Anders Haskels aktier

Aktien som står pall i den krisande fastighetssektorn

Börsens fastighetsaktier har nästan utan undantag varit en säker väg till framgång sedan flera år. Jämfört med index har samtliga större bolag presterat bättre än index sett över den senaste femårsperioden.

Framgångarna förklaras av de ovanligt gynnsamma förutsättningar som gällt för bolagen sedan länge. Låg ränta har gjort det billigt att lånefinansiera fastigheterna. I takt med att räntan fallit har allt större del av uthyrningsintäkterna hamnat hos aktieägarna. Låg ränta sänker dessutom avkastningskravet vilket höjer värdet på bolagens fastighetsinnehav.

Samtidigt har uthyrningsmarknaden varit mycket gynnsam. God konjunktur och en växande arbetsmarknad skapar ökad efterfrågan på lokaler. Till detta kommer att bolagens projektverksamhet, inte minst gäller det byggande av nya kontor, har varit mycket lönsam. Det är ingen större tvekan om att fastighetsbolagen levt i den bästa av världar under lång tid.

Realistiskt sett kommer framtiden att bli tuffare. Räntekostnaderna kommer knappast att bli lägre än idag. En möjlig konjunkturinbromsning kommer samtidigt att göra det svårare att höja hyrorna. En rimlig gissning är att en genomsnittlig fastighetsaktie kommer att ge betydligt sämre avkastning under de kommande fem åren än vad som har gällt historiskt.

Bör inte undvikas

Därmed inte sagt att fastighetsaktier helt och hållet bör undvikas. Det kommer alltid att finnas bolag som överraskar positivt. Utmaningen är att förutsäga vilka dessa bolag är.

Min gissning är att det mest klassiska av dem alla, Hufvudstaden, kan vara en framtida vinnare. Det bygger jag på bland annat på att Hufvudstaden just nu tillhör de mest impopulära fastighetsaktierna. Bland fastighetsbolagen på börsens storbolagslista tillhör Hufvudstaden dem som haft den svagaste kursutvecklingen de senaste åren. En förklaring som brukar lyftas fram är att andelen butikslokaler är relativt stort i Hufvudstadens bestånd.

Hufvudstaden har dessutom sedan länge arbetet med en lågriskprofil som innebär att belåningen är betydligt lägre än i de flesta andra fastighetsbolag. Bolaget har alltså inte fått ut alls lika stor utväxling från de sjunkande räntorna som många av branschkollegorna. Till detta kommer att Hufvudstaden jobbar förhållandevis lite med utveckling av nya projekt.

Aktien ligger nu nästan 15 procent under toppnoteringen från hösten 2016. Jämfört med bolagets senast redovisade substansvärde handlas aktien med en 20-procentig rabatt. Jag tycker att det är för mycket.

Svag risk för hyressänkningar

Hela beståndet finns på adresser i Stockholm och Göteborg där riskerna för att hyrorna på lång sikt skulle gå ner måste betraktas som mycket små. Visst finns det en hel del butiker i Hufvudstadens hus men jag tror inte att det behöver vara ett problem. Även om handeln just nu utsätts för ett omvandlingstryck som vi aldrig sett tidigare kommer det alltid att finnas efterfrågan på lokaler i Hufvudstadens fastigheter.

Om det mot förmodan inte går att hyra ut till detaljhandelsföretag kommer det att finnas andra typer av hyresgäster som är beredda att flytta in. Stockholm och Göteborg kommer dessutom att fortsätta växa vilket leder till en kontinuerlig efterfrågan på lokaler i bra lägen.

”Aktien är ett av de bästa alternativen i branschen”

Hufvudstadens låga belåning gör att aktien är ett av de bästa alternativen i branschen för dem som befarar att räntan kan vara på väg uppåt.

Aktien kanske inte blir någon kursraket. En stabil och växande utdelning kan då bidra till att ändå göra aktien intressant att äga. Hufvudstaden grundades 1915 och är därmed börsens klart äldsta fastighetsbolag. Nu är det också dags att tydligt visa för aktiemarknaden att gammal är äldst.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning

Swedbank: Coronaviruset tynger svensk BNP-tillväxt

Sveriges BNP-tillväxt bromsade in något i fjärde kvartalet – bland annat på grund av en svagare nettoexport, spår Swedbank i ett veckobrev inför den kommande veckans publicering av BNP-siffrorna.

Framåt kommer coronaviruset ”sannolikt att tynga tillväxten något”, spår bankens ekonomer.

BNP-siffrorna för fjärde kvartalet 2019 publiceras på fredag. I veckan publiceras också KI:s konjunkturbarometer.

”Där förväntar vi oss att företagen i större utsträckning har påverkats av förväntningar om följdeffekter av coronaviruset”, skriver makroekonomerna.

3 tim
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karnevalen i Venedig avbryts av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

18 min
Läs mer om Coronavirusets spridning
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

4 av 10 kvinnor: Ekonomi håller många kvar i relation

Fyra av tio kvinnor anser att pengar är en starkt bidragande orsak till att många stannar kvar i en dålig relation. Det visar en mätning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar, skriver DI. Bland männen är det en av fyra som menar att pengar kan bidra till att hålla ihop förhållandet.

Enligt Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson är det viktigt att man pratar om pengar i en relation, till exempel om vem som lägger pengar på vad och hur man kompenserar för olika inkomster.

– Ingen ska behöva stanna i en relation av ekonomiska skäl, säger hon till DI.

25 min
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bratt: ”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital”

”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital så att man kan ta kontroll över sin livssituation.” Så säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Sydsvenskan.

Man ska inte planera för att förhållande ska ta slut – men det gäller att ha en ekonomisk krockkudde, menar Bratt i intervjun.

På Twitter skriver privatekonomen att en ekonomisk buffert gör att privatpersoner kan förändra sin livssituation – kanske sluta på sitt jobb eller lämna ett dåligt förhållande.

”Alla behöver eget sparande, om inte annat för den ekonomiska självkänslan”, skriver Bratt på Twitter.

5 tim
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
undefined

Tipsen: Var hård mot din bank och sluta med kaffet

Var tuff och ställ krav på bankerna när du ska förhandla om räntan på bolånen. Använd snitträntan som argument i förhandlingarna, tipsar Länsförsäkringars ekonom Emma Persson i en intervju med SvD Näringsliv.

Persson och Ikano Bank-ekonomen Sharon Lavie kommer med flera råd för personer som fruktar att februarilönen ska bli låg. Att jämföra försäkringar kan hjälpa, menar Lavie. Persson uppmuntrar att se över vilka utgifter man faktiskt har.

Kaffe på stan och prenumerationer på Netflix och Spotify är andra kostnader som det går att se över, enligt Lavie.

5 tim
Läs mer om Privatekonomi
Människor på en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul. OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Om vi inte förlåter dem blir det aldrig fred”

Många hinder återstår men enligt många bedömare är den vapenvila som häromdagen inleddes den bästa chansen på mycket länge att nå en bestående fred i Afghanistan.

The Telegraph har besökt regionen där talibanerna först växte fram under 90-talet för att höra hur människorna där ser på ett avtal som skulle kunna innebära att talibanerna åter tar plats i landets regering.

Jordbrukaren Haji Mohammad minns det hårda tiden under det förra talibanstyret, men säger att han skulle välkomna dem tillbaka, om det kunde leda till fred.

– Om jag inte förlåter dem, kan vi aldrig få fred, säger Mohammed.

USA:s president Donald Trump sa tidigare i dag att han är redo att skriva under ett fredsavtal om ett sådant läggs fram.

1 tim
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

Igår 05:28
Läs mer om Krisen i Afghanistan
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

2 tim
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

30 min
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer