Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attackerna mot bönderna

Aktivister sprider skräck på kosläpp – familjer måltavlor

Militanta djurrättsaktivister laddar för att sabotera helgens kosläpp. ”Slut upp med oss” skriver de på sociala medier. Men vissa lantbrukare vägrar att ställa in lördagens familjefest. ”Det finns helt klart en oro. Framför allt att aktivisterna ska börja förfölja familjen. Men vi kan inte vika ned oss”, säger en bonde till fPlus.

”Många gårdar får numera räkna med olustiga besök på sina kosläpp. Det är militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga budskap. Obehagliga budskap som det kan vara mycket svårt för små barn att hantera så där rätt upp och ner”, skriver mjölkbonden Anette Gustawson i en debattartikel på Expressen.

”Det känns så jävla olustigt, vad är det man vill? Jag tycker att man kan jämföra det med huliganism – de går inte på fotbollen för att njuta, utan bara för att jävlas”, säger lantbrukaren Per Brunberg i en artikel i Kvällsposten.

Liknande reaktioner hörs från gårdar runtom i landet, berättar Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

– De känner naturligtvis en oro. För många har det alltid varit en glädjefylld dag att visa upp gården och ge allmänheten en fin upplevelse om livet på landet och mjölkproduktionen. Men så dyker det upp personer som börjar visa upp bilder på plakat som lantbrukaren inte känner igen sig i, säger han.

”Största oron att de ska förfölja familjen”

Lantbrukaren Joachim Aaby-Ericsson som driver Dansjö gård är en av dem som väljer att trotsa den uppiskade stämningen. Den 4 maj kommer han och familjen att arrangera kosläpp precis som de har gjort de senaste 15 åren. Men den här gången känns det annorlunda, berättar han. Hoten mot lantbrukare har ökat den senaste tiden och gruppen Djurfront har skrivit på sociala medier att de kommer att vara på plats för att visa vad de tycker om djurförtryck. ”Slut upp med oss”, uppmanar gruppen och trycker på att det kommer att finnas material på plats.

– Jag och familjen har snackat en hel del inför årets kosläpp. Det finns helt klart en oro. Lantbrukare blir ju utsatta för grejer, säger han.

– Den största oron är att aktivisterna ska börja förfölja familjen. Man har ju hört om fall där aktivister har fastnat för en familj och aldrig slutar, fortsätter han.

”Kan inte vika ned oss”

Men samtidigt anser Joachim Aaby-Ericsson att det därför är viktigare än någonsin att stå upp mot hoten och hatet, och därför inte gömma sig. Kosläpp är en chans att marknadsföra gårdens arbete och produkter, och visa på allt bra arbete som görs. Dessutom är det ett trevligt arrangemang som brukar uppskattas av familjer med barn och barnbarn, menar han.

– Vi kan inte vika ned oss. Vi har ju en produktion som vi är stolta över och som vi vill visa upp. Vi vill visa vår gård och våra kalvar och det arbete som görs. Så det är helt klart ett dilemma, säger han.

Han vill inte se en utveckling där gårdarna blir allt mer slutna och stängda för allmänheten.

– Det vore väldigt tråkigt, konstaterar han.

Inför helgens kosläpp har familjen bland annat haft kontakt med polisen, som har sagt att de ska vara på tårna om demonstrationerna går överstyr.

– Blir det stök ska vi ringa, så kommer de omgående, säger han.

Oklart vad som gäller

Men samtidigt är det oklart vad som menas med ”överstyr” berättar Joachim Aaby-Ericsson. De direktiv han har fått är att han får anvisa en plats där aktivisterna ska stå, och om de inte lyssnar är det läge att ringa polisen som kan forsla bort dem. Men det finns gråzoner, vad får de skrika och så vidare? Hur hotfull får stämningen bli innan det är över gränsen? Vad ska barnen behöva se?

– Det är oklart, och vi får olika svar beroende på vem vi frågar. Vi har fått höra att den största risken är att övriga besökare blir förbaskade på aktivisterna och att det blir stök. Det finns som sagt en oro i bakhuvudet att det ska bli otäckt för familjerna på plats. Men nu ska vi inte backa, utan se på det här som en positiv och rolig grej, säger han.

– Tidigare år har vi haft ett par aktivister, men de har respekterat när jag har sagt att de ska hålla sig till den anvisade platsen, fortsätter han.

Vill tro gott om människor

Lantbrukaren Martin Nordén, som äger och driver Kläckeberga gård utanför Kalmar, ska också arrangera kosläpp den 4 maj. Han resonerar på liknande sätt som Joachim Aaby-Ericsson och tänker därför inte ställa in, trots hoten mot lantbrukare den senaste tiden. Han vill tro gott om människor tills motsatsen är bevisad.

– Demonstranter är lika välkomna som alla andra, säger han.

Han har valt att inte oroa sig alltför mycket.

– Det enda sättet är att ignorera de här människorna och köra på. Det är det som biter mest, att skratta och gå därifrån. Att ställa in kosläppen eller att konfrontera dem är precis vad de vill, säger han.

Även han lyfter vikten av att det svenska lantbruket tar chansen att visa upp den kvalitet som gårdarna håller för konsumenterna. Förra året var tre maskerade aktivister på plats med plakat, men längre än så gick det inte.

– Vi ska prata om lantbrukets produkter och visa vad vi är bra på. Skulle det bli hotfullt eller att det rättsligt går över gränsen får polisen rycka in. Konfrontation hjälper inte, så det bästa är att skita i det. Det finns inget annat sätt att hantera det på. Så för mig är det här är en ickefråga, säger han.

Klär ut sig i kodräkter för att locka barn

Samtidigt är de budskap som demonstranterna visar upp ofta hårda och stämmer sällan med det som sker inom svensk mjölk- och djurproduktion, menar Anders Drottja på LRF som ändå vill att frågan diskuteras.

– De väljer naturligtvis att visa upp det som talar för deras egen sak. Till exempel bilder på djur som inte lever i allt för roliga förhållanden. Men det kan handla om rent fejkade budskap. Man visar bilder som inte nödvändigtvis är mjölkgårdar eller helt andra bilder på mjölkproduktion i ett annat land.

Genom att visa upp dessa plakat kan allmänheten lätt få för sig att det är så det går till på gården, förklarar han.

– I vissa fall tar aktivisterna till fula knep och klär ut sig i kodräkter för att locka till sig barn och dela ut sina flygblad.

Hur ställer sig besökarna till detta?

– Jag har hört att det har varit konfrontationer vid några tillfällen. Men generellt får lantbrukaren medhåll och demonstranterna lyckas inte få igenom sina budskap. Men det är ändå rätt fräckt att komma oanmäld och driva sin opinion på det här sättet.

LRF anser att de som tänker demonstrera ska begära tillstånd hos polisen först. Då har åtminstone lantbrukaren fått tid att förbereda sig mentalt. Men det går inte till på det sättet, menar Drottja.

– Det enda sättet de anmäler är att skriva på sociala medier att nu ska vi åka och demonstrera på kosläpp. Då är det oftast ingen mer än demonstranterna som vet att det är på gång och det är svårt för lantbrukaren att försöka bevaka miljoner facebook-sidor, säger han.

Söker sällan tillstånd

– Aktivisterna vill själva framstå som hyvens personer som inte gör något konstigt. Men om de vore så hyvens som de påstår skulle de kunna söka tillstånd, men det har mig veterligen aldrig hänt. Det kan inte finnas någon annan orsak än att de vill reta lantbrukare, fortsätter han.

På LRF driver man en linje som handlar om att gårdsplaner i anslutning till bondgård ska kunna klassas som hemfridzon eller omfattas av samma skydd som ett inhägnat industriområde där man inte kan komma och demonstrera hursomhelst. Något som hörsammats av regeringen och lett till att justitieminister Morgan Johansons vill tillsätta en utredning om att skärpa lagen om olaga intrång.

– Detta är särskilt viktigt för lantbrukare eftersom skillnaden mellan hemmet och jobbet inte är lika stor som i andra yrken.

Vad är LRF:s uppmaning till bönderna om det dyker upp demonstranter på deras kosläpp?

– Vi informerar mejerierna om att man har rätt att demonstrera även utan tillstånd och att man inte ska låta sig bli provocerad. Det är tråkigt om det går så långt att lantbrukaren ställer in sina planer.

Toppnyheter

Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Priserna på begagnade bilar ökar kraftigt

Priserna på begagnade bensinbilar ökade i snitt med 20 procent under 2019, samtidigt som äldre dieselbilar blev 13 procent dyrare. Det visar statistik från sajten Bilpriser, skriver TT.

Enligt nyhetsbyrån kan prisökningarna kopplas till det så kallade bonus malus-systemet, som infördes i juli 2018. Systemet har bidragit till att det blivit mindre attraktivt att köpa nya bensin- eller dieselbilar på grund av förhöjda skatter.

Det har i sin tur drivit upp efterfrågan på begagnade bilar, som inte omfattas av de nya skatterna.

41 min
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Att straffa hantverkare är varken rimligt eller rättvist”

Vid årsskiftet höjs fordonsskatten kraftigt, särskilt för husbilar och lätta lastbilar. Att femdubbla fordonsskatten för hundratusentals svenska hantverkare och husbilsägare är varken rimligt eller rättvist, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna, i en debattartikel i Norran.

Redan i fjol höjdes skatten i och med införandet av Bonus Malus. Christian Ekström menar att det är rätt att man ska betala för sina utsläpp, men Transportverkets nya mätmetod leder till att bilägarna får betala mer än sina egna miljökostnader.

”Det här är inte bara ett dråpslag mot 100 000 semesterfirande svenskar med husbil. Det slår också hårt mot hantverkare, budbilsföretag och lantbruk som är beroende av lätta lastbilar” skriver Christian Ekström.

16 dec 2019
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Erdogan anländer till fredskonferensen i Berlin i dag- MURAT CETINMUHURDAR/PPO / TT NYHETSBYRÅN
Libyenkrisen

Analys: Väst står handfallet i libyska konflikten

Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan har tagit kommandot i fredssamtalen om Libyen, där de står på olika sidor i konflikten. Samtidigt står västvärlden handfallen och kan inte agera med enad front, skriver SVT:s reporter Tomas Thorén i en analys.

Bland annat ryktas Frankrike och Italien har valt olika sidor i striden mellan Khalifa Haftar och Fayez al-Sarraj som kan bli förödande för EU.

”Det rådande kaoset är gynnsamt klimat för islamistiska terrorgrupper. Libyen är också en flyktingportal till Europa.”

Seth Frantzman skriver i en analys i Jerusalem Post att det är Erdogan som hittills har varit den stora vinnaren i konflikten. Han har positionerat sig själv som en av de viktigaste spelarna vid Medelhavet och i Mellanöstern. Nu använder han sig av hotet om en flyktingström till Europa för att få som han vill i Libyen, skriver han.

”Detta är en klassisk strategi i Ankara”, skriver han.

8 min
Angela Merkel och Vladimir Putin i dag. JOHN MACDOUGALL / AFP
undefined

Världsledarna har inlett fredssamtalen om Libyen

Flera av de tyngsta världsledarna har anlänt till Berlin för fredskonferensen om Libyen. Målet med mötet är att försöka få krigsherren Khalifa Haftar och regeringschefen Fayez al-Sarraj att lägga ifrån sig vapnen.

Konflikten har blivit storpolitik sedan Turkiet skickat trupp till stöd för al-Sarraj och Ryssland gett sig in på Haftars sida.

– Vi har inte gett upp hoppet om dialog och en lösning på konflikten, sa Rysslands president Vladimir Putin när han anlände till mötet, enligt Reuters.

3 tim
Läs mer om Libyenkrisen
Sprängning på Östermalm / Mord i Vallentuna/ Dödsskjutning i Kungens kurva TT
Den svenska våldsvågen

Svart vecka i Stockholm: ”Extremt antal grova brott”

Det har varit en vecka präglad av många grova brott i Stockholmsregionen konstaterar flera medier.

Under lördagen kom två dödsbesked: En man sköts ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva och en ung man som sköts i Jordbro under fredagen dog av sina skador.

Natten mot måndag inträffade dessutom vad polisen anser är den kraftigaste detonationen någonsin i Stockholmsregionen när en sprängladdning utlöstes på Östermalm, skriver Mitt i. I onsdags hittades ett par mördade i sin villa i Vallentuna.

– Den här veckan har varit extrem sett till antalet grova brott som vi hanterat, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till Expressen.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminologen: Finns risk för fler skjutningar

Det handlar ofta om uppgörelser på narkotikamarknaden när skottlossningar sker. Att ta till våld är ett sätt att klättra i hierarkin, menar Camila Salazar Atías, kriminolog och chef för Fryshusets sociala projekt, också engagerad inom S kriminalpolitiska förening, som TT intervjuat. Flera skjutningar med dödlig utgång har inträffat i Stockholmsområdet under veckan och det finns risk för hämndskjutningar tror hon.

– Det mönster man sett är att om skjutningarna är relaterade till varandra så följer det ett antal skjutningar i väldigt snabb följd. Svaren kommer väldigt tätt inpå, säger Salazar Atías.

2 tim
Polis vid brottsplatsen.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man anhållen efter mordet vid bensinmacken

En man som greps i går har anhållits misstänkt för delaktighet i skjutningen vid Kungens kurva sydväst om Stockholm,uppger polisen för TT.

På lördagseftermiddagen hittades en man och en kvinna skjutna i en bil vid en bensinmack i området. Mannen avled senare av sina skador. Kvinnan skadades och fördes till sjukhus, hennes tillstånd uppges nu vara stabilt.

Polisen uppger att man under söndagen kommer att patrullera i området för att skapa trygghet och prata med eventuella vittnen.

4 tim
Läs mer om Den svenska våldsvågen
Drottning Elizabeth II med Meghan Markle och prins Harry. Arkivbild. TOLGA AKMEN / AFP
Brittiska kungahuset

Analyser: Drottningen har styrt detta med järnhand

Beskedet att Meghan Markle och prins Harry inte längre är arbetande medlemmar av kungafamiljen är ”omskakande”, säger Sky News hovkommentator Alastair Bruce.

– Det var ett varmt uttalande från drottningen, samtidigt som hon har löst ett problem som behövde lösas med sin monarkiska järnhand, säger han.

BBC:s kommentator Jonny Dymond skriver att det var nödvändigt med en tydlig separation mellan prinsparet och hovet.

”Harry och Meghan är fortfarande medlemmar av familjen, men de är i praktiken inte längre kungliga”, skriver han.

Expressens Karin Lennmor säger att drottningen i sitt uttalande försöker visa en försonlig sida, men att det ser annorlunda ut bakom kulisserna.

– Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här, säger hon.

Igår 20:52
Några av förstasidorna.
undefined

Tidningarna går i spinn av Elizabeths ”hårda Megxit”

Drottningens besked om prins Harry och Meghan Markle är självklart förstasidestoff för de brittiska tidningarna. Många verkar överens om att drottning Elizabeth har beslutat om en uppgörelse som paret inte vill ha.

”Drottningen beordrar en hård Megxit”, lyder rubriken på Sunday Mirrors förstasida.

Sunday People skriver att ”Harry och Meghan är ute i kylan” medan The Sun skriver ”Payback time” med en infälld bild på drottningen.

2 tim
Harry och Meghan.  Steve Parsons / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga titlar, inga pengar och Harry blir av med uppdrag

Harry och Meghans beslut om att distansera sig från det brittiska kungahuset innebär att Harry avstår från sina militära uppdrag. Det skriver Sky News som sammanställt flera effekter av beskedet.

Efter ett uttalande från drottningen under lördagen stod det klart att paret blir av med sina kungliga titlar och att de inte heller får ta del av apanaget. De kommer inte heller att representera drottningen, men deras arbete ska ske i linje med vad kungahuset menar är ”acceptabelt”.

BBC:s hovkorrespondent Daniela Relph kommenterar det hela med att det inte alls rör sig om att prinsparet distanserar sig från kungahuset, utan att de i stället lämnar det ”helt och hållet”.

Idag 10:33
Läs mer om Brittiska kungahuset

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer