Peter Malmqvists analys

Aktieanalys: Vinstfest på börsen – men ingen ljusning i sämsta branschen

Det går bra för börsbolagen. Vinsterna stiger, därtill bättre än väntat och efterfrågan är utmärkt. Det finns bara en sektor som har det motigt.

När merparten av de stora börsbolagen lämnat rapport för det första kvartalet 2019 kan konstateras att den summerade vinsten för samtliga bolag ligger hela 24 procent högre än motsvarande kvartal för ett år sedan. Det är en lysande utveckling och dessutom femte kvartalet i rad med kraftig vinsttillväxt.

Volvo bara går otroligt bra, helt enkelt

Som vanligt har enskilda storbolag stor inverkan på totalsiffran. Denna gång är det Volvo, Ericsson och Sandvik, vilka redovisar kraftiga vinstlyft. I de två sistnämnda beror det på att de stora nedskrivningar och omstruktureringskostnader som redovisades för ett år sedan inte återkommit i år, medan Volvo bara går otroligt bra, helt enkelt. De bolag som drar ner vinsten mest är Nordea, Electrolux och Autoliv. Där går det sämre än väntat.

Mycket stark utveckling

Räknar vi fram en justerad vinst genom att exkludera trion i toppen och botten, redovisar kvarvarande bolag en uppgång på 9 procent, vilket samtidigt var elfte kvartalet i rad med stigande vinster. Ännu bättre blir det om vi tittar på bredden i utvecklingen. Totalt 63 procent av bolagen ökade vinsten under kvartalet och detta var det 24:e kvartalet i rad som mer än hälften av bolagen visade uppgångar. Det innebär att bredden i utvecklingen är mycket stark, vilket understryks av att medianvärdet (mittvärdet i gruppen) för tillväxten var 8 procent. Även detta var 24:e kvartalet med plussiffra.

Slutligen kan vi granska försäljningsutvecklingen. Den gav en uppgång på hela 8 procent, samtidigt som drygt 80 procent av bolagen visade stigande försäljning. Det är en urstark siffra och indikerar att konjunkturen är mycket god, både internationellt och i Sverige.

Slår även prognoserna

Ytterligare ett sätt att mäta utvecklingen är i förhållande till analytikernas prognoser, i detta fall insamlade av analysfirman SME Infront. I förhållande till prognoserna var utfallet positivt med hela 6,3 procent. Det starka utfallet berodde delvis på en engångsvinst i Handelsbanken, men även om vi justerar för detta blir bilden positiv. Utfallet mot prognos blev då 2,9 procent, vilket fortfarande är mycket bra och därtill klart bättre än de senaste två kvartalen, då bolagens vinster inte riktigt nått upp till förväntningarna.

60 procent av bolagen levererade resultat över prognos

Granskar vi bredden i utvecklingen, kan konstateras att 60 procent av bolagen levererade resultat över prognos, vilket är en markant övervikt och gav ett medianvärde på goda 2,0 procent. Även om vi tittar på försäljningsutfallet mot prognos blir slutsatsen positiv. Utfallet låg 1,6 procent över prognoserna, vilket är en stark siffra. De senaste fem kvartalen har utfallet överträffat prognoserna i detta intervall, vilket visar att bolagen jobbar i en konjunkturmässig medvind.     

Valutan förklarar

En viktig faktor i den goda utvecklingen är valutan. Kvartalsgenomsnittet för den amerikanska dollarn mot kronan har det senaste året stigit med 13 procent. Euron ligger fem procent över och pundet är sex procent upp. Det innebär att utlandsorienterade bolag tjänar mer på exporten, samtidigt som utländska dotterbolags resultaträkningar räknas om till en mer förmånlig valutakurs. Exakt hur stor effekten är blir nästan omöjligt att få reda på, men min uppskattning är att ungefär en tredjedel av försäljnings- och vinsttillväxten beror på denna positiva faktor. Det märks inte minst av att den exportorienterade verkstadssektorn var börsens starkaste vinstmaskin.

Sämsta sektor var byggrelaterade bolag. Där minskade vinsterna för femte kvartalet i rad, samtidigt som utfallet inte nådde upp till analytikernas prognoser. Det är uppenbart att denna sektor är beroende av det stagnerande bostadsbyggandet och här syns ingen riktig ljusning. En tredje viktig sektor är bankerna. Där kan konstateras att utvecklingen fortsätter att vara stabil, samt svagt uppåtriktad, i alla fall i de tre svenska bankerna, medan ”finska” Nordea levererade en ovanligt svag utveckling.

Utvecklingen överraskar

Totalt sett blir slutsatsen positiv. Rapportperioden visar att utvecklingen för det svenska näringslivet är mycket god. Det är samtidigt aningen överraskande, inte minst för att konjunkturstatistiken i Europa inte är någon munter läsning. Tre av de stora bjässarna – Tyskland, Frankrike och Italien, visar svaga trender, liksom Brexitplågade Storbritannien. Bara Spanien, av de stora, håller flaggan i topp.

Konstigt nog gick det inte heller att spåra särskilt dystra framtidsprofetior i kvartalsrapporterna. Ändå finns det anledning att höja ett varningens finger. Den balansgång på ytterst slak lina, som den amerikanska presidenten genomför, särskilt i förhållande till Kina, kommer förr eller senare att sätta negativa spår även i de svenska börsbolagens rapporter. Allt annat är önsketänkande.

Toppnyheter

Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

5 tim
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

3 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

4 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

5 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

Idag 10:42
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer