En irakisk soldat tittar på rök efter ett luftangrepp mot IS. Hadi Mizban / TT NYHETSBYRÅN
Terrorn i Europa

40-tal IS-svenskar utreds för krigsbrott – en ökning

Antalet utredningar av krigsförbrytelser begångna av IS-svenskar ökar snabbt, skriver SVT Nyheter. Just nu utreds ett 40-tal IS-svenskar för krigsförbrytelser.

– Vi hoppas kunna gå vidare och väcka åtal. I vissa fall har vi filmer och eller bilder från regionen. I andra fall får vi förlita oss på vittnesbevisning, säger Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT.

Sju särskilda åklagare i Stockholm, Göteborg och Malmö leder utredningarna som sker i ett samarbete med flera länder. Ännu har ingen frihetsberövats i Sverige, men några har fängslats i nordöstra Syrien.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

Idag 12:59
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen