Mahmud Abbas MOHAMAD TOROKMAN / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Abbas sågar fredsmötet: ”Blir inte framgångsrikt”

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas dömer ut den kommande veckans fredskonferens i Bahrein.

– Vi är övertygade om att konferensen inte kommer att bli framgångsrik, säger Abbas enligt AFP.

Under konferensen ska USA:s Jared Kushner presentera sin stora fredsplan som innebär att USA investerar 50 miljarder dollar i den palestinska ekonomin. Palestinierna har dock redan på förhand förkastat förslaget och tänker bojkotta konferensen.

Toppnyheter

Arkivbilder. TT
Företagsklimatet i Sverige

Han bytte från Coop till Ica – och mångdubblade omsättningen

Christer Dahl var en av pionjärerna inom Coops franchise-koncept. Men då Coopledningen konstant sa nej till hans idéer som att exempelvis introducera lokala varor och en delikatess, bytte han fot och blev Ica-ägare. Därefter mångdubblade han omsättningen i sin butik.

– Hade vi fått utveckla det egna företagandet och om vi hade fått mer frihet hade jag kanske fortfarande drivit en Coop, konstaterar han.

Vad hände med den tid när det var självklart för Coop-rörelsens medlemmar att handla kooperativt? Ett kooperativ som startades med syfte att krossa det monopol på orterna och pressa priserna? Det undersöker SvD:s ekonomireporter Mikael Törnvall i ett fördjupande reportage om Coops förändring.

I intervjuer lyfter han bland annat upp de stora ekonomiska problemen 1999-2007 och de förlorande banden till arbetarrörelsen.

Ytterligare förklaring till att Coop med tiden blev omsprungna av kan ha varit ett resultat av en djupt inrotad kultur där kooperationen länge tog sina medlemmar och kunder för givna.

27 min
Foto: Claudio Bresciani / TT
undefined

Spår att färre butiker säljer tobak i framtiden

fPlus har tidigare berättat om att butiksägare går under på grund av dyra tobakstillstånd. Nu tar P4 Västerbotten upp problemet och berättar att Skellefteå kommun tror att det blir färre tobaksförsäljare framöver.

Den 1 juli började den nya tobakslagen att gälla och innebär bland annat att alla som säljer tobak måste ha tillstånd för det. Prövningen kostar pengar och varierar från kommun till kommun. P4 Västerbotten uppger att det i Skellefteå, Umeå och Lycksele hittills kommit in få ansökningar.

– Det blir både en ekonomisk och personlig prövning med en prövningsavgift på flera tusen kronor. Det är inte alldeles lätt att få ihop en ansökan och det är inte alldeles lätt att klara den heller, säger Karin Häggmark, som är tobakshandläggare i Skellefteå kommun.

I tidigare artiklar har fPlus berättat att glesbygdsföretagare varnar för konsekvenserna av den nya tobakslagen.

– Konsumenten kommer till slut inte att handla hos oss längre. Då är det bara att lägga ner, säger butiksägaren Maria Larsson i Krokom till fPlus.

17 sep
TT/Nyköpings kommun
undefined

Nyköping tar krafttag för bättre företagsklimat

Nyköpings kommun vill förbättra förutsättningarna för näringslivet, enligt redaktionen på Svenskt Näringsliv.

Martina Hallström (C) menar att politikens roll är viktig för företagsklimatet.

– Vi talar om vår viljeinriktning och sen gäller det att den sipprar ut i hela organisationen. I det här fallet har vi varit väldigt tydliga med att företagsklimatet är ett av våra prioriterade områden.

Välfärden är grunden i vårt uppdrag. Resurser får vi från ett växande och välmående Nyköping, konstaterar Urban Granström (S).

– Då behöver företag må bra och kunna växa, säger han.

Även Tell Melander, hotellägare, understryker vikten av ett sprudlande näringsliv, enligt redaktionen.

– Det är motorn i samhället, utan ett levande näringsliv blir Nyköping en sovstad, säger han.

18 sep
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Löfven. Lööf. TT
undefined

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

15 sep
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

16 sep
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Omställningen på arbetsmarknaden

Många fler sägs upp – industrin värst drabbad

Nära dubbelt så många anställda har blivit av med jobbet efter sommaren jämfört med samma tid i fjol, visar nya siffror.

Signalerna blir allt tydligare – arbetslösheten stiger nu snabbare än många trott.

När bara drygt halva september har passerat har Trygghetsfonden TSL fått in fler uppsagda arbetare, 750 personer, som behöver hjälp att hitta nytt jobb, än under hela september i fjol.

– Vi ser ett klart högre inflöde nu, säger TSL:s vd Caroline Söder.

Fram till halvårsskiftet låg uppgången i antalet uppsagda som sökt stöd hos TSL med 17 procent, jämfört med samma period i fjol.

– Den siffran kommer att vara högre fram till årsskiftet, säger Caroline Söder.

Framför allt är det inom industrin, handeln och bygg som konkurserna och /eller uppsägningarna ökar.

– Speciellt inom industrin ser det ut att öka mer än i andra branscher, säger Caroline Söder.

Ungefär samma utveckling rapporterar tjänstemännens systerorganisation TRR. I augusti var uppgången i storleksordningen 30–35 procent. Och halvvägs in i september är den tilltagande trenden likartad. Fram till och med augusti i år, har 33 procent fler uppsagda tjänstemän landat hos TRR, än under samma period i fjol.

– Men det är från låga volymer, man får sätta de här siffrorna i visst perspektiv. Det är fortfarande under snittet för 2000-talet, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

Den sammantagna kvartalsstatistiken från TSL och TRR kommer om några veckor.

När SCB kom med sin arbetslöshetsstatistik häromdagen, larmade många bedömare om att arbetsmarknaden verkar ha försämrats snabbare än väntat. Regeringens egen prognos är redan överspelad.

Å andra sidan är det fortsatt hyfsat lätt att hitta nytt jobb, runt 60 procent av de uppsagda brukar ha fått nytt jobb inom tre månader, enligt TSL. Från TRR:s sida är det till och med fler som får nytt jobb nu än för ett år sedan.

– Det är en väl fungerande arbetsmarknad för tjänstemän fortfarande, säger Lennart Hedström.

De regionala skillnaderna är för närvarande ganska stora. I industritunga Västra Götaland och Mellansverige ser det sämre ut medan Norrland har en rätt god arbetsmarknad fortfarande.

4 tim
TT.
undefined

LO: Arbetslösa svenskar borde få de enkla jobben

Det finns många arbetslösa invandrare som skulle kunna ta jobben som i dag går till arbetare utanför EU. Det menar LO.

– Den här arbetskraften behövs generellt sett inte i Sverige i och med att vi har en arbetslöshet, framför allt bland lågutbildade, säger Mattias Schulstad, utredare på LO till TT.

Anna Libietis, arbetsmarknadsexpert på Företagarna menar att många svenskar kanske skulle kunna ta jobben, men ändå inte gör det för att jobbet finns i en annan del av landet eller för att matchningen inte fungerar.

3 tim
Läs mer om Omställningen på arbetsmarknaden