Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot äganderätten

”Äganderätten måste gälla både strand och skog”

Staten kan inte ha en syn på äganderätten i skogen och en annan för strandnära mark, skriver Mats Ringborg och Bengt Holmgren från Nätverket rätt strandskydd i en debattartikel i DI. De kräver ett tilläggsdirektiv till strandskyddsutredningen som i likhet med den nytillsatta skogsutredningen tar hänsyn till äganderätten.

Enligt debattörerna är det välkommet att regeringen har tillsatt en utredning om översyn av strandskyddet, men de konstaterar dock att väldigt lite sägs om äganderätt i direktiven.

Det är märkligt anser Ringborg och Holmgren eftersom den nyligen tillsatta utredningen om skogen handlar just om äganderätt och ersättning till markägare.

”Staten kan inte ha en inställning till äganderätten i skogen och en annan till äganderätten till strandnära mark. Men det är just detta man har gett uttryck för genom att frågan behandlas så olika i de två direktiven. Det är ju samma typ av inskränkningar i äganderätten det handlar om. Äganderätten för fastighetsägare längs våra stränder är inte mindre viktig än äganderätten för skogsägare”, skriver debattörerna.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer