Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

80-talets superchef: Det här avgör företagets framtid

Jan Carlzon – kanske den mest solbrända av 80-talets superchefer – förändrade ledarskapet med sitt budskap om kärlek. Hans bok ”Riv pyramiderna!” ger honom fortfarande miljoninkomster. ”Förr var den banbrytande, idag är den nödvändig”, säger Jan Carlzon i en intervju med fPlus där han ger sina bästa råd till chefer.

Det har onekligen hänt mycket i världen de senaste 34 åren och det borde vara naturligt att en bok om ledarskap som skrevs 1985 blivit hopplöst utdaterad idag. Men ”Riv pyramiderna” betraktas som en bibel av svenska företagsledare och hittar ständigt nya läsare. Den har sålt i miljontals exemplar, översatts till 23 språk, finns på tunga finansmarknader som USA, Kina och Japan, är kurslitteratur på mängder av universitet världen över, exempelvis Harvard Business School, och när den kom ut i svensk nyutgåva förra året hade inte ett enda ord ändrats.

– Boken är perfekt och mer relevant än någonsin. På 80-talet var det här ledarskapstänkandet banbrytande, idag är det en nödvändighet i vår globala konkurrenssituation, säger Jan Carlzon, 78, till fPlus.

Världens bästa Carlzon

Jan Carlzon blev en av näringslivets megastjärnor på 1980-talet efter att först ha vänt brakförluster till storvinster i Vingresor och Linjeflyg. Sedan förvandlade han SAS från ett krisande förlustföretag till en internationell succé. SAS utsågs bland annat till Världens bästa flygbolag, Världens bästa servicebolag, Världens bästa varumärke och röstades fram till svenskarnas drömarbetsplats nummer ett. Koncernchefen själv blev SAS-Janne med hela svenska folket och kvällstidningarna kallade honom för Världens bästa Carlzon.

Mitt i allt detta kom Jan Carlzon ut med sin blivande bästsäljare ”Riv pyramiderna!” där han beskriver sin ledarskapsfilosofi – ett decentraliserat ledarskap där chefen inte styr med order utan istället kommunicerar mål och låter varje människa ta ansvar för sin del i organisationen.

– Vi vände hela fokuset från att vi brukade flyga flygplan till att vi måste lära oss att flyga människor. Det handlade alltså om att lämna tekniken och produktionen och gå över till kunden och servicen. Det jag pratar om i boken är att föra ut ansvaret till de människor som möter kunden.

Sanningens ögonblick

Jan Carlzon föredrar den amerikanska titeln på boken ”Moments of Truth” – Sanningens ögonblick – framför den svenska. Det är nämligen mötet med kunden som är avgörande för företaget.

– Är mötet dåligt går det dåligt för företaget, är mötet bra går det bra för företaget. Det är den stunden där mötet sker med kunden som jag kallar för Sanningens ögonblick.

Och den som möter kunden är ju sällan chefen. Därför måste ledaren våga släppa ifrån sig ansvaret till människorna under sig.

– Du kan inte ta varenda beslut själv för då är du en traditionell gammaldags chef. Det är vad medarbetarna åstadkommer i sina roller som är det sammanlagda resultatet av vad du som ledare åstadkommer.

Jan Carlzon på 1980-talet när han lyfte SAS till höga höjder. Bjørn Sigurdsøn / TT NYHETSBYRÅN

För Jan Carlzon är det viktigt att sprida sin ledarskapsfilosofi vidare till nya generationer ledare och han kommer gärna med råd till fPlus läsare.

Jan Carlzon bästa tips till chefer

  1. LEDARSKAP: Det första är att du måste lämna det gamla ledarskapet där chefen gör allt. Ikläd dig istället ett ledarskap där du anger målet och visar vägen. Innan du bestämmer målet och vägen måste du lära dig att lyssna, svaret finns ofta i organisationen och marknaden.
  2. INFORMATION: Den som inte har information kan heller inte ta ansvar. Du måste som ledare informera och kommunicera, i princip övergå till att bli en informatör.
  3. KÄRLEK: Människor styrs av två faktorer – rädsla och kärlek. Rädda ledare är livsfarliga och rädda anställda är odugliga. Du måste skapa en miljö där människor känner respekt och förtroende och där de känner sig kärleksfullt behandlade. Då blir de kreativa, beslutsmässiga och du får en otroligt stark rörelse i organisationen. Jag brukar säga att jag förr trodde då att ett kärleksfullt ledarskap skulle kunna skapa högre lönsamhet i ett bolag, idag vet jag att det faktiskt är så.

Under intervjun utkristalliserar sig ett nyckelord i Jan Carlzons ledarskapsfilosofi – kärlek. Frågan är vad ett kärleksfullt ledarskap egentligen betyder.

– Det är att ge varje individ ett stort ansvar i sin egen roll men i ett sammanhang som är större än dem själva. Det är frihet under stort ansvar.

Jan Carlzon håller inte med om att detta också kan uppfattas som ett svagt ledarskap.

– Min filosofi är förvisso ett kärleksfullt ledarskap men det är samtidigt ett auktoritärt ledarskap. Det handlar ju om att följa en ledare och det är ledaren som är ytterst ansvarig. Om 25 procent tycker att du valt fel väg så måste de antingen hänga med eller lämna, för du kan inte ha 25 procent som går åt annat håll när du ska skapa kraft framåt i rörelsen. Detta är den tuffa delen av ledarskapet.

Inte industrins man

Tillsammans med namn som Jan Stenbeck, Ingvar Kamprad, Anders Wall, Percy Barnevik, Carl-Erik Björkegren och PG Gyllenhammar var Jan Carlzon en av 80-talets glänsande superchefer. Han utmärkte sig lite extra med sin blonda frisyr, sitt ständiga leende och sin solbränna.

Men Jan Carlzon var aldrig industrins man – i boken beskriver han hur man för ett bolag från den industriella miljön in i tjänste- och servicesektorn och att utgå från människorna i företaget istället för maskinerna. Han kritiserades bland annat för att ha tagit heder och ära av alla hårt arbetande företagsledare inom industrin.

– När svensk industri startades i början av 1900-talet var starka entreprenörer ryggraden i svensk ekonomi. Problemet var att vi blev fredsskadade efter andra världskriget. Eftersom Europa var förstört behövde svensk industri aldrig att lära sig att sälja och konkurrera på en tuff marknad. Det räckte att producera och leverera eftersom efterfrågan var så stor. Därför har affärsmannaskapet inte funnits som en naturlig del i industrins utveckling. Har du inte ett affärsmannaskap i dagens globala ekonomi kommer du aldrig att klara dig oavsett hur bra teknik du har.

”Blev dödstyst på styrelsemötet”

För att åskådliggöra kulturkrocken berättar Jan Carlzon om ett tillfälle när han i början av 1990-talet satt i Investors styrelse. Investor ägde Saab som förlorade pengar varje år. Ordföranden Peter Wallenberg kallade styrelsen till ett krismöte för att förändra Saab så att bolaget blev lönsamt igen. Med på styrelsemötet var också tunga näringslivstoppar som Curt Nicolin, Hans Werthén och Percy Barnevik.

– De andra pratade mest om hästkrafter och när jag föreslog att vi borde tänka utifrån kundperspektivet, att inte utgå från att det är en bil som kunden vill ha, utan transportmöjligheten. Det blev dödstyst en lång stund och sedan gick alla över till tekniksnacket igen och dörren slog igen i ansiktet på mig. Saabs problem var aldrig tekniken, problemet var att Saab inte hade nån service till kunderna. Hela industrisamhället var fast i sitt eget kulturtänkande och är inom vissa områden fortfarande fast i det.

Jan Carlzon menar att historien har gett honom rätt i hans kamp mot industrins traditionella synsätt att hellre vilja kapa kostnader än att sälja. Han påpekar att majoriteten av dagens bolag är verksamma inom tjänstesektorn och att svensk industri måste lära av det om den ska kunna blomstra igen.

– Om mitt budskap var banbrytande då, så är det idag mer en bekräftelse på vad som hänt. För mig är den rätta vägen att utveckla produkterna och tjänsterna utifrån kunden och sen ta bort de kostnader som inte hör dit. Jag kan inte beskära ett äppelträd innan jag vet vilka grenar som bär frukt. De kostnader som skapar konkurrenskraft i produkten är ju inte kostnader utan investeringar i att skapa intäkter.

”Spotity tänker rätt”

Det fanns en tid när Jan Carlzon trodde att det var kört för hans filosofi, eftersom den bygger på det mänskliga mötet, och det var när den digitala världen slog igenom.

– Men det visade sig vara precis tvärtom. Det har aldrig varit viktigare att försöka identifiera den individuella kunden och möta dennes behov som det är i den digitala kontakten. Det är fascinerande att Spotify vet bättre vilken musik jag tycker om än jag själv. Spotify ger mig den musik jag tycker om – inte tvärtom. Det är rätt sätt att tänka.

Efter SAS-karriären köpte Jan Carlzon tillsammans med en kollega upp Fritidsresor och Transwede som de stöpte om och sålde med ”en utomordentlig vinst”. Det blev grundplåten till hans nuvarande karriär som riskkapitalist eller affärsängel, som han föredrar att kalla det. Han investerar i företag som han tycker är intressanta och är noga med att de utgår från kundperspektivet.

– Det bästa uttrycket för ledarskap jag hört var när min då 16-årige son höll ett tal till mig på en middag och sa: ”Pappa, du är inte ett roder som styr mig utan du är vinden i mitt segel”. Det är precis så jag ser det; chefen håller i rodret och styr, en ledare ser till att det finns en vind som för organisationen framåt, säger Jan Carlzon till fPlus.

FAKTA

Namn: Jan Gösta Carlzon.

Ålder: 78.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Familj: Gift. Fem vuxna barn.

Karriär: Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Vd för Vingresor 1974–1978, vd för Linjeflyg 1978–1980, koncernchef SAS 1981–1993. Riskkapitalist sedan 1994.

Förebilder: Beundrar Ikeas Ingvar Kamprad och H&M:s Erling Persson för att de drev bolagen affärsmässigt – de började hos kunden. Vingresors vd Torsten Press var betydelsefull som mentor.

Aktuell: Ger i fPlus sin syn på ledarskap och bästsäljaren ”Riv pyramiderna!” som kommit ut i lyxig nyutgåva på svenska. Föreläser om ledarskap, ibland för åhörare som inte ens var födda när boken kom ut.

Toppnyheter

Siv Jensen (tvåa från vänster). Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Analyser: Både Jensens och Solbergs projekt har fallit

Fremskrittspartiets avhopp från den norska regeringen innebär ett bakslag för både partiledaren Siv Jensen och statsminister Erna Solberg, skriver NRK:s Lars Nehru Sand i en analys.

Jensen har ägnat hela sin gärning åt att försöka få FRP regeringsdugligt, men gräsrötterna i partiet tvingade henne att hoppa av koalitionen efter bara ett år. Samtidigt har Solbergs mål att bygga broar med hela borgerligheten fått en rejäl törn.

Tone Sofie Aglen skriver i en analys i VG att FRP inte har trivts i regeringsställning med Venstre och Kristelig Folkeparti. Dels har man väldigt lite gemensamt med dessa partier, dels fick FRP för första gången sitta i en majoritetsregering.

”Det passar inte ett parti som i grunden är oppositionellt.”

1 tim
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

Idag 12:51
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

Idag 12:57
Läs mer om Den norska regeringskrisen
SD-ledaren Jimmie Åkesson i Sölvesborg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD för första gången störst i TV4:s väljaropinion

Sverigedemokraterna är med 24 procent nu för första gången störst i TV4 Nyheternas senaste opinionssammanställning. Partiet har ökat med 1,2 procentenheter sedan november och gått om Socialdemokraterna, som har backat med 1 procentenhet till 23,5 procent.

KD backar med 1,1 procentenheter och ligger nu på samma nivå som vid valet 2018. Men om det var val i dag skulle SD, M och KD få en majoritet i riksdagen med 177 mandat.

Väljaropinionen är en sammanvägning av alla väljarbarometrar och görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

3 tim
Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjöstedt ökar i förtroende – tvåa efter Busch Thor

Förtroendet för Jonas Sjöstedt (V) ökar enligt en ny mätning som opinionsinstitutet Sifo gjort på uppdrag av Expressen.

Vänsterledaren noterar en uppgång med fem procentenheter efter att man i december hotat att fälla regeringen genom ett misstroende. 32 procent av väljarna uppger att de har förtroende för Sjöstedt, vilket placerar honom på en andraplats bakom KD:s Ebba Busch Thor som får stöd av 36 procent av väljarna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson placerar sig på en tredje plats på listan med 31 procent som ger honom sitt förtroende.

Värre ser det ut för Stefan Löfven. 52 procent av väljarna uppger att de saknar förtroende för statsministern vilket är den näst högsta siffran i mätningen efter MP:s Isabella Lövin.

7 jan
Regeringssammanträde i september. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Väljarna tror på regeringens överlevnad

Att Löfven fortfarande sitter kvar och att regeringens budget gått igenom visar att januariavtalet som projekt har överlevt, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i en analys.

Knutson har tagit fasta på siffror i dagens Novus-mätning som visar att 45 procent av väljarna tror att regeringen sitter kvar medan 32 procent inte gör det. Det kan vara ett tecken på att väljarna inte tror att V kommer vilja göra gemensam sak med SD, M och KD om det verkligen gäller regeringens överlevnad.

”I så fall är regeringens maktpolitiska analys bakom januariavtalet av allt att döma korrekt”, skriver han, och betonar att S, MP, C och L lär få fortsatt svårt att övertyga väljarna om dess innehåll.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein lyfter en annan del av mätningen: Att Miljöpartiets väljare är mer negativa än S-väljarna, trots att MP fått igenom mycket klimatpolitik.

– Jag tolkar det som ett uttryck för att deras väljare är tydligt till vänster, säger hon.

9 jan
Läs mer om Opinionsläget
Airbus E-Fan X-plan.  Airbus.
undefined

Airbus: Kan ha utsläppsfritt regionalflyg till 2030

Airbus anser att man har möjligheten att utveckla ett utsläppsfritt, regionalt flygplan för uppemot 100 passagerare till tidigt 2030-tal, rapporterar Bloomberg.

Sandra Bour Schaeffer, vd för Airbus utvecklingsgren Exo Alpha, säger att flera olika lösningar kommer att krävas i flygindustrins klimatomställning. Flygplan för längre resor kommer att behöva ta hjälp av flera olika tekniker, menar hon. Airbus arbetar bland annat med hybridlösnignar, ny teknik för mer bränslesnåla motorer och alternativa bränsleslag.

Analytiker från Citigroup skrev nyligen att ”flygskam” är ett högst verkligt fenomen och att kostnaden för att minska koldioxidutsläppen lär stiga långt över flygbranschens nuvarande beräkningar.

16 nov 2019
Antalet in- och utrikesflygningar från Sverige minskade i fjol. Här ser vi ett Lufthansa-plan i tyska Frankfurt. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna väljer bort flyg inrikes – minus nio procent

Inrikesflygandet minskade med nio procent under 2019. Det visar Swedavias statistik som bygger på det statliga bolagets tio flygplatser, skriver TT.

Utrikesflygningarna sjönk också men inte lika mycket – minus två procent. Totalt sett minskade flygresandet med fyra procent till och från de tio flygplatserna.

Under året som gått har de minskade flygsiffrorna förklarats med bland annat en svagare svensk konjunktur, en ökad klimatdebatt och en införd flygskatt.

10 jan
Läs mer om Flygbranschen och miljön
Mark Earthy/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om osund konkurrens

”Lernia ska säljas, inte subventioneras”

Varför ska svenska skattebetalare backa upp ett statligt utbildningsföretag som blöder pengar och konkurrerar ut privata aktörer? Det statliga ägandet av utbildningsbolaget Lernia är helt omotiverat, skriver Jesper Sandström på SvD debatt.

Att en stor statlig aktör går in och konkurrerar redan på en hårt prispressad marknad är ett problematiskt agerande, då det inte verkar inte finnas några garanter att Lernia är pålitligare än privata alternativ, skriver debattören. Trots det har bolaget nyligen vunnit nio upphandlingar, alla utom en på lägsta pris.

Debattören menar att det finns allt för många exempel på hur dålig staten är på att äga och styra företag.

”I dagsläget borde till och med de gråaste av socialdemokrater kunna övertalas till att trycka på säljknappen”, avslutar Jesper Sandström.

3 tim
undefined

Statliga Lernia ber om mer pengar – medan konkurrenter går i konkurs

Medan privata konkurrenter kämpar för sin överlevnad ber statliga Lernia om mer pengar, skriver Di.

Det är krisen hos Arbetsförmedlingen som gör att det statliga utbildningsföretaget Lernia begär 450 miljoner i aktieägartillskott av staten.

Detta samtidigt som privata alternativ har svårt att klara finanserna. Enligt Di har AF-leverantören Humanus gått i konkurs liksom Gasell-företaget Radix Kompentens, Miroi och Arbetsfabriken. Work for You har genomfört en rekonstruktion.

Di undrar hur Lernias begäran om pengar tas emot av privata konkurrenter.

– Vi har också konkurrenter som har fått kapitalförstärkning, till exempel Yrkesakademin, säger vd Anders Uddfors till Di.

16 jan
Läs mer om Debatten om osund konkurrens
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Postnord

Baylan: Kan bli aktuellt med statsstöd till Postnord

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) öppnar för att införa någon form av statsstöd till Postnord för att kompensera för de fallande brevvolymerna, skriver DN.

– Ett antal länder har infört kompensation för denna samhällsservice och samhällsuppdrag och det är klart det kan vara aktuellt, säger han.

Enligt Baylan är det tydligt att brevutdelningen framöver inte kommer att bära sina egna kostnader. Alternativen är därmed att låta konsumenterna ta kostnaderna, eller att staten gör det.

Ministern betonar samtidigt att han inte ville föregripa den utredning om Postnords framtid som ska vara klar om cirka ett och ett halvt år.

2 tim
Anders Ygeman.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman om Postnords krav: Vi kommer att se över lagen

Regeringen kommer att se över postlagsutredningen för att se hur man kan möta Postnords utmaningar. Det säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Expressen.

– Det är min uppgift att se till att vi har en bra service i hela landet, säger han till tidningen.

Tidigare i dag sa Postnords vd Annemarie Gardshol till DN att Postnord riskerar miljardförluster om inte lagen ses över, och att man vill ha svar från regeringen senast i sommar om huruvida postutdelningen kan ske var tredje dag eller ej. Ett sådant besked kommer hon inte att få, säger Ygeman till DN.

Idag 12:22
Annemarie Gardshol TT
undefined

Postnord kräver besked om utdelning var tredje dag

Postnord vill att regeringen ska se över frågan om postutdelning var tredje dag. Bolagets vd Annemarie Gardshol vill ha svar senast i sommar och menar att ett annat beslut kan innebära miljardförluster för Postnord, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit del av en rapport som visar att Postnord får ett negativt värde om verksamheten fortsätter som den gör i dag. Skälet till det är att antalet brev minskar medan Postnords uppdrag att dela ut brev till alla hushåll består.

– Den riktningen är ingen nyhet, säger Gardshol.

Idag 06:44
Läs mer om Kaoset på Postnord

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer