Peter Malmqvists analys

Aktieanalys: Vinstfest på börsen – men ingen ljusning i sämsta branschen

Det går bra för börsbolagen. Vinsterna stiger, därtill bättre än väntat och efterfrågan är utmärkt. Det finns bara en sektor som har det motigt.

När merparten av de stora börsbolagen lämnat rapport för det första kvartalet 2019 kan konstateras att den summerade vinsten för samtliga bolag ligger hela 24 procent högre än motsvarande kvartal för ett år sedan. Det är en lysande utveckling och dessutom femte kvartalet i rad med kraftig vinsttillväxt.

Volvo bara går otroligt bra, helt enkelt

Som vanligt har enskilda storbolag stor inverkan på totalsiffran. Denna gång är det Volvo, Ericsson och Sandvik, vilka redovisar kraftiga vinstlyft. I de två sistnämnda beror det på att de stora nedskrivningar och omstruktureringskostnader som redovisades för ett år sedan inte återkommit i år, medan Volvo bara går otroligt bra, helt enkelt. De bolag som drar ner vinsten mest är Nordea, Electrolux och Autoliv. Där går det sämre än väntat.

Mycket stark utveckling

Räknar vi fram en justerad vinst genom att exkludera trion i toppen och botten, redovisar kvarvarande bolag en uppgång på 9 procent, vilket samtidigt var elfte kvartalet i rad med stigande vinster. Ännu bättre blir det om vi tittar på bredden i utvecklingen. Totalt 63 procent av bolagen ökade vinsten under kvartalet och detta var det 24:e kvartalet i rad som mer än hälften av bolagen visade uppgångar. Det innebär att bredden i utvecklingen är mycket stark, vilket understryks av att medianvärdet (mittvärdet i gruppen) för tillväxten var 8 procent. Även detta var 24:e kvartalet med plussiffra.

Slutligen kan vi granska försäljningsutvecklingen. Den gav en uppgång på hela 8 procent, samtidigt som drygt 80 procent av bolagen visade stigande försäljning. Det är en urstark siffra och indikerar att konjunkturen är mycket god, både internationellt och i Sverige.

Slår även prognoserna

Ytterligare ett sätt att mäta utvecklingen är i förhållande till analytikernas prognoser, i detta fall insamlade av analysfirman SME Infront. I förhållande till prognoserna var utfallet positivt med hela 6,3 procent. Det starka utfallet berodde delvis på en engångsvinst i Handelsbanken, men även om vi justerar för detta blir bilden positiv. Utfallet mot prognos blev då 2,9 procent, vilket fortfarande är mycket bra och därtill klart bättre än de senaste två kvartalen, då bolagens vinster inte riktigt nått upp till förväntningarna.

60 procent av bolagen levererade resultat över prognos

Granskar vi bredden i utvecklingen, kan konstateras att 60 procent av bolagen levererade resultat över prognos, vilket är en markant övervikt och gav ett medianvärde på goda 2,0 procent. Även om vi tittar på försäljningsutfallet mot prognos blir slutsatsen positiv. Utfallet låg 1,6 procent över prognoserna, vilket är en stark siffra. De senaste fem kvartalen har utfallet överträffat prognoserna i detta intervall, vilket visar att bolagen jobbar i en konjunkturmässig medvind.     

Valutan förklarar

En viktig faktor i den goda utvecklingen är valutan. Kvartalsgenomsnittet för den amerikanska dollarn mot kronan har det senaste året stigit med 13 procent. Euron ligger fem procent över och pundet är sex procent upp. Det innebär att utlandsorienterade bolag tjänar mer på exporten, samtidigt som utländska dotterbolags resultaträkningar räknas om till en mer förmånlig valutakurs. Exakt hur stor effekten är blir nästan omöjligt att få reda på, men min uppskattning är att ungefär en tredjedel av försäljnings- och vinsttillväxten beror på denna positiva faktor. Det märks inte minst av att den exportorienterade verkstadssektorn var börsens starkaste vinstmaskin.

Sämsta sektor var byggrelaterade bolag. Där minskade vinsterna för femte kvartalet i rad, samtidigt som utfallet inte nådde upp till analytikernas prognoser. Det är uppenbart att denna sektor är beroende av det stagnerande bostadsbyggandet och här syns ingen riktig ljusning. En tredje viktig sektor är bankerna. Där kan konstateras att utvecklingen fortsätter att vara stabil, samt svagt uppåtriktad, i alla fall i de tre svenska bankerna, medan ”finska” Nordea levererade en ovanligt svag utveckling.

Utvecklingen överraskar

Totalt sett blir slutsatsen positiv. Rapportperioden visar att utvecklingen för det svenska näringslivet är mycket god. Det är samtidigt aningen överraskande, inte minst för att konjunkturstatistiken i Europa inte är någon munter läsning. Tre av de stora bjässarna – Tyskland, Frankrike och Italien, visar svaga trender, liksom Brexitplågade Storbritannien. Bara Spanien, av de stora, håller flaggan i topp.

Konstigt nog gick det inte heller att spåra särskilt dystra framtidsprofetior i kvartalsrapporterna. Ändå finns det anledning att höja ett varningens finger. Den balansgång på ytterst slak lina, som den amerikanska presidenten genomför, särskilt i förhållande till Kina, kommer förr eller senare att sätta negativa spår även i de svenska börsbolagens rapporter. Allt annat är önsketänkande.

Toppnyheter

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Franske ministern: USA:s tullar en ”fientlig handling”

USA:s nya tullar mot EU är en ”fientlig handling” mot allierade. Det sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till reportrar i samband det IMF:s och Världsbankens pågående årsmöte i Washington, rapporterar AFP.

– Det här fientliga handlingarna är inte välkomna, fortsatte han.

Under natten till fredagen införde USA rekordhöga tullar bland annat mot flygplanstillverkaren Airbus och på flera EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 72,5 miljarder kronor.

3 tim
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

6 tim
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Trumps nya tullar
Morgan Johansson (S)/Syriska flyktingar. TT
Kriget i Syrien

”Vi ska inte tillbaka till flyktingsituationen 2015”

Striderna i norra Syrien har drivit över 300 000 människor på flykt – en utveckling som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar ”oroande”, rapporterar Expressen. Samtidigt menar han att det i dag är svårare för människor att ta sig genom Europa och att Sverige har en annan lagstiftning än under flyktingvågen 2015.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han i ett mejl till tidningen.

3 tim
Erdogan i Istanbul i dag. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan kallar Trumps brev ”över gränsen”, lovar svar

Donald Trumps omtalade brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var över gränsen för vad som är acceptabelt i diplomatiska kontakter. Det säger Erdogan i sin första kommentar om brevet, enligt Bloomberg.

I det ovanliga brevet varnade Trump Erdogan för att gå för hårt fram i sin invasion av norra Syrien.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” skrev den amerikanske presidenten.

Erdogan säger att ett svar på brevet inte är högst på agendan just nu.

– Men när tiden är den rätta, så kommer nödvändiga åtgärder att vidtas.

3 tim
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

6 tim
Läs mer om Kriget i Syrien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer