. Det visar den preliminära utredningen, rapporterar Reuters.

Koalitionens talesperson, Turki al-Malki, sa under en presskonferens att utredningen från attacken i lördags fortfarande pågår och att myndigheter försöker att fastställa avfyrningsplatsen.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning. Däremot har Huthirebellerna tagit på sig drönardådet mot oljebolaget Saudi Aramco.

Idag 14:22
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Den svaga kronan sänker Sveriges industri”

Att den svaga kronan skulle vara bra för svensk industri tas fortfarande för en vedertagen sanning, trots att det inte längre stämmer, skriver Carl Eckerdal, chefsekonom på IKEM och Livsmedelsföretagen, på SvD Debatt.

Den svaga kronan är inte längre lika lönsam för svensk industriexport som den varit tidigare, istället så urholkar den vad som gjort oss till en av världens mest framgångsrika industrinationer, menar Carl Eckerdal.

Han anser att det numera finns många fler förlorare än vinnare på den svaga kronan, och att Sverige riskerar att tappa sin största konkurrensfördel när allt för många företag riskerar att avstå från nödvändiga produktivitetshöjningar.

”Tron på den svaga kronans positiva effekter för industrin är en sliten snuttefilt, och hur smärtsamt det än är måste vi göra oss av med den”, skriver debattören.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson  MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva
undefined

Andersson om kronfallet: Det är marknadsturbulens

Anledningen att den svenska kronan har försvagats är att det är en liten valuta som just nu drabbas av marknadsturbulens, säger finansminister Magdalena Andersson (S) enligt Direkt.

– Det finns turbulens på marknaderna just nu, och den svenska valutan påverkas, som mindre valutor ofta gör. Detta är en av dessa gånger, säger hon.

Andersson vill inte kommentera Riksbankens penningpolitik då den ska vara självständig men konstaterar att Riksbanken själva har angett sin egen penningpolitik som ett skäl till att kronan påverkas.

13 sep
Johan Gunséus / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag krona ett problem i skogen

Den svaga kronan skapar problem för den svenska skogsvården. För arbetsgivare kan det bli svårt att hitta personal för röjning och plantering. Det skriver tidningen ATL.

Tidningen nämner att i polska zloty har lönen för polska arbetare i Sverige sjunkit med drygt sex procent sedan 2016, till följd av den svaga kronan.

Det gör att polacker som arbetar i den svenska skogen nu ofta ser sig om efter bättre betalda arbeten, i Sverige eller i andra länder.

– En sådan utveckling än inte förvånande. Den låga kronkursen gör att det blir svårare att få tag på folk från andra länder, det är enkel matematik, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank till TT.

6 sep
Läs mer om Den svenska kronan
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Trump: Inte rätt tidpunkt att besöka Pyongyang

USA:s president Donald Trump säger att det antagligen inte är rätt tidpunkt för honom att besöka Nordkorea, rapporterar AFP.

Tidigare under dagen skrev flera medier att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skickat ett brev till Trump om att han är välkommen till Pyongyang. Redan i juni bjöd Kim in Trump till Nordkorea via ett brev.

Senast ledarna träffades var i juni vid den demilitariserade zonen, DMZ, alltså vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Trump blev då den första amerikanska presidenten att sätta sin fot i Nordkorea.

3 tim
Donald Trump och Kim Jong-Un under mötet i somras. Arkivbild. TT
undefined

Ledarna kan träffas igen – fjärde mötet på kort tid

Om mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump blir av är det fjärde gången som ledarna möts öga mot öga på kort tid.

Tidigare i dag skrev flera medier att Kim skickat ett brev Trump till i augusti där diktatorn välkomnar presidenten till Pyongyang.

I slutet av juni träffades ledarna vid den demilitariserade zonen, DMZ. Första gången de träffades var i Singapore i juni förra året och andra gången i Hanoi i februari i år.

Efter mötet i juni i år har Nordkorea avfyrat flera kortdistansrobotar.

4 tim
Chloe Son Hui. Arkivbild. Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea är redo att börja prata med USA igen

Nordkorea är villigt att återuppta samtalen med USA om nedrustning i slutet av september, säger biträdande utrikesminister Choe Son Hui enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Hon varnar samtidigt för att chanserna till ett avtal kan försvinna om inte Washington DC ändrar inställning.

”Jag vill tro att den amerikanska sidan kommer med ett alternativ baserad på en beräkningsmetod som båda sidor tjänar på och som är acceptabel för oss”, säger hon.

9 sep
Läs mer om Nordkoreakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Löfven. Lööf. TT
undefined

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

Igår 17:03
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

Idag 08:49
Läs mer om Det svenska skattetrycket