Lars Adaktusson. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i KD

Adaktusson: Har aldrig fått anmärkningar från partiet

Lars Adaktusson lämnade under onsdagen KD:s partistyrelse och platsen som andre vice partiledare efter kritiken om hur han har röstat i ett antal voteringar i EU-parlamentet om abortfrågan. Enligt källor till Aftonbladet och Ekot ville partiet peta honom från styrelsen.

I P1-Morgon säger han att han har informerat partiledningen om hur han röstat.

– Under de här fyra åren har jag inte fått några anmärkningarna från partiledaren eller ledningen om mitt sätt att rösta, säger Adaktusson.

I TV4 Nyhetsmorgon säger han att han tycker att det är synd att diskussionen inte kom att handla om EU och beslutsnivåerna där. Adakutsson anser att han inte fick tillräckligt med stöd från partiet efter kritiken.

– Tyvärr blev det inte så, då har jag dragit slutsatserna av det.

KD-politikern kommer behålla sin riksdagsplats och fortsätta vara medlem i partiet.

Läs mer

Toppnyheter

Anders Tegnell  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sverige har haft världens högsta coronadödstal per capita två veckor i rad

För andra veckan i rad har Sverige högst antal döda i covid-19 per capita.

Det visar analyser från Oxforduniversitetet och den ideella organisationen Global Change Data över döda i covid-19 per miljon invånare. Datan har publicerats på sajten Our World in Data.

På onsdagen låg det svenska dödstalet på 5,4 döda per miljon invånare, vilket är högst i världen sett till genomsnittet under den senaste veckan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att de höga dödstalen i Sverige är förskräckliga men poängterar samtidigt att det är svårt att jämföra dödstal mellan länder, speciellt vid enskilda tillfällen.

– Länderna befinner sig i olika delar av utvecklingen av den här pandemin, vi är mer eller mindre duktiga på att registrera de verkliga dödstalen, säger han till Aftonbladet.

1 tim
Statsepidemiolog Anders Tegnell.  TT
undefined

Tegnell avråder allmänhet från antikroppstester

Många privatpersoner vill göra antikroppstester för att se om de har haft covid-19.

Det svenska hälsokontrollföretaget Werlabs uppger att man har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan på 50 olika provtagningsplatser i hela landet. Men Folkhälsomyndigheten avråder den breda allmänheten från de privata testerna.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

2 tim
Johan Giesecke. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Giesecke fakturerade FHM för intervjuer – får nej

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har ett avtal med Folkhälsomyndigheten som innebär att han fakturerar 1 250 kronor i timmen exklusive moms för sitt arbete, skriver Dagens Nyheter.

På en av fakturorna har Giesecke listat två intervjuer, en i Aktuellt och en i TV4-nyheterna, som arbetstillfällen. Men detta godkänns inte av myndigheten, något som journalisten Emanuel Karlsten var först att rapportera om.

– Jag ska revidera den fakturan, säger Giesecke till DN.

Enligt avtalet ska Giesecke under max 800 timmar 2020 ”stötta enheten i analys med modellering och analys av covid-19”.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Vaccinstudie på Chulalongkorn University i Thailand/Anthony Fauci TT
Coronavirusets spridning – globalt

Anthony Fauci: ”God chans för vaccin mot viruset i år”

Ett vaccin mot mot coronaviruset bör kunna erbjudas innan året är slut. Det säger USA:s smittskyddschef Anthony Fauci i en intervju med CNN.

– Jag tror fortfarande att vi har en god chans, om allt faller på plats, att vi har ett vaccin i slutet slutet av året, i november eller december, säger Fauci.

Enligt Fauci är det mycket som ska på plats först och att det inte får göras ”på bekostnad av folkhälsan”, men han framhåller det finns goda förutsättningar. Enligt WHO pågår just nu tio vaccinstudier över världen där människor testas.

2 tim
Egyptisk läkare. AHMED HASAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare protesterar mot Egyptens coronastrategi

I Egypten nekades en läkare som smittats av covid-19 plats på sjukhus medan en känd skådespelare fick två rum till sitt förfogande, rapporterar Sveriges Radio.

Nu protesterar egyptisk sjukvårdspersonal mot de ojämlika förhållandena inom vården och den stora bristen på skyddsutrustning. I början av pandemin låg Egypten i framkant och kunde istället exportera material till Europa och USA.

Läkaren som nekades vård avled i sitt hem och nu säger landets hälsovårdsminister att de ska utreda hans död och att de arbetar hårt för att skydda all sjukvårdspersonal.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Cummings och Johnson. TT
Storbritanniens framtid

Johnson grillades om resan: ”Dags att gå vidare”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson grillades på onsdagen om rådgivaren Dominic Cummings uppmärksammade resa som stred mot landets virusregler. Via länk frågades han ut av en specialkommitté.

Men Johnsons tydliga inställning var att han hellre vill fokusera på coronakrisen, skriver Sky News.

– Det är dags att gå vidare, sa Johnson, som säger att han inte tycker att det är särskilt bra användning av de folkvaldas tid att utreda resan ytterligare.

Premiärministern har tidigare uttryckt sitt stöd till rådgivaren, som motiverade resan med att hans fru och barn uppvisat symptom på covid-19. Därför ville han köra sonen till föräldrahemmet i Durham, 40 mil från London.

25 min
Boris Johnson/solande britter i London. TT
undefined

Boris Johnsons stöd dyker efter Cummings-skandalen

Stödet för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson rasar efter skandalen kring rådgivaren Dominic Cummings, visar en opinionsmätning från YouGov/The Times.

Torypartiet noterar ett stöd på 44 procent, ett tapp med fyra procentenheter den senaste veckan. Labour har 38 procents stöd, en uppgång med fem procentenheter.

Det var förra veckan som det avslöjades att Cummings bland annat gjort en längre resa från London till Durham, trots coronakrisens restriktioner.

Avslöjandet om Cummings har skakat det brittiska folket och 39 konservativa parlamentsledamöter har krävt hans avgång. Johnson har hållit fast vid sitt stöd för Cummings vilket väckt starka reaktioner.

Idag 08:43
Läs mer om Storbritanniens framtid
EU-minister Hans Dahlgren (S).  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Dahlgren: Inte rimligt att EU ska skuldsätta sig

Sverige kan inte acceptera EU-kommissionens förslag på en återhämtningsfond på 750 miljarder euro eftersom en stor del av fonden ska ge bidrag och inte lån.

Det menar EU-minister Hans Dahlgren (S) vid en videopressträff enligt nyhetsbyrån Direkt.

”Det är inte rimligt att EU ska skuldsätta sig för att ge bort så stora belopp i bidrag. Det borde vara lån”, säger han.

Enligt kommissionens förslag ska återhämtningsfonden byggas upp med lån från finansmarknaden som ska betalas tillbaka över en 30-årsperiod med start 2028.

Tanken är att unionen skaffar nya egna intäkter till EU-budgeten för att kunna betala tillbaka lånen. Exempel på nya egna medel skulle kunna vara att utöka EU:s utsläppshandelssystem inom luftfart och sjöfart och att införa en koldioxidtull på importvaror.

39 min
von der Leyen. Arkiv. ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vår enorma utmaning förvandlas till en möjlighet”

EU-kommissionen vill att nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond. Två tredjedelar av summan ska gå till de länder som coronakrisen slagit hårdast mot, skriver TT.

För att kunna betala tillbaka lånen vill kommissionen kunna ta in nya avgifter och skatter, skriver DN.

”Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden”, säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

5 tim
Illustrationsbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Återhämtningsfond för EU landar på 750 miljarder

EU-kommissionens återhämtningspaket kommer att uppgå till 750 miljarder euro, motsvarande nästan 8 000 miljarder kronor. Det skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

500 miljarder kommer att ges till medlemsländerna som bidrag och 250 miljarder som lån, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA och tv-kanalen N-tv. Därmed blir Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike överkörda – de fyra länderna ville att hela paketet skulle ges som lån.

Klockan 13.30 ska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget.

6 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Protester i Hongkong på tisdagen TT
Demokratirörelsen i Hongkong

300 gripna i Hongkong: ”Vi kämpar hårt – ger inget”

300 demonstranter har gripits i Hongkong under onsdagen, rapporterar South China Morning Post. Enligt tidningen är stämningen orolig på gatorna där tungt beväpnad polis satts in mot protesterna. Samtidigt pågår en uppmärksammad debatt i parlamentet som handlar om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

17-årige aktivisten Kitty Fung är i tårar när hon beskriver för tidningen att antalet poliser gör situationen hopplös för demonstranterna.

– Jag känner att vi har kämpat hårt, men det ger inget, säger hon.

En 73-årig kvinna säger till The Guardian att hon simmade till Hongkong för att ”fly från det diktatoriska styret” i Fastlandskina. Hon frågar sig om det fortfarande finns ”ett land, två system”.

2 tim
Arkivbild, protest i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas nationalsång väcker nya oroligheter på gatorna

Polisen i Hongkong har skjutit tårgas eller pepparsprej mot demonstranter på onsdagsmorgonen, rapporterar internationella medier.

Hongkong är på helspänn inför en planerad debatt i parlamentet om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Den som döms ska enligt förslaget kunna få tre års fängelse.

Ilskan är redan stor på grund av Pekings kontroversiella planer på att införa nationella säkerhetslagar i Hongkong. Enligt medieuppgifter har uppemot 10 000 poliser satts in för att förhindra nya protester.

Idag 06:34
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer