Ali Omumi med familj. Privat foto.
Kompetensutvisningarna

ABB-ingenjör utvisas på grund av struntsak - ”Jag blir behandlad som en kriminell”

Under torsdagen utvisas ABB-ingenjören Ali Omumi till Turkiet efter en administrativ miss av en tidigare arbetsgivare tre år tillbaka i tiden. Han har bott i Sverige sedan 2015 och det var när han ansökte om förnyat arbetstillstånd som Migrationsverket upptäckte den administrativa missen och avslog hans ansökan.

Ali Omumi har överklagat beslutet hos Migrationsöverdomstolen och hans ärende har uppmärksammats i medier och ifrågasatts av jurister, politiker och ledningen på hans tidigare arbetsplats ABB. Men det har inte lett till någon förändring.

– Jag förstår inte. Jag jobbar, betalar skatt och följer lagen. Men ändå blir jag utslängd och behandlad som en kriminell, säger Ali Omumi.

Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare beskriver situationen som ”absurd” och påpekar att flera människor har utvisats på grund av bagatellartade misstag under de senaste två åren.

– Det som gör mig så bekymrad är att vi har en rekordstor kompetensbrist och vi har politiker från höger till vänster som uppmärksammat detta och vill handla. Men ändå fortsätter den här formen av utvisningar. Det är orimligt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer