Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

80-talets superchef: Det här avgör företagets framtid

Jan Carlzon – kanske den mest solbrända av 80-talets superchefer – förändrade ledarskapet med sitt budskap om kärlek. Hans bok ”Riv pyramiderna!” ger honom fortfarande miljoninkomster. ”Förr var den banbrytande, idag är den nödvändig”, säger Jan Carlzon i en intervju med fPlus där han ger sina bästa råd till chefer.

Det har onekligen hänt mycket i världen de senaste 34 åren och det borde vara naturligt att en bok om ledarskap som skrevs 1985 blivit hopplöst utdaterad idag. Men ”Riv pyramiderna” betraktas som en bibel av svenska företagsledare och hittar ständigt nya läsare. Den har sålt i miljontals exemplar, översatts till 23 språk, finns på tunga finansmarknader som USA, Kina och Japan, är kurslitteratur på mängder av universitet världen över, exempelvis Harvard Business School, och när den kom ut i svensk nyutgåva förra året hade inte ett enda ord ändrats.

– Boken är perfekt och mer relevant än någonsin. På 80-talet var det här ledarskapstänkandet banbrytande, idag är det en nödvändighet i vår globala konkurrenssituation, säger Jan Carlzon, 78, till fPlus.

Världens bästa Carlzon

Jan Carlzon blev en av näringslivets megastjärnor på 1980-talet efter att först ha vänt brakförluster till storvinster i Vingresor och Linjeflyg. Sedan förvandlade han SAS från ett krisande förlustföretag till en internationell succé. SAS utsågs bland annat till Världens bästa flygbolag, Världens bästa servicebolag, Världens bästa varumärke och röstades fram till svenskarnas drömarbetsplats nummer ett. Koncernchefen själv blev SAS-Janne med hela svenska folket och kvällstidningarna kallade honom för Världens bästa Carlzon.

Mitt i allt detta kom Jan Carlzon ut med sin blivande bästsäljare ”Riv pyramiderna!” där han beskriver sin ledarskapsfilosofi – ett decentraliserat ledarskap där chefen inte styr med order utan istället kommunicerar mål och låter varje människa ta ansvar för sin del i organisationen.

– Vi vände hela fokuset från att vi brukade flyga flygplan till att vi måste lära oss att flyga människor. Det handlade alltså om att lämna tekniken och produktionen och gå över till kunden och servicen. Det jag pratar om i boken är att föra ut ansvaret till de människor som möter kunden.

Sanningens ögonblick

Jan Carlzon föredrar den amerikanska titeln på boken ”Moments of Truth” – Sanningens ögonblick – framför den svenska. Det är nämligen mötet med kunden som är avgörande för företaget.

– Är mötet dåligt går det dåligt för företaget, är mötet bra går det bra för företaget. Det är den stunden där mötet sker med kunden som jag kallar för Sanningens ögonblick.

Och den som möter kunden är ju sällan chefen. Därför måste ledaren våga släppa ifrån sig ansvaret till människorna under sig.

– Du kan inte ta varenda beslut själv för då är du en traditionell gammaldags chef. Det är vad medarbetarna åstadkommer i sina roller som är det sammanlagda resultatet av vad du som ledare åstadkommer.

Jan Carlzon på 1980-talet när han lyfte SAS till höga höjder. Bjørn Sigurdsøn / TT NYHETSBYRÅN

För Jan Carlzon är det viktigt att sprida sin ledarskapsfilosofi vidare till nya generationer ledare och han kommer gärna med råd till fPlus läsare.

Jan Carlzon bästa tips till chefer

  1. LEDARSKAP: Det första är att du måste lämna det gamla ledarskapet där chefen gör allt. Ikläd dig istället ett ledarskap där du anger målet och visar vägen. Innan du bestämmer målet och vägen måste du lära dig att lyssna, svaret finns ofta i organisationen och marknaden.
  2. INFORMATION: Den som inte har information kan heller inte ta ansvar. Du måste som ledare informera och kommunicera, i princip övergå till att bli en informatör.
  3. KÄRLEK: Människor styrs av två faktorer – rädsla och kärlek. Rädda ledare är livsfarliga och rädda anställda är odugliga. Du måste skapa en miljö där människor känner respekt och förtroende och där de känner sig kärleksfullt behandlade. Då blir de kreativa, beslutsmässiga och du får en otroligt stark rörelse i organisationen. Jag brukar säga att jag förr trodde då att ett kärleksfullt ledarskap skulle kunna skapa högre lönsamhet i ett bolag, idag vet jag att det faktiskt är så.

Under intervjun utkristalliserar sig ett nyckelord i Jan Carlzons ledarskapsfilosofi – kärlek. Frågan är vad ett kärleksfullt ledarskap egentligen betyder.

– Det är att ge varje individ ett stort ansvar i sin egen roll men i ett sammanhang som är större än dem själva. Det är frihet under stort ansvar.

Jan Carlzon håller inte med om att detta också kan uppfattas som ett svagt ledarskap.

– Min filosofi är förvisso ett kärleksfullt ledarskap men det är samtidigt ett auktoritärt ledarskap. Det handlar ju om att följa en ledare och det är ledaren som är ytterst ansvarig. Om 25 procent tycker att du valt fel väg så måste de antingen hänga med eller lämna, för du kan inte ha 25 procent som går åt annat håll när du ska skapa kraft framåt i rörelsen. Detta är den tuffa delen av ledarskapet.

Inte industrins man

Tillsammans med namn som Jan Stenbeck, Ingvar Kamprad, Anders Wall, Percy Barnevik, Carl-Erik Björkegren och PG Gyllenhammar var Jan Carlzon en av 80-talets glänsande superchefer. Han utmärkte sig lite extra med sin blonda frisyr, sitt ständiga leende och sin solbränna.

Men Jan Carlzon var aldrig industrins man – i boken beskriver han hur man för ett bolag från den industriella miljön in i tjänste- och servicesektorn och att utgå från människorna i företaget istället för maskinerna. Han kritiserades bland annat för att ha tagit heder och ära av alla hårt arbetande företagsledare inom industrin.

– När svensk industri startades i början av 1900-talet var starka entreprenörer ryggraden i svensk ekonomi. Problemet var att vi blev fredsskadade efter andra världskriget. Eftersom Europa var förstört behövde svensk industri aldrig att lära sig att sälja och konkurrera på en tuff marknad. Det räckte att producera och leverera eftersom efterfrågan var så stor. Därför har affärsmannaskapet inte funnits som en naturlig del i industrins utveckling. Har du inte ett affärsmannaskap i dagens globala ekonomi kommer du aldrig att klara dig oavsett hur bra teknik du har.

”Blev dödstyst på styrelsemötet”

För att åskådliggöra kulturkrocken berättar Jan Carlzon om ett tillfälle när han i början av 1990-talet satt i Investors styrelse. Investor ägde Saab som förlorade pengar varje år. Ordföranden Peter Wallenberg kallade styrelsen till ett krismöte för att förändra Saab så att bolaget blev lönsamt igen. Med på styrelsemötet var också tunga näringslivstoppar som Curt Nicolin, Hans Werthén och Percy Barnevik.

– De andra pratade mest om hästkrafter och när jag föreslog att vi borde tänka utifrån kundperspektivet, att inte utgå från att det är en bil som kunden vill ha, utan transportmöjligheten. Det blev dödstyst en lång stund och sedan gick alla över till tekniksnacket igen och dörren slog igen i ansiktet på mig. Saabs problem var aldrig tekniken, problemet var att Saab inte hade nån service till kunderna. Hela industrisamhället var fast i sitt eget kulturtänkande och är inom vissa områden fortfarande fast i det.

Jan Carlzon menar att historien har gett honom rätt i hans kamp mot industrins traditionella synsätt att hellre vilja kapa kostnader än att sälja. Han påpekar att majoriteten av dagens bolag är verksamma inom tjänstesektorn och att svensk industri måste lära av det om den ska kunna blomstra igen.

– Om mitt budskap var banbrytande då, så är det idag mer en bekräftelse på vad som hänt. För mig är den rätta vägen att utveckla produkterna och tjänsterna utifrån kunden och sen ta bort de kostnader som inte hör dit. Jag kan inte beskära ett äppelträd innan jag vet vilka grenar som bär frukt. De kostnader som skapar konkurrenskraft i produkten är ju inte kostnader utan investeringar i att skapa intäkter.

”Spotity tänker rätt”

Det fanns en tid när Jan Carlzon trodde att det var kört för hans filosofi, eftersom den bygger på det mänskliga mötet, och det var när den digitala världen slog igenom.

– Men det visade sig vara precis tvärtom. Det har aldrig varit viktigare att försöka identifiera den individuella kunden och möta dennes behov som det är i den digitala kontakten. Det är fascinerande att Spotify vet bättre vilken musik jag tycker om än jag själv. Spotify ger mig den musik jag tycker om – inte tvärtom. Det är rätt sätt att tänka.

Efter SAS-karriären köpte Jan Carlzon tillsammans med en kollega upp Fritidsresor och Transwede som de stöpte om och sålde med ”en utomordentlig vinst”. Det blev grundplåten till hans nuvarande karriär som riskkapitalist eller affärsängel, som han föredrar att kalla det. Han investerar i företag som han tycker är intressanta och är noga med att de utgår från kundperspektivet.

– Det bästa uttrycket för ledarskap jag hört var när min då 16-årige son höll ett tal till mig på en middag och sa: ”Pappa, du är inte ett roder som styr mig utan du är vinden i mitt segel”. Det är precis så jag ser det; chefen håller i rodret och styr, en ledare ser till att det finns en vind som för organisationen framåt, säger Jan Carlzon till fPlus.

FAKTA

Namn: Jan Gösta Carlzon.

Ålder: 78.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Familj: Gift. Fem vuxna barn.

Karriär: Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Vd för Vingresor 1974–1978, vd för Linjeflyg 1978–1980, koncernchef SAS 1981–1993. Riskkapitalist sedan 1994.

Förebilder: Beundrar Ikeas Ingvar Kamprad och H&M:s Erling Persson för att de drev bolagen affärsmässigt – de började hos kunden. Vingresors vd Torsten Press var betydelsefull som mentor.

Aktuell: Ger i fPlus sin syn på ledarskap och bästsäljaren ”Riv pyramiderna!” som kommit ut i lyxig nyutgåva på svenska. Föreläser om ledarskap, ibland för åhörare som inte ens var födda när boken kom ut.

Toppnyheter

Sanna Marin. Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN
Den finska regeringskrisen

Marin: ”Nu behövs förutom ord också handling”

Direkt efter att Sanna Marin valts till de finska socialdemokraterna SDP:s statsministerkandidat och därmed i praktiken nästa statsminister uppmanade hon partikollegorna att blicka framåt.

– Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Marin enligt Hufvudstadsbladet.

Marin vann med endast tre rösters marginal före Antti Lindtman, som efter omröstningen meddelade att han trots förlusten sitter kvar som partiets gruppledare. Han sa också att han trodde att diskussionerna i samband med valet har gjort partiet gott.

3 tim
Sanna Marin. SDP.
undefined

Marin nära att bli världens yngsta statsminister

Sanna Marin har valts till statsministerkandidat för de finländska socialdemokraterna, SDP, uppger Ekot. Hon blir därmed med största sannolikhet landets nästa statsminister.

Marin, som var trafik- och kommunikationsminister i den förra regeringen, fick 32 av 61 röster i omröstningen, där hon ställdes mot partiets gruppledare i riksdagen Antti Lindtman.

Med sina 34 år skulle hon bli den yngsta statsministern i Finland genom tiderna och världens yngsta nu sittande statsminister.

Hennes företrädare Antti Rinne avgick förra veckan i kölvattnet av landets stora poststrejk.

3 tim
Finlands statsministerkandidater Antti Lindtman och Sanna Marin. SDP
undefined

Finland kan få sin nya regering redan på tisdag

Samtliga fem partier i den förra finska regeringen har sagt att de är redo att fortsätta att regera ihop under en ny statsminister från socialdemokratiska SDP, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det innebär att landet kan få en ny regering redan på tisdag, mindre än en vecka efter att Antti Rinne tvingats avgå som statsminister.

Under söndagen kommer SPD att meddela vem som blir partiets nya statsministerkandidat. Valet står mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och Antti Lindtman som leder partiets riksdagsgrupp.

Igår 20:51
Läs mer om Den finska regeringskrisen
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Expert: Putin vill forma villkoren för en lösning

När Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj för första gången möts i Paris under måndagen är det två mycket olika presidenter som träffas för att diskutera konflikten mellan länderna. Det säger Rysslandsexperten Mark Galeotti till AFP.

Putin är en slipad veteran medan Zelenskyj är en tidigare komiker och skådespelare och en nykomling på den världspolitiska scenen.

– Vi vet vad vi får med Putin, medan vi hittills har sett ett flertal olika sidor av Zelenskyj. Det går inte säkert att säga vilken av dem vi kommer att se, säger Galeotti.

Konstantin Kalatjev, direktör vid Moskvabaserade forskningsinstitutet PIR, utesluter inte att samtalen faktiskt kommer att leda till konkreta resultat. Han menar att Putin inte har något intresse av att konflikten förvärras.

– Samtidigt vill han att varje lösning ska formas efter hans villkor.

2 tim
Tusentals människor demonstrerade i Kiev. VALENTYN OGIRENKO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på presidenten: Gå inte med på Putins villkor

Tusentals människor demonstrerade i dag i den ukrainska huvudstaden Kiev i samband med att landets president Volodymyr Zelenskyj i morgon ska träffa Rysslands Vladimir Putin i Paris, skriver Reuters.

Demonstranternas budskap är att Zelenskyj ska våga ställa krav på Putin och inte gå med på vilka fredsvillkor som helst.

– Vi är här för att vi inte är nöjda med fred till vilket pris som helst, fred till priset av kapitulation, säger Inna Sovsun, parlamentariker för oppositionspartiet Golos.

2 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Illustrationsbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Integrationens utmaningar

”Alla samordningsnummer borde makuleras”

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 som finns bedömer polisen och Skatteverket att hälften av dem getts till personer som inte styrkt sin identitet. KD anser att samtliga samordningsnummer bör återkallas, såvida inte man kan visa korrekta id-handlingar. Det skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

Svenska samordningsnummer går lätt att komma över för några tusenlappar och bidrar till upprätthållandet av dagens skuggsamhälle, menar debattörerna. KD anser också att samordningsnummer som utfärdas framöver ska tidsbegränsas.

3 tim
Magdalena Andersson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern varnades om systematiska fusket

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev varnad för två år sedan av antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om att kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

I samband med att de båda var gäster i TV4:s morgonstudio berättade han personligen för henne om 500 personer som var registrerade på en och samma adress. Finansministern ska enligt honom ha utbrustit ”herregud” – men sedan dess har inget hänt.

– Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

4 tim
Bild från Hässelby gård, förort till Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”.

Idag 07:23
Läs mer om Integrationens utmaningar
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om väljarraset: En mätning som gäller – valet

Stödet för Socialdemokraterna är enligt SCB:s mätning rekordlågt – 26,3 procent. Häromdagen visade också Expressen/Sifos mätning att Stefan Löfven rasat sex procentenheter i förtroende bland väljarna. Trots detta vill statsministern inte medge några misslyckanden, skriver TT.

Löfven menar att de flesta väljare som lämnat S enligt SCB:s mätning tillhör gruppen ”vet ej”.

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka, säger han.

Samtidigt understryker han att det egentligen bara finns en enda mätning som gäller: valet om tre år.

4 dec
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild från 2017. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist tipsar Löfven: ”Hantera klassamhället”

Socialdemokraterna måste ta tag i klasskillnaderna för att komma till rätta med de vikande opinionssiffrorna. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ger råd till sin partiledare i en intervju med Aftonbladet. Privatiseringar och avregleringar måste dras tillbaka menar han. Samtidigt måste klassklyftorna minska.

– Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen, säger Hultqvist till tidningen och menar att S måste göra tydligt vad som är deras partipolitik.

3 dec
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Ulf Kristersson/Hédi Fried. TT
M:s samtal med SD

Kristersson om kritiken: Landskapet har förändrats

Förintelseöverlevaren Hédi Fried är besviken på det som hon upplever som ett brutet löfte från Ulf Kristersson (M) om att aldrig ha något samröre med SD. Stefan Löfven (S) har sedan kallat detta ”bottenlöst omoraliskt”.

I ett inlägg på Facebook försvarar sig M-ledaren med att det politiska landskapet förändrats sedan han träffade Hédi Fried inför valet 2018.

”Inför valet 2018 var jag tydlig med att vi ville bilda en Alliansregering efter valet. Och att den inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver han.

Riksdagens åtta partier har olika ideologier, men det är rimligt att kunna diskutera och göra upp i sakfrågor, tycker M-ledaren. ”Sak, inte person eller parti, bör vara vägledande”, skriver han.

3 tim
Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven om Ulf Kristersson: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte som Förintelseöverlevaren Hédi Fried upplevde att M-ledaren Ulf Kristersson gav henne inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

Idag 11:39
Läs mer om M:s samtal med SD

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer