Alexandria Ocasio-Cortez. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

80 demokrater kräver stopp för Millers inflytande

Kraven växer på Vita huset-rådgivaren Stephen Millers avgång, rapporterar Huffington Post. Fler än 80 demokratiska kongresspolitiker kräver nu att han lämnar sin post eller sparkas.

Miller har tidigare pekats ut för nationalistiska kopplingar och i veckan släpptes en rapport som kritiker menar är ett bevis för rådgivarens rasistiska ideologiska övertygelse. I totalt 900 mejl ska Miller ha försökt få den högerpopulistiska sajten Breitbart att lyfta fram högerextremt material.

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har startat ett upprop för att få Miller att avgå. Både hon och partikollegan Ilhan Omar twittrar att en högernationalist inte får styra över USA:s asylpolitik.

Miller bedöms ha haft stort inflytande på Donald Trumps politik, inte minst när det kommer till migrationsfrågor.

Läs mer

Toppnyheter

Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Eva Nordmark om den uppskjutna AF-reformen: ”Ny tidplan ger arbetsro”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller nu en pressträff för att kommentera att regeringen, C och L nu är överens om att ändra planerna för Arbetsförmedlingens reform.

Reformen kommer att skjutas upp och genomföras 2022, istället för 2021 som först var tanken. Nordmark menar att den nya tidplanen ger myndigheten arbetsro.

Trots att reformen nu inte ska vila på Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer lagen om offentlig upphandling att kunna användas.

– Det ska finnas en mångfald av aktörer men inte fler än att man kan garantera kontroll och resultat, säger Nordmark på presskonferensen.

Hon betonar även att man ska säkerställa att Arbetsförmedlingen har närvaro i hela landet. Eva Nordmark vågar inte svara på om motförslagen räcker för att undanröja misstroendehotet:

– Det kan jag inte svara på, vi får se vad partierna väljer att göra, säger hon till TT efter presskonferensen.

36 min
Stefan Löfven, statsminister, Per Bolund, språkrör Miljöpartiet de gröna Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.  TT
undefined

Januaripartierna överens: AF-reform skjuts upp ett år

Regeringen skjuter upp den planerade reformen av Arbetsförmedlingen i ett år, skriver företrädare för januaripartierna S, MP, C och L på Aftonbladet Debatt.

Reformen kommer inte heller baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

I stället har partierna enats om att man vill att de upphandlingsformer som är mest passande för respektive tjänst ska användas. ”Kvalitet och kontroll ska vara styrande”, skriver de i debattartikeln.

Anledningen till uppskjutningen är att detta ger mer till att ”kvalitetssäkra” reformen.

2 tim
Jonas Sjöstedt. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V: Regeringen måste backa om kaosprivatisering

V-ledaren Jonas Sjöstedt väntar på att ta del av vad de fyra januaripartierna kommit fram till under helgen. Till Expressen säger han att regeringen måste backa om ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen för att lösa situationen.

Löfven har flaggat för att förhandla med M och KD – men inte med V. ”Omoget”, tycker Jonas Sjöstedt.

– Vi har ett jätteproblem ute i kommunerna och vi är beredda att lösa det men de vill inte prata. Jag tycker att det är konstigt, säger Sjöstedt.

Igår 19:24
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Mostphotos
undefined

Batteritillverkningens utsläpp lägre än väntat – kan sänkas ytterligare

Utsläppen från tillverkningen av fordonsbatterier är inte så hög som man tidigare har antagit, skriver Energivärlden.

Uppgifterna kommer från rapport av IVL, som beställts av Energimyndigheten. Tidigare studier har visat på högre utsläpp, men den nya studien har säkrare värden, enligt Energimyndigheten.

– Den förra studien rymde en del gamla data, nu har vi mer verkliga värden. Hälften av förbättringen beror nog på nyare och mer verkliga data, säger Peter Kasche, som har en beställarroll vid Energimyndigheten.

Dessutom visar studien att att utsläppen kan pressas ned ordentligt, om tillverkningen bland annat går över till förnybar el. De tillverkare som har förnybar el kommer ner i 60 kilo per kilowattimme.

– Ännu är det få batteritillverkare som har så låga utsläpp, men de som ligger nära 60 kilo visar på en potential att många tillverkare rätt snabbt skulle kunna få ned utsläppen, säger Peter Kasche till Energivärlden.

6 dec
Volvo XC40 P8 Recharge. Volvo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lista: Alla elbilar som finns ute 2020

En rad nya elbilsmodeller kommer att finnas på marknaden 2020. Ny Teknik har sammanställt en lista över alla modeller som finns att välja på.

Priset på elbilar har varit en hög tröskel för många bilköpare. Men batteribilarna håller på att sjunka i pris och vilket tillgängligheten.

Ny Teknik har sammanställt de elbilar som finns redan nu, men även kommer under 2020. Listan visar vilket prisbasbeloppsutrymme som krävs och vilket förmånsvärde bilmodellerna har, från under 238 000 till över en miljon kronor.

2 dec
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Ledare: Klimatet kan räddas – utan skam

Koldioxidutsläppen ökar och den mänskliga påverkan på klimatet går inte att blunda för. Men, skriver Sydsvenskans ledarredaktion, det finns ingen anledning att känna skam. Ökad kunskap och insikt om framtida konsekvenser, snarare än skam, får folk att ändra beteende, skriver ledarredaktionen utifrån en stor studie.

”Det är goda nyheter för de politiska ledare som på måndagen ansluter till FN:s klimatmöte, COP 25, i Madrid. De behöver inte övertyga sina väljare om att klä sig i säck och aska. Fakta om växthuseffekten och om hur den kan bromsas kan räcka långt för att få stöd för skärpt klimatpolitik”, skriver de.

9 min
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

3 tim
Jane Fonda i täten för en klimatdemonstration i Washington, USA.  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Klimatmötet uträttar lite – men brytpunkt väntar”

Vi måste leva som om vi befann oss i ett klimatnödläge – för det gör vi. Det skriver skådespelaren och miljöaktivisten Jane Fonda i en debattartikel på New York Times. Hon menar att alla måste inse fakta – att planeten går mot en oåterkallelig vändpunkt. Om vi når den punkten kommer vi stå utan kontroll inför klimatförändringarna, menar Fonda.

Även ekonomen Colm McCarthy på University College Dublin skriver om en brytpunkt för klimatet i en debattext på irländska Independent. Han tror inte att klimattoppmötet i Madrid kommer leda till särskilt mycket, men 2019 kan ändå bli en vändpunkt. Allmänheten har tagit till sig klimatforskningen och sprungit om politikerna i kampen mot klimatförändringarna.

Igår 09:24
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Små rörelser i börsöppningen – Moberg Pharma rasar

Stockholmsbörsens ledande index öppnar med index strax under nollstrecket en kvart in i veckans handel.
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: –0,2 procent
Något nytt har inte direkt meddelats i helgen om USA och Kinas handelsförhandlingar som varit vägledande för börserna den senaste tiden.

Ericsson har accepterat en förlikning med amerikanska myndigheter angående korruptions- och mutanklagelserna. Det totala bötesbeloppet blir 10,1 miljarder kronor vilket är i linje med förhandsrapporterna och täcks av Ericssons tidigare avsättning. Aktien backar lite mer än 1 procent.

Swedbank gör en omorganisation i toppen av banken efter penningtvättsproblemen. Aktien stiger marginellt.

Bland rekommendationerna har de amerikanska analyshusen Jefferies och JP Morgan sänkt Telia respektive Assa Abloy. Båda aktierna backar något.

Moberg Pharma har meddelat studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Bolaget skriver att resultaten uppnåddes men samtidigt var det bara 4,5 procent av patienterna som uppnådde fullständig läkning efter ett års behandling. Aktien rasar hela 50 procent.

27 min
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på veckan – svag export sänker Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vi 05.15 svensk tid står ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,4%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,4%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

3 tim
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

5 dec
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Norge, som toppar UNDP:s lista. En bild från ett flyktingläger på Lesbos.  TT/AP
Den globala konjunkturen

Fler länder har det bättre – men ojämlikheten ökar

Utvecklingen har gått framåt och flera länder i världen har fått det bättre. Det enligt FN:organet UNDP som i en årlig rapport tittar på mänsklig utveckling, skriver TT. Antalet länder som klassas som en nation med ”mycket hög mänsklig utveckling” har ökat från 12 till 62 på nästan 30 år.

Några länder som klättrat upp till en högre status är Turkiet, Seychellerna och Palau.

Men utvecklingen har inte gynnat alla och ojämlikheten har ökat, rapporterar Ekot. Bland annat präglas många länder i Latinamerika och Mellanöstern samt afrikanska länder söder om Sahara av ”stora mått av ojämlikhet”, enligt Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP.

3 tim
Mostphotos
undefined

Bedömare: Då kommer recessionen

Recessionen kommer – men frågan är när. Varje år gör banken JP Morgan en långtidsprognos med antaganden om vad som kommer att hända på kapitalmarknaderna på tio till femton år sikt.

Några av slutsatserna är att eftersom vi befinner oss mycket sen i konjunkturcykeln så borde en recession komma inom två till tre år, skriver Avanza.

– Vi vet att vi borde få en ekonomisk recession inom en inte alltför avlägsen framtid. Sannolikt kommer den inom de kommande två till tre åren. Det viktiga är dock inte att tajma recession utan att mer se hur man ska vara positionerad när recessionen väl är över, sa Stephen Macklow-Smith, strateg på JP Morgan, under en dragning i Stockholm under tisdagen. Det skriver Avanza.

4 dec
Läs mer om Den globala konjunkturen