Brottsplatsen undersöks av polis.  Ulf Palm /TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Advokat: Ett tumultartat förlopp när man sköts ihjäl

En man i 30-årsåldern häktades under fredagen misstänkt för medhjälp till mord i samband med dödsskjutningen vid köpcentret Kupolen i Borlänge. Mannens advokat, Carl-Oskar Mogården, säger till SVT Dalarna att hans klient gett en bild av ett komplicerat händelseförlopp på parkeringsplatsen.

Mannen hävdar dock att han inte har någonting med mordet att göra.

– Det kan hända oförutsedda saker, och det här händelseförloppet är tumultartat, säger Mogården.

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl utanför Kupolen i början av juli. Totalt sitter fyra personer häktade efter skjutningen.

Toppnyheter

Brooklyn Bridge och Manhattan. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

New York har fler fall än något land utanför USA

Med omkring 160 000 coronafall har delstaten New York nu fler bekräftat smittade personer än något land utanför USA, rapporterar flera medier med hänvisning till statistik från Johns Hopkins-universitetet.

Spanien och Italien har cirka 152 500 respektive 143 500 bekräftade fall.

Antalet dödsfall i New York är dock långt efter Spaniens och Italiens. Omkring 7 000 smittade har dött i New York – att jämföra med 15 500 i Spanien och 18 000 i Italien, rapporterar BBC.

I hela USA har omkring 462 000 smittofall och nästan 16 500 dödsfall registrerats.

32 min
Kanadas Justin Trudeau.  DAVE CHAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeau: Läget blir inte normalt på minst ett år

Kanada kan inte räkna med att återgå till ett normalläge förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, vilket kan ta minst ett år. Det säger landets premiärminister Justin Trudeau enligt AFP.

Enligt de kanadensiska myndigheternas prognoser väntas mellan 11 000 och 22 000 personer i landet dö till följd av viruset. Om landet skulle släppa på sina åtgärder kan den siffran stiga till 44 000.

Trudeau sa att toppen på den första vågen troligen kommer mot slutet av våren, men att nya utbrott är att vänta framöver.

Igår 18:52
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbilder. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Svaga elever har förbättrat sig: ”En mindre revolution”

Distansundervisningen under coronakrisen har lett till att lågpresterande elever gör bättre ifrån sig, säger flera rektorer på gymnasieskolor till GP.

Patrik Gladh, rektor på Angeredsgymnasiet, säger till tidningen att både närvaro och resultat har ökat i gruppen som annars presterar sämre.

– Vissa elever uppvisar en markant förbättring. En mindre revolution, säger han.

Även Skolverket har noterat att elever som vanligtvis har hög frånvaro har fått högre närvaro sedan distansundervisningen inleddes.

1 tim
Camilla Stoltenberg. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norsk myndighetschef om svenska linjen: ”Liknar vår”

I Norge har 19 personer per en miljon invånare dött i covid-19 medan samma siffra är 79 i Sverige, rapporterar SVT:s Aktuellt. Trots det säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, att det är för tidigt att säga om landet har lyckats i kampen mot viruset.

Att landet hittills ändå har hållit ner dödstalen mer än i Sverige tror hon bland annat beror på att man tidigare införde tvingande lagstiftning och mer omfattande åtgärder. Stoltenberg lyfter också att det var regeringen som fattade besluten, vilket gjorde att de fick stort genomslag bland befolkningen.

Men:

– Vi tror inte att det är så stor skillnad på Sveriges och Norges strategi som det ofta framställs som.

Igår 19:30
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
undefined

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

Igår 17:17
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer