Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

80-talets superchef: Det här avgör företagets framtid

Jan Carlzon – kanske den mest solbrända av 80-talets superchefer – förändrade ledarskapet med sitt budskap om kärlek. Hans bok ”Riv pyramiderna!” ger honom fortfarande miljoninkomster. ”Förr var den banbrytande, idag är den nödvändig”, säger Jan Carlzon i en intervju med fPlus där han ger sina bästa råd till chefer.

Det har onekligen hänt mycket i världen de senaste 34 åren och det borde vara naturligt att en bok om ledarskap som skrevs 1985 blivit hopplöst utdaterad idag. Men ”Riv pyramiderna” betraktas som en bibel av svenska företagsledare och hittar ständigt nya läsare. Den har sålt i miljontals exemplar, översatts till 23 språk, finns på tunga finansmarknader som USA, Kina och Japan, är kurslitteratur på mängder av universitet världen över, exempelvis Harvard Business School, och när den kom ut i svensk nyutgåva förra året hade inte ett enda ord ändrats.

– Boken är perfekt och mer relevant än någonsin. På 80-talet var det här ledarskapstänkandet banbrytande, idag är det en nödvändighet i vår globala konkurrenssituation, säger Jan Carlzon, 78, till fPlus.

Världens bästa Carlzon

Jan Carlzon blev en av näringslivets megastjärnor på 1980-talet efter att först ha vänt brakförluster till storvinster i Vingresor och Linjeflyg. Sedan förvandlade han SAS från ett krisande förlustföretag till en internationell succé. SAS utsågs bland annat till Världens bästa flygbolag, Världens bästa servicebolag, Världens bästa varumärke och röstades fram till svenskarnas drömarbetsplats nummer ett. Koncernchefen själv blev SAS-Janne med hela svenska folket och kvällstidningarna kallade honom för Världens bästa Carlzon.

Mitt i allt detta kom Jan Carlzon ut med sin blivande bästsäljare ”Riv pyramiderna!” där han beskriver sin ledarskapsfilosofi – ett decentraliserat ledarskap där chefen inte styr med order utan istället kommunicerar mål och låter varje människa ta ansvar för sin del i organisationen.

– Vi vände hela fokuset från att vi brukade flyga flygplan till att vi måste lära oss att flyga människor. Det handlade alltså om att lämna tekniken och produktionen och gå över till kunden och servicen. Det jag pratar om i boken är att föra ut ansvaret till de människor som möter kunden.

Sanningens ögonblick

Jan Carlzon föredrar den amerikanska titeln på boken ”Moments of Truth” – Sanningens ögonblick – framför den svenska. Det är nämligen mötet med kunden som är avgörande för företaget.

– Är mötet dåligt går det dåligt för företaget, är mötet bra går det bra för företaget. Det är den stunden där mötet sker med kunden som jag kallar för Sanningens ögonblick.

Och den som möter kunden är ju sällan chefen. Därför måste ledaren våga släppa ifrån sig ansvaret till människorna under sig.

– Du kan inte ta varenda beslut själv för då är du en traditionell gammaldags chef. Det är vad medarbetarna åstadkommer i sina roller som är det sammanlagda resultatet av vad du som ledare åstadkommer.

Jan Carlzon på 1980-talet när han lyfte SAS till höga höjder. Bjørn Sigurdsøn / TT NYHETSBYRÅN

För Jan Carlzon är det viktigt att sprida sin ledarskapsfilosofi vidare till nya generationer ledare och han kommer gärna med råd till fPlus läsare.

Jan Carlzon bästa tips till chefer

 1. LEDARSKAP: Det första är att du måste lämna det gamla ledarskapet där chefen gör allt. Ikläd dig istället ett ledarskap där du anger målet och visar vägen. Innan du bestämmer målet och vägen måste du lära dig att lyssna, svaret finns ofta i organisationen och marknaden.
 2. INFORMATION: Den som inte har information kan heller inte ta ansvar. Du måste som ledare informera och kommunicera, i princip övergå till att bli en informatör.
 3. KÄRLEK: Människor styrs av två faktorer – rädsla och kärlek. Rädda ledare är livsfarliga och rädda anställda är odugliga. Du måste skapa en miljö där människor känner respekt och förtroende och där de känner sig kärleksfullt behandlade. Då blir de kreativa, beslutsmässiga och du får en otroligt stark rörelse i organisationen. Jag brukar säga att jag förr trodde då att ett kärleksfullt ledarskap skulle kunna skapa högre lönsamhet i ett bolag, idag vet jag att det faktiskt är så.

Under intervjun utkristalliserar sig ett nyckelord i Jan Carlzons ledarskapsfilosofi – kärlek. Frågan är vad ett kärleksfullt ledarskap egentligen betyder.

– Det är att ge varje individ ett stort ansvar i sin egen roll men i ett sammanhang som är större än dem själva. Det är frihet under stort ansvar.

Jan Carlzon håller inte med om att detta också kan uppfattas som ett svagt ledarskap.

– Min filosofi är förvisso ett kärleksfullt ledarskap men det är samtidigt ett auktoritärt ledarskap. Det handlar ju om att följa en ledare och det är ledaren som är ytterst ansvarig. Om 25 procent tycker att du valt fel väg så måste de antingen hänga med eller lämna, för du kan inte ha 25 procent som går åt annat håll när du ska skapa kraft framåt i rörelsen. Detta är den tuffa delen av ledarskapet.

Inte industrins man

Tillsammans med namn som Jan Stenbeck, Ingvar Kamprad, Anders Wall, Percy Barnevik, Carl-Erik Björkegren och PG Gyllenhammar var Jan Carlzon en av 80-talets glänsande superchefer. Han utmärkte sig lite extra med sin blonda frisyr, sitt ständiga leende och sin solbränna.

Men Jan Carlzon var aldrig industrins man – i boken beskriver han hur man för ett bolag från den industriella miljön in i tjänste- och servicesektorn och att utgå från människorna i företaget istället för maskinerna. Han kritiserades bland annat för att ha tagit heder och ära av alla hårt arbetande företagsledare inom industrin.

– När svensk industri startades i början av 1900-talet var starka entreprenörer ryggraden i svensk ekonomi. Problemet var att vi blev fredsskadade efter andra världskriget. Eftersom Europa var förstört behövde svensk industri aldrig att lära sig att sälja och konkurrera på en tuff marknad. Det räckte att producera och leverera eftersom efterfrågan var så stor. Därför har affärsmannaskapet inte funnits som en naturlig del i industrins utveckling. Har du inte ett affärsmannaskap i dagens globala ekonomi kommer du aldrig att klara dig oavsett hur bra teknik du har.

”Blev dödstyst på styrelsemötet”

För att åskådliggöra kulturkrocken berättar Jan Carlzon om ett tillfälle när han i början av 1990-talet satt i Investors styrelse. Investor ägde Saab som förlorade pengar varje år. Ordföranden Peter Wallenberg kallade styrelsen till ett krismöte för att förändra Saab så att bolaget blev lönsamt igen. Med på styrelsemötet var också tunga näringslivstoppar som Curt Nicolin, Hans Werthén och Percy Barnevik.

– De andra pratade mest om hästkrafter och när jag föreslog att vi borde tänka utifrån kundperspektivet, att inte utgå från att det är en bil som kunden vill ha, utan transportmöjligheten. Det blev dödstyst en lång stund och sedan gick alla över till tekniksnacket igen och dörren slog igen i ansiktet på mig. Saabs problem var aldrig tekniken, problemet var att Saab inte hade nån service till kunderna. Hela industrisamhället var fast i sitt eget kulturtänkande och är inom vissa områden fortfarande fast i det.

Jan Carlzon menar att historien har gett honom rätt i hans kamp mot industrins traditionella synsätt att hellre vilja kapa kostnader än att sälja. Han påpekar att majoriteten av dagens bolag är verksamma inom tjänstesektorn och att svensk industri måste lära av det om den ska kunna blomstra igen.

– Om mitt budskap var banbrytande då, så är det idag mer en bekräftelse på vad som hänt. För mig är den rätta vägen att utveckla produkterna och tjänsterna utifrån kunden och sen ta bort de kostnader som inte hör dit. Jag kan inte beskära ett äppelträd innan jag vet vilka grenar som bär frukt. De kostnader som skapar konkurrenskraft i produkten är ju inte kostnader utan investeringar i att skapa intäkter.

”Spotity tänker rätt”

Det fanns en tid när Jan Carlzon trodde att det var kört för hans filosofi, eftersom den bygger på det mänskliga mötet, och det var när den digitala världen slog igenom.

– Men det visade sig vara precis tvärtom. Det har aldrig varit viktigare att försöka identifiera den individuella kunden och möta dennes behov som det är i den digitala kontakten. Det är fascinerande att Spotify vet bättre vilken musik jag tycker om än jag själv. Spotify ger mig den musik jag tycker om – inte tvärtom. Det är rätt sätt att tänka.

Efter SAS-karriären köpte Jan Carlzon tillsammans med en kollega upp Fritidsresor och Transwede som de stöpte om och sålde med ”en utomordentlig vinst”. Det blev grundplåten till hans nuvarande karriär som riskkapitalist eller affärsängel, som han föredrar att kalla det. Han investerar i företag som han tycker är intressanta och är noga med att de utgår från kundperspektivet.

– Det bästa uttrycket för ledarskap jag hört var när min då 16-årige son höll ett tal till mig på en middag och sa: ”Pappa, du är inte ett roder som styr mig utan du är vinden i mitt segel”. Det är precis så jag ser det; chefen håller i rodret och styr, en ledare ser till att det finns en vind som för organisationen framåt, säger Jan Carlzon till fPlus.

FAKTA

Namn: Jan Gösta Carlzon.

Ålder: 78.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Familj: Gift. Fem vuxna barn.

Karriär: Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Vd för Vingresor 1974–1978, vd för Linjeflyg 1978–1980, koncernchef SAS 1981–1993. Riskkapitalist sedan 1994.

Förebilder: Beundrar Ikeas Ingvar Kamprad och H&M:s Erling Persson för att de drev bolagen affärsmässigt – de började hos kunden. Vingresors vd Torsten Press var betydelsefull som mentor.

Aktuell: Ger i fPlus sin syn på ledarskap och bästsäljaren ”Riv pyramiderna!” som kommit ut i lyxig nyutgåva på svenska. Föreläser om ledarskap, ibland för åhörare som inte ens var födda när boken kom ut.

Toppnyheter

”Skuldklocka” som uppdaterar italienska statsskulden på centralstaionen i Milano. Arkivbild. Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Larmet: Skuldfälla hotar EU:s hushåll

Miljoner hushåll i Europa hotas av att hamna i en skuldfälla när de omfattande krisprogrammen under coronapandemin avslutas, skriver Bloomberg.

Lånerådgivaren Maria Kemmetmüller arbetar för en österrikisk organisation som redan nu sett en markant ökning av privatpersoner som söker stöd.

– I höst räknar vi med en ökning av antalet rådgivningar med så mycket som 40 procent, säger hon till nyhetsbyrån.

Europeiska organisationen ECDB beräknar att så många som 10 procent av kontinentens hushåll redan har problem med skulder.

Igår 19:33
Representanthusets talman Nancy Pelosi öppnar för att återuppta samtalen om ett nytt coronakrispaket. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pelosi och Mnuchin öppnar för samtal om krispaket

Finansminister Steven Mnuchin och representanthusets talman Nancy Pelosi öppnar för att återuppta samtalen om ett nytt amerikanskt coronakrispaket, rapporterar Reuters. Efter att samtalen bröt ihop i fredags signalerade Mnuchin och Pelosi på söndagskvällen i intervjuer med Fox News att de är villiga att driva igenom ett mindre paket och förlänga en del stöd fram till nyår.

– Låt oss lagstifta om saker som vi kan enas om, sa Mnuchin till nyhetskanalen.

På lördagen drev president Donald Trump via presidentorder igenom mer pengar till bland annat arbetslösa och studenter efter att krisstödet löpt ut för drygt en vecka sedan. Åtgärden har kritiserats då kongressen enligt konstitutionen äger frågor om skatter och utgifter.

Igår 21:06
Arkivbild. OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

7 aug
Läs mer om Den globala konjunkturen
Människor köar för att rösta i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Lukasjenko vinner kritiserade valet i Belarus

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vinner presidentvalet i Belarus med 79,7 procent av rösterna. Det visar landets offentliga vallokalsundersökning, rapporterar AFP.

Lukasjenko säkrar därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994. Oppositionens främste kandidat Svetlana Tichanovskaja kom på andraplats med 6,8 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har de senaste veckorna gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja.

Igår 18:00
 Aleksandr Lukasjenko, när han la sin röst i Minsk på söndagen. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fräckt av Lukasjenko – men revolution dröjer”

Resultatet av vallokalsundersökningen som publicerats av myndigheterna i Belarus är fräckt och visar att gamla vanor består för diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Det skriver Sky News Diana Magnay i en analys.

Magnay skriver att det inte är sannolikt att det blir någon revolution i Belarus nu, men att en gräns har passerats och att det ökande missnöjet kommer att göra situationen alltmer obekväm för Lukasjenko.

Valkampanjen i Belarus har varit den smutsigaste någonsin och visar att EU borde införa sanktioner mot Lukasjenko, skriver Robert Bosch i en analys i The Telegraph.

Det har hittills inte skett eftersom EU är rädda för att det skulle driva Lukasjenko ännu närmare Ryssland och förstöra de framgångar man haft i att värma upp relationen med Belarus. Men sanktioner kan fungera som en väckarklocka, menar Bosch.

Efter våldsamheterna under valet 2010 straffades dock Lukasjenko med EU-sanktioner, skriver DN:s Anna-Lena Laurén i en analys. Därför kommer regimen nu att gå en balansgång: å ena sidan vill man undvika våld och å andra sidan oroar man sig för att utmanaren Svetlana Tsichanouskaja verkligen ska lyckas försvaga regimen.

Igår 20:46
Svetlana Tichanovskaja. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utmanare misstror resultat: ”Tror på mina ögon”

Aleksandr Lukasjenkos främsta utmanare i presidentvalet i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, säger att hon inte litar på valresultatet. Det rapporterar AFP.

– Jag tror på mina ögon och jag ser att majoriteten är med oss, sa hon på en presskonferens.

Tidigare under kvällen visade en officiell statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått stöd av 79,7 procent av väljarna, medan Tichanovskaja fått 6,8 procent.

Igår 19:51
Läs mer om Valet i Belarus
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Libanon

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

Igår 16:43
Demonstration och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven: Strukturella reformer behövs i Libanon

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige redan under de första dagarna efter explosionen i Beirut skickat hjälp till Libanon men att behoven är fortsatt stora.

”Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon”, skriver Löfven.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat experter till Beirut och Svenska Röda Korset har skickat akut bistånd. Efter att explosionen ägde rum har det varit stora protester mot landets regering.

Igår 16:57
En demonstrant i Beirut/Bitte Hammargren. TT
undefined

Expert: Extremt farligt läge – kan bli som Libyen

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligare och kan i värsta fall leda till en total kollaps. Det säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren till TT.

– Det är ett fruktansvärt farligt läge, säger hon.

Hammargren pekar bland annat på att den humanitära krisen kommer att förvärras, samtidigt som länder som Iran och Kina försöker dra nytta av krisen för att flytta fram sina positioner i regionen.

– Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé påpekar även han allvaret i situationen.

– Libanon är på väg in i en djupare ekonomisk kris, med mer politisk splittring och myndigheterna är förlamade, säger han till Expressen TV.

Igår 13:57
Läs mer om Protesterna i Libanon
Svarshäften till högskoleprovet. Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska utbildningen

Sveriges elevråd: Ställ inte in högskoleprovet

Det är fel att ställa in högskoleprovet för andra gången till följd av pandemin. Det menar Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, på SvD Debatt.

”När samhället försvagas blir utbildning ännu viktigare och högskoleprovet bör därför hållas i gång som andra samhällsfunktioner”, skriver hon.

Sveriges elevråd uppmanar Universitets- och högskolerådet att tänka till om vilka signaler ett inställt högskoleprov sänder ut. De menar att provet för många är den enda chansen att komma in på en högre utbildning.

Igår 19:01
Illustrationsbild Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndighet: Höstens högskoleprov bör ställas in

Universitets och högskolerådet, UHR, anser att höstens högskoleprov inte bör genomföras.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Slutsatsen har nåtts efter ”nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Tidigare under dagen kom beskedet att giltighetstiden för redan gjorda högskoleprov förlängs från fem till åtta år. Förlängningen gäller vårens antagningar till universitet och högskolan.

Även vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin.

6 aug
illustrationsbild. Gunnar Lundmark / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot att höstens högskoleprov ställs in

Beskedet att även höstens högskoleprov ställs in får nu kritik av bland annat Sveriges elevråd, SVEA. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det borde ha gått att hitta lokaler eller ha en begränsning på 50 personer. Jag tycker inte att man ansträngt sig och det sänder signaler om hur mycket man prioriterar utbildning och ungdomar, säger Jennie Gustafsson ordförande på SVEA.

Från Universitets- och högskolerådets sida menar man dock att det var just svårigheter med lokaler och utbildning av den personal som krävs som satte stopp för provet.

7 aug
Läs mer om Den svenska utbildningen
Tom Britton. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tom Britton: Förstärk lokala restriktioner i höst

Sverige kommer troligtvis klara sig undan en omfattande andra våg av coronasmittan, skriver forskaren Tom Britton på DN Debatt.

Ett mer troligt scenario är att det istället sker ett antal lokala utbrott i städer med låg immunitet, menar Britton, som därför vill att det ska göras vissa ändringar i coronastrategin.

Britton föreslår bland annat att man kontaktspårar enstaka fall och förstärker lokala restriktioner. Han vill också att man successivt inför lättnader i fysisk distansering för gruppen som är över 70 år.

”En grupp som gjort stora uppoffringar under vår och sommar är den stora gruppen av 70+ som därför rimligen bör prioriteras”, skriver Britton.

Igår 19:44
Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

Igår 06:06
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik: Skilsmässorna ökar under coronakrisen

Antalet skilsmässor har ökat under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till statistik från Domstolsverket.

Mellan mars och sista juli fick Sveriges tingsrätter in 13 345 skilsmässoansökningar. Det är 579 fler än under motsvarande period i fjol.

Psykologen Björn Hedensjö tror att coronakrisen kan ha bidragit till ökningen.

– I hushåll där man jobbar hemma får man mycket mer tid ihop. Har man något som skaver blir det mer av den varan. Man har kanske inte fått den egentid man är van vid, säger han till SVT.

Igår 10:41
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Testning för coronaviruset i Askim i Indre Østfold. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norsk kommun slår igen – uppmanar regeringen att stänga Sverige-gränsen

Indre Østfolds kommun, söder om Oslo, inför stränga restriktioner sedan 59 personer testat positivt för covid-19 de senaste dagarna, skriver TT.

För att motverka smittspridningen stängs nu det mesta av offentlig verksamhet: fritids, förskolor, bibliotek, idrottsanläggningar och badplatser.

– Det är en kritisk situation, säger kommunordföranden Saxe Frøshaug och tillägger att antalet förväntas stiga kraftigt.

Han uppmanar också regeringen att stänga gränsen till Sverige eftersom gränsöppningen enligt honom har gjort det svårt för kommunen att stoppa smittspridningen.

Igår 19:25
Stranden Ostend i Belgien, 6 augusti. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Extremvärme skapar kaos på stränder i Europa

Värmeböljan i Europa har lett till extrem trängsel på stränder på flera håll på kontinenten.

I Spanien, Frankrike, Belgien och Kroatien har temperaturen legat på omkring 40 grader under helgen, rapporterar SVT Nyheter. I Belgien stängde myndigheterna ner två populära strandområden efter att gäng med ungdomar drabbat samman med polis, som bett dem att respektera reglerna om social distansering, skriver AFP.

I veckan som gick noterade också Storbritannien sin varmaste augustidag på 17 år, med en temperatur på 36 grader i London, enligt SVT. Det har gjort att rekordmånga flockats till stränder och i Dorset har myndigheterna tvingats be människor att hålla sig borta från två populära strandområden, rapporterar BBC.

Igår 15:52
Marco Torrealba delar ut gratis måltider i Miami. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över fem miljoner bekräftat smittade i USA

Antalet bekräftade fall av covid-19 i USA har nu passerat fem miljoner, visar data från Johns Hopkins-universitetet, enligt amerikanska medier.

Experter tror dock att den verkliga siffran kan vara så mycket som 10 gånger högre, med tanke på att så många som 40 procent av alla smittade inte får symptom och begränsningarna när det gäller testning, skriver AP.

Antalet döda i USA är nu uppe i över 160 000. Båda siffrorna är de högsta för något land i världen totalt sett, skriver AFP.

Igår 15:03
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Frankrikes president Emmanuel Macron under givarkonferensen. Christophe Simon / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Givarländer utlovar 2,6 miljarder i stöd till Libanon

Flera länder donerar tillsammans motsvarande 2,6 miljarder kronor för att hjälpa Libanon efter de massiva explosioner som förstörde huvudstaden Beirut i tisdags och tog över 150 människors liv. Det beslutades under en givarkonferens anordnad av Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar AFP.

Enligt ett gemensamt uttalande från deltagarländerna kommer den ekonomiska hjälpen att levereras ”direkt till det libanesiska folket”, rapporterar al-Jazira.

Under konferensen, som anordnades som en videokonferens, uppmanade USA:s president Donald Trump regeringen i Libanon att utföra en ”komplett och transparent” utredning av explosionerna. Enligt ett uttalande från Vita huset sa han också att USA står redo att hjälpa till.

Igår 18:39
En soldat i Beirut/Frankrikes president Emmanuel Macron. TT
undefined

Macrons vädjan: ”Libanons framtid står på spel”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Libanons framtid står på spel och att landets ledare måste agera för ta till vara på den strävan efter förändring som folket ger uttryck för på Beiruts gator.

Macrons uttalande gjordes under inledningen av en virtuell hjälpkonferens för Libanon under söndagen, som väntas samla ledare för flera av världens största länder, rapporterar AFP.

– Vår uppgift är att agera snabbt och effektivt och koordinera vår hjälp på marken så att den når ut så snabbt som möjligt till det libanesiska folket, sa Macron.

Kostnaden för att återuppbygga Beirut efter tisdagens förödande explosioner väntas landa på miljarder dollar, skriver Reuters. Ekonomer förutspår att explosionerna kan leda till ett fall av landets bnp på uppemot 25 procent.

Igår 12:59
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
undefined

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

Igår 08:49
Läs mer om Explosionen i Libanon